2009. március 6., péntek

Visszautasított alkalmazások Top 10 listája

Az Apple már jó néhány olyan fejlesztőt felbosszantott, akinek mondvacsinált indokkal vagy akár indok nélkül elutasította alkalmazását. A cég nem túl bőbeszédű az indoklásban. A Macworld utána járt és összeállított egy tízes elutasított listát.

1. Obama Trampoline

A játékban 18 politikus, köztük Barack Obama és John McCain karikatúráját egy nagy trambulinra helyezhetjük és a fejükkel lufikat durranthatunk ki.
A fejlesztő poénnak szánta, de az Apple egyáltalán nem találta ezt viccesnek és nem engedte be az AppStore-ba. Most a játék átgondolásán dolgozik és újra beadja jóváhagyásra az alkalmazást.

2. MyShoe

Nemrégiben egy iraki újságíró a cipőjével dobta meg Bush elnököt. Ez megihletett egy pakisztáni fejlesztőt, aki elkészített egy cipődobálós programot. A játékban nem csak Busht, hanem Bin Ladent is meg lehetett volna hajigálni a cipővel, azonban az Apple-nek ez túl sok volt, mert a fejlesztő vétett a „közszereplők kicsúfolása” nevezetű szabály ellen.

3. I Am Poor

Bizonyára sokan emlékeznek az I Am Rich nevű programra, amely azon kívül, hogy 1000 dollárba került, nem csinált semmit. Az I Am Poor nevű alkalmazás jóval kevesebb figyelmet kapott, de jóval többet ért volna. A 99 centbe kerülő program tésztát, tonhalat és sajtburgert tartalmazó ételt rakott volna a kezdőképernyőre. Az Apple nem találta étvágygerjesztőnek és elutasította a megjelentetést.

4. South Park

A South Park fejlesztői valóságos kanosszajárást tartottak a jóváhagyás érdekében. Mindhiába, az Apple túlságosan agresszívnek tartotta az alkalmazást. A programmal elérhetővé válhattak volna az epizódok, a sorozattal kapcsolatos hírek, háttérképeket lehetett volna letölteni. Néhány tartalomban volt ugyan nyomdafestéket nem tűrő kifejezés, de a többszöri átírás sem segített. Az iTunes-ban a mai napig meg lehet vásárolni a sorozat epizódjait.

5. Pull My Finger

A tiniknek szánt puffogtató alkalmazást először visszautasította az Apple. Érdekes módon 1 hónap után változtattak álláspontjukon és engedélyezték a megjelenést. Nem kellett hosszú ideig várni, és az egyik bestselling alkalmazás lett.

6. iBoobs

Amíg a mellesként ismert alkalmazás megengedte volna a női test bármely részének himbálózását, az Apple jóváhagyója csak a himbálta vízszintes irányba, így elutasításra került a program. Véleménye szerint szexuális tartalmat, obszcén, pornográf, agresszív és rágalmazó részeket tartalmazott. A fejlesztő véleménye szerint a Baywatch bármely epizódjában többet lehet látni, mint amit az alkalmazás tudott.

7. Slasher

Az alkalmazást túl agresszív volta miatt 1 nap után visszavonták az AppStore-ból. Erre a fejlesztő elég ideges lett, de érdeklődő emailjeire az Apple nem is válaszolt. Az alkalmazásban egyébként egy konyhakést láthattunk és a telefon rázására egy sikoly hallatszott. A fejlesztő azt is fájlalta, hogy az AppStore-ban bezzeg található olyan alkalmazás, amelyben törött sörösüveget lehet fegyverként használni, az övét pedig kitiltották.

8. Murderdome

A nem gyerekenek szánt tartalom mindig vita tárgya volt az AppStore-ban. A Murderdome nevű képregény ennek jó példája. Először jóváhagyták, majd túl agresszív volta miatt kitiltották. A fejlesztő szerint a játékoknál megismert korhatáros rendszert más alkalmazásokra is ki kellene terjeszteni. Az Apple ítélkezése inkább a kommentelők véleményén alapszik, mint egységes mérce alapján ítélnének.

9. Podcaster

Néha az Apple azért utasít vissza egy alkalmazást, mert nem tűri a konkurenciát. Ez történt a Podcasterrel is, amit az iTuneshoz nagyon hasonlónak találtak. A fejlesztő elmondása szerint az alkalmazás többet nyújtott volna, mert nemcsak hallgatni lehetett volna a podcasteket, hanem le is lehetett volna tölteni.
Az elutasítás után úgy döntött, hogy a Cydiában azért elérhetővé teszi a programot. Ezután elkészítette az alkalmazás lebutított változatát, amely RssPlayer néven fut az AppStore-ban.

10. Freedom Time

Kíváncsi vagy mit mondana Steve Jobs egy elutasításról? Na, most megtudhatod!
A Freedom Time egy visszaszámláló alkalmazás lett volna, amely a Bush-adminisztráció hátralévő idejét számolta, de az Apple visszautasította becsmérlő, rágalmazó mivolta miatt. A fejlesztő sem volt rest, írt Jobsnak egy emailt. Másnap a következő választ kapta: „Én bár demokrata beállítottságú vagyok, de úgy gondolom az alkalmazás elég sértő az ügyfelek felére nézve. Akkor mi itt a kérdés?” A fejlesztő szerint túl későn jött a válasz, mert egy csomó időt töltött a fejlesztéssel és költségeit már senki sem fogja megtéríteni.

A fenti példákból is látható, hogy az Apple az elutasítási indokokat elég szabadon kezeli. Van olyan fejlesztő, aki egy „AppStore közvetítőt” lát jónak kinevezni. Feladata közé tartozna a vitás esetekben való közvetítés a fejlesztők és az Apple között. Mások egy előminősítési rendszert tartanak szükségesnek, amelyben feltételes igent vagy nemet mondanának az alkalmazásra.
Mivel a konkurencia is indít hasonló online alkalmazás boltokat, ezért az Apple-nek rövidesen változtatnia kell a politikáján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése