2009. március 30., hétfő

Konvertáljunk!

Mivel az iPhone alapból nem játssza le az avi formátumú filmeket (Cydiás mplayertől és vlc4iphone-tól tekintsünk el), ezért a teljesség igénye nélkül kipróbáltam a legnépszerűbbnek tartott konvertáló programokat. Tesztfile az új Knight Rider sorozat nyolcadik epizódja volt (349 MB, 42 perc). Amelyik konvertáló program képes volt feliratot égetni, ott használtam ezt az opciót is.
Teszthez egy kifejezetten lassú gépet használtam (2.4 GHz Celeron, 736 MB RAM), a háttérben nem futott semmi más program (már amennyire a Windows multitasking ezt lehetővé teszi). A konvertálási időket nem önmagukban, hanem más programokkal összehasonlítva kell értékelni. Nyilván egy gyorsabb gépen hamarabb készül el a konverzió.
Na, akkor nézzük a programokat.

Sima (felirat nélküli) konvertálók

Vio Mobile Video Converter

A Pirate Bay-es csapat hozta létre ezt az ingyenes konvertert, mellyel videókat lehet konvertálni mobil készülékekre. Először be kell tallózni a videofilet, amelyet kielemez. Baloldalon ki kell választani az Apple iPhone-t, jobb oldalon pedig megmutatja a majdani file paramétereit, amelyeket felül lehet írni. Alapból Good qualityre van állítva, de célszerű átrakni Full qualityre, mert ennél a felbontás nem lesz szemcsés. Mint a képen is látható, a becsült fileméret 276 MB, de a végén ennél kisebb, 204 MB lett a film. Konvertálás közben kiírja a hátralévő becsült időt is, majd a végén felajánlja az iPhone-ra másolást. Több lehetőséget is próbáltam, de ez nekem nem jött össze, így marad az iTunes-os szinkronizáció.
A telefonon a kép hosszúkás lett, nem tartja meg az eredeti méretarányt, a hang jó, nem csúszik, érthető. A konvertálási idő 30 perc volt.
A konverter a Pirate Bay honlapjáról tölthető le.


Xilisoft iPhone Video Converter

Nagyon könnyen beállítható program a Xilisoft iPhone Video Converter. Add gombbal hozzá kell adni a konvertálandó filet, a profilból ki kell választani a 480*320-as felbontást, majd el kell indítani a konvertálást. Átalakítás közben többek között láthatjuk a fileméretet és a filmből eltelt időt másodpercben.
A konvertálási idő 29 perc volt, a film mérete 408 MB lett. A telefonon kiváló kép és hangminőségben élvezhetjük az átkonvertált filmet.
A konverter a Xilisoft honlapján 29.95 dollárért vásárolható meg.


Super

Az eRightSoft Super nevű ingyenes konvertálója tulajdonképpen mindent konvertál mindenre (így is hirdetik), így iPhone/iPod beállítások is beépítésre kerültek.
Kezelése egyszerű, először ki kell választani a konvertálandó filet, majd az Output Containerben ki kell választani az MP4 profilt. Betöltődnek a beállítások, nem kell módosítani semmit sem.
Az Encode gombra elindul az átkódolás, a zöld sávban látjuk, hogy hol tart és épp mekkora az új fileméret. A konverzió elég sokáig tartott, 1 óra 43 perc vett igénybe, a file 399 MB lett.
A kép minősége kiváló lett, a hang is megfelelő, nem csúszik.
Lehetőség nyílik iPod 5.5G profil kiválasztására is, de ennél a konvertálási idő 2 óra 26 percet vett igénybe, a file pedig 275 MB lett.
A konvertáló program ingyenesen letölthető az eRightSoft honlapjáról.


Táblázatba összefoglalva nézzük meg az értékeket. Pontozásnál 1 a legrosszabb, 5 a legjobb érdemjegy.




Feliratos konvertálók

Total Video Converter

A felhasználók körében nagyon népszerű program a Total Video Converter.
Indítás után ki kell választani a konvertálandó filet és a céleszközt. iPhone-nál két lehetőség közül választhatunk: MPEG-4 és AVC H264, én az előbbit választottam.
Előre kiírja az átkonvertált file méretét is, de a végén ennél egy hajszálnyival kisebb lett a file. A Filternél hozzáadhatunk feliratot is, amit beleéget a filmbe. Lehet az egyszerű (Easy mode) és a szofisztikált (Advanced mode) beállítások közül választani. Az Advanced módban tudunk többek között célkönyvtárat, filenevet, profilt (és így minőséget) is állítani. Enyhe bug, hogyha a Filternél beállítom a feliratot és lekattintom az Advanced gombot, akkor már nem jegyzi meg a kiválasztott feliratot, hanem újra meg kell jelölni a felirat helyét. Aki csak konvertálni akar, annak bőven elég az alapbeállítás, nem kell mással törődnie.
Konvertálás közben láthatjuk az aktuális fileméretet és a konvertálásból hátralévő időt.
Az egész művelet mindössze 28 percig tartott, a file 379 MB lett. Enyhén hosszúkás a kép, de nem vészes, a felirat jól olvasható, a hang sem csúszik.
A program 40.95 dollárért megvásárolható a fejlesztő honlapján.


Mediacoder iPod/iPhone Edition

A program indítás után rögtön felmegy a készítő honlapjára és egy varázslón keresztül be lehet állítani a legfontosabb paramétereket. Szerencsére ez kikapcsolható, rutinos konvertálók rögtön a lent látható képernyőt kapják.
A programban igen sok beállítási lehetőség van, de az alapbeállítások mellett is jó minőséget kapunk. A konvertálandó file hozzáadása után akár el is indíthatjuk a konvertálást, de mivel a program a feliratokat is tudja kezelni, ezért előbb azt hozzá kell adni.
Itt érdemes megjegyezni, hogy a program magyarul is tud, de aki teheti inkább az angolt használja, mert pl. a Subtitle Alcím-nek van fordítva…
Konvertálás közben egy újabb ablak nyílik meg, melyben láthatjuk a hátralévő időt, a becsült file méretét, stb. Végső fileméret valamivel kisebb lett (187 MB), mint a jelzett, de a konvertálás majdnem két óra hosszat tartott.
A film minősége kiváló, a hang nem csúszik, felirat jól olvasható.
A program ingyenesen letölthető innen.


Winavi iPod Video Converter

Egyszerűen kezelhető programot alkottak a Winavi iPod Video Converter készítői.
Indítás után válasszuk az iPod konverziós típust, majd válasszuk ki a konvertálandó fájlt és a célkönyvtárat. Az Advanced gombbal finomítani tudjuk a beállításokat, pl. ha felirat ugyanolyan névvel ugyanabban a könyvtárban szerepel, mint a fájl, akkor azt beégeti a filmbe. Lehetőség nyílik a konverzióval egy időben megnézni az átkonvertált filmet is, de ezt nem próbáltam ki.
Az elején egyébként választhatunk MP4-es konvertálási módot is, azonban ezt nem ajánlom, mert elég rapszodikusan égeti bele a feliratot, néha van, néha nincs.
Konverzió közben látszik a konvertálási FPS és a hátralévő idő. Az egész művelet mindössze 24 percet vett igénybe, a fájl 269 MB lett.
A kép kiváló, hang nem csúszik, a felirat olvasható.
A program 24.95 dollárért tölthető le a készítő honlapjáról, de egy időlimites próbaverziót is kipróbálhatunk, így megnézhetjük, hogy megfelel-e számunkra a program.


Nézzük meg itt is az összefoglaló táblázatokat.




A tesztben szerepelt volna a Videora iPhone Converter is, de több verziónál is csak az első 10 másodpercet konvertálta le. Nem tudni miért, a profilban hiába állítgattam, nem használt semmi.

Összefoglalásképpen elmondhatjuk, hogy sima konvertálók közül mindhárom bevált, feliratosoknál pedig a Mediacoder és a Winavi holtversenyben nyert. Persze ha valaki tört verziót használ, akkor csak elenyésző különbségek vannak a programok között.

2 megjegyzés:

  1. Nálam a super megbukott.

    VálaszTörlés
  2. Most már nekem sem tetszik annyira. Más formátumba akartam konvertálni, de elég rossz minőségű lett.

    VálaszTörlés