2010. február 1., hétfő

Napi hírek 2010.02.01.

Mai hírekben Jobs elmondja kíméletlen véleményét, megtudhatjuk mennyibe is kerül egy iPad az Apple-nek, újabb 3.2-es újdonságokra derült fény, és változtassuk meg az ikonok méretét!

Jobs a Google-ról és a flashről

iPad bemutatása után az Apple összehívta a dolgozókat. Ezen a találkozón Jobs beszélt a Google-ről és a flashről is.
Google: „Mi nem léptünk be a kereső piacra. Ők viszont beléptek a telefon bizniszbe. Ne legyen kétségetek afelől, hogy meg akarják ölni az iPhone-t. Mi nem hagyjuk ezt! Ráadásul ez a „Don’t be evil’ Google-szlogen egy nagy baromság.” Erre a nézőközönség nevetésben tört ki. („Don’t be evil” szlogent megvalósító vállalatnál őszinte döntéshozatal van, nem csalnak, nem rendelik a rövid távú érdekeket a hosszú távúak elé, lásd Wikipedia. Amikor 2006-ban a Google egyfajta öncenzúrát vezetett be Kínában, kisebb ördögöket beengedett a nagyobb jóért cserébe…)
Adobe Flash: „Lusták. Minden lehetőségük meg van, hogy érdekes dolgokat alkossanak, de ők egyszerűen visszautasítják ezt. … Apple nem támogatja a flasht, mert tele van hibával. Mac összeomlásainak jó részéért a flash felelős. Senki sem fog flasht használni, a világ a HTML5 felé halad.”
Jobs beszélt még az új iPhone-ról is, mely szerinte "A+ upgrade” lesz, reményei szerint az Android nem tudja majd a lépést tartani vele. Megemlítette még azt is, hogy az új Mac-ek idén magasabb szintre emelik az Apple-t.
Amen.



Egy iPad előállítása 270 dollárba kerül

A 499 dolláros iPad a becslések szerint 270.5 dollárjába kerül a cégnek, ami 228 dollár profitot jelent. A 64 GB-os modellnél a profit már 446 dollár. A nagy profitmargin szokásos az Apple-nél, becslések szerint a 3GS-nél ez 60 %-ot tesz ki.
iPad legdrágább alkatrésze a 9.7 colos kijelző, 100 dollárba kerül. Ezután következik az akkumulátor a maga 30 dollárjával, a 16 GB-os NAND memória 25 dollárt kóstálhat, az A4 chip pedig 15 dollár lehet.
A 3G-s modell csupán egy 12 dolláros baseband processzorral és egy 4 dolláros adóvevő-egységgel kerül többe.
270 dollárban persze nincs benne a csomagolás, szállítás, marketing költségek, de így is komoly profitra tesz szert a cég, amely lehetővé tehet egy későbbi árcsökkentést is.



3.2-es újdonságok

Fejlesztők egyre inkább elmélyednek a 3.2-es rendszerverzióban, újabb és újabb tulajdonságok kerülnek elő, mint lehetőségek. Így például kézírásra, USB billentyűzetre, digitális képkeretre utaló jeleket is találtak a rendszerben.
Más hírforrás szerint van videokamera-támogatás, lehetőség videokonferencia fogadására vagy visszautasítására. Az SDK lehetővé teszi a videóhívás képernyő sarkában való megjelenítését is, akár chatelni is lehetne hívás közben, amely egyfajta multitasking megoldást sejtet.
Közben chpwn képes volt a ProSwitchert és a Backgroundert is az iPad Emulatoron futtatni, amely akkor válik hasznossá, ha valaki feltöri a készüléket.





Ikonok kicsinyítése, nagyítása

Foglalkozzunk egy kicsit az iPhone-al is. Cydiában található Shrink nevű alkalmazással lehetőség nyílik az ikonokat kicsinyíteni. Valaki készített hozzá egy módosítást, mellyel nem csak kicsinyíteni, hanem nagyítani is lehet az ikonokat. Ez főleg gyengénlátóknak lehet hasznos.
Először 1 dollárért meg kell vásárolni a Shrinket a BigBoss repóból (vagy letölteni az xsellize repóból), majd leszedni hozzá ezt a fájlt, amit ki kell cserélni a System\Library\PreferenceBundles útvonalon. Előtte célszerű a fájlról biztonsági másolatot készíteni. Az ikonok méretét 25 % és 140 % között lehet változtatni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése