2010. február 15., hétfő

Apple 10 legnagyobb problémája

John Gruber a Daring Fireballtól előadást tartott a MacWorld-ön az Apple 10 legnagyobb problémájáról.

1. probléma maga Steve Jobs. Jobs legfontosabb terméke nem a Mac, az iPod, az iPhone vagy akár az iPad, hanem maga az Apple, mint cég. Pesszimista vélemény szerint a cég egy megkerülhetetlen ember köré szerveződött és ez a jövőben komoly probléma forrása lehet. Optimisták szerint viszont Jobs másik cége, a Pixar teljesen jól elműködik egy celeb karizmatikus vezető nélkül.

2. probléma: AT&T. Apple gyakran képviseli azt az álláspontot, hogy egy dolog csak akkor működik jól, ha azt maguk csinálják. AT&T-s problémák közismertek: gyenge hálózat főleg San Franciscoban és New York Cityben, 3G-s lefedettség is hagy kívánnivalót maga után. Sajtónyilatkozatokban az Apple végtelen türelemről tesz tanúságot, de azért az AT&T problémája csorbítja az Apple hírnevét.

3. probléma a számítógép. Gruber szerint az iPad forradalmi termék. Nemsokára eljön az idő, amikor a díványon ülve az ember nem a MacBookért, hanem az iPad-ért nyúl. Hasonló váltás fog lezajlani, mint anno a Macintosh megjelenésével. Az Apple II. még húzta egy ideig, de alapvetően meghalt a Mac megjelenésével.

4. probléma az AppStore. Itt is kétféle vélemény létezik. Egyik szerint a Google útját kellene járni az Android Marketplace-szel. Minden bemehet, nincs szükség jóváhagyásra. Mások szerint viszont elmegy a „mindent-kontrollálni-akarok” stílus, hiszem a Nintendo is hasonlóan cselekszik és nincs vele probléma. Azonban az alkalmazások nagy száma (több mint 150 ezer) előbb utóbb kezelhetetlenné teszi a rendszert. Mit fognak akkor csinálni?

5. probléma: biztonság. Microsoft rengeteg energiát ölt a Windows 7 biztonságossá tételébe. Ugyan OS X-re nem nagyon fordul elő malware, de tavaly szeptemberben az Open SSL-ben jelentkező problémára csak 75 nap után reagált. Ha valaki ír Mac-re egy komoly vírust (előbb-utóbb lesz ilyen), akkor mennyi időt vesz igénybe a lyuk befoltozása?

6. probléma: Mobile Me. Nagyszerűen lehet szinkronizálni az iPhone-t Mac-kel, de mi van a Mobile Me webes alkalmazásaival? Ha a számítógép előtt ülsz, akkor a Mailt és a Calendart használod. Ha mobilis vagy, akkor ott az iPhone. Gruber sejtése szerint az Apple kirakja a webre ezeket az alkalmazásokat, amellyel csak a piacot követi.

7. probléma a backup. Senkinek sem kellemes egy adatvesztés. Jelenleg az iPhone számítógépre készíti a backupot, Mac-re pedig ott van a Time Capsule. Gruber a Google-hoz hasonlóan a cloud-ba való szinkronizálást favorizálja. Azonban az Apple-nek ebben nincs nagy tapasztalata, ezért nem vár ezen a téren komoly előrelépést.
Nem értek egyet Gruberral. Pár hónapja attól volt hangos a sajtó, hogy a Microsoft a T-Mobile-os Sidekick telefont használók teljes backup adatát sorozatos bénázás miatt elveszítette. Azt tanácsolták a felhasználóknak, hogy ne engedjék lemerülni a készüléket, mert ezzel elveszhet minden telefonszámuk, naptárbejegyzésük, SMS-ük és egyéb beállításuk. Kinek van erre szüksége?

8. probléma az Apple TV. Szerinte nem rossz az Apple TV, azonban a választék nem mérhető össze egy helyi videotékával.

9. probléma a riválisok. Minden vállalatnak az elkényelmesedés ellen és a versenyszellem fenntartása érdekében szüksége van néhány komoly versenytársra. Lásd Microsoft. Régebben kérlelhetetlenek és félelmetesek voltak. Azonban jelenleg csak az XBoxnak van komoly versenytársa, el is kényelmesedtek. Apple legnagyobb versenytársa az okostelefonok piacán nem a Google, hanem a Palm. Úgy gondolja jót tesz az Apple-nek, ha a Palmnak is jól megy. De azért ne menjen neki annyira jól :)

10. probléma: Névjegy. Ez elsőre furcsának hangzik. Ha Mac-en egy Apple-által gyártott szoftvernél megnézed az „About This…” menüpontot , akkor láthatod a nevét és a verziószámát. Semmi mást. Ez azért van, mert Jobs a dotcom lufi idején attól tartott, hogy valamelyik Szilícium-völgyi fejvadász innen veszi a program készítőinek nevét és levadássza őket. Tévéműsoroknál még az utolsó vízhordó nevét is fel kell sorolni, azért a szoftverkészítők is megérdemelnének ennyit.

Úgy gondolom a leírtakkal jórészt egyet lehet érteni. Már csak meg kellene oldani őket :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése