2010. február 24., szerda

Napi hírek 2010.02.24.

Mai hírekben szó lesz a hálózati probléma megoldásáról, egy érdekes álláslehetőségről, az iPad letölthetővé tett, majd gyorsan visszavont 3.2-es firmware harmadik béta változatáról.

Miért nem tud megbirkózni az AT&T és az O2 hálózata a növekvő adatforgalommal?

Köztudomású, hogy az AT&T hálózata bizonyos sűrűn lakott helyeken (San Francisco, New York) igencsak szerény képességeket mutat. Eddig a gyenge sávszélességre gyanakodtak, de az angol O2 mobilszolgáltató emberi új megoldásra mutatták rá.
Nem maga a cellatoronyban elérhető sávszélesség a probléma, hanem maga az iPhone adatforgalom kezelése. Ugyanis az Apple mérnökei úgy alakították ki a mobilinternetért felelős jeladót (rádiót) és szoftvert, hogyha megérkezett a szükséges adat, akkor bontja a kapcsolatot, amikor pedig új adatra van szükség, új kapcsolatot épít ki. Mindez elsősorban akkumulátor spórolás céljából született meg.
Apple szempontjából teljesen logikus lépés azonban komoly feladat elé állította a címben említett két szolgáltató hálózatát. Ugyanis a túl gyakran történő cellára való bejelentkezés túlcsordulást idéz elő a cella ún. bejelentkező csatornájában (signaling channel), amit már az nem tud lekezelni vagy a DHCP szervertől nem kap érvényes hálózati címet. Ezért fordulhat elő adatvesztés.
A probléma ott lép fel, ahol túl sok iPhone akar kapcsolódni egy cellához. Természetesen ez más okostelefonokra is igaz, de az iPhone-nál jött először elő ez a probléma.
Európai hálózatoknál ez azért nem jelentkezik, mert ők már hozzászoktak a komoly SMS és MMS forgalomhoz, mely hasonló elven működik, és hálózatuk dinamikusan tudja kezelni a bejelentkezéseket. (USA-ban korábban egyáltalán nem volt divat az SMS, mivel alacsony fix díjért korlátlanul lehetett beszélni)
Úgy néz ki nincs más megoldás, át kell konfigurálni az amerikai hálózatot. Nem vagyok hálózati szakember, de a fent leírtak hihetőnek tűnnek. (Térkép az AT&T adatforgalommal lefedett helyeit mutatja)



Új mobilkészülék jön?

Apple közzétett egy álláshirdetést, melyben olyan mérnököt keres, aki az iPhone OS új platformon való megvalósításáért felel. Ez felettébb új hír, még pletykákban sem szerepelt, hogy az eddigieken kívül új készülék várható.
Az iPad is az iPhone operációs rendszerét használja, úgy látszik Cupertinoban komolyan gondolják, hogy az Apple a legnagyobb mobil cég (akar lenni).



Újabb iPad részletek

Apple tegnap letölthetővé tette a 3.2-es firmware iPad-re szóló harmadik béta változatát, de egy komoly hiba miatt vissza is vonta. 9to5Mac azonban már letöltötte a verziót és két érdekes észrevételt is tett:
1, Photo alkalmazáson belül megjelent a Camera fül. A január 27-i bemutatón nem volt az iPad-ben kamera, az első béta tartalmazott utalást rá, amit a másodikból kivettek, most megint bekerült egy hivatkozás. Ez háromféle találgatásra ad lehetőséget: ennyire béna az Apple, hogy nem figyel oda a részletekre; még maga sem tudja mi lesz az iPad-ben, vagy az iPad egyébként is tartalmaz egy kamerához és SD-kártyaolvasóhoz csatlakoztatható USB interface-t, így lehet onnan fényképeket importálni. Én inkább az utolsó változatra szavazok.
2, Lehetőség nyílik Home Screennek képet beállítani. Ha a Photo alkalmazáson belül kiválasztasz egy képet, akkor a „Lock Screen” és/vagy a „Home Screen” lehetőségek közül lehet választani.
Kíváncsi leszek mikor jön ki a következő béta.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése