2009. március 28., szombat

Biometrikus azonosítás az iPhone-ban?

Apple bejegyeztetett egy szabadalmat, amely szerint biometrikus azonosítással lehet kinyitni a készüléket. A cég olyan eljárást próbál alkalmazni, ahol az autentikációhoz nincs szükség extra műveletre.
A megoldásban ujjlenyomat- és arcfelismerést használnának iPhone-nál és Macnél. Az ujjlenyomat-érzékelő a készülékbe lenne beépítve, azt megérintve kinyitna a telefon. Mac-es arcfelismerésnél a kamera egy retinamintából és az arc más jellegzetességeiből vett minta alapján elemzi a belépni szándékozót, és egyezőség esetén lehet loginolni.
Apple tovább is megy a felismerés terén, mert akár hangminta vagy DNS-minta alapján lehetne bejelentkezni. Bár szerintem én egy átmulatott éjszaka utáni hangminta azonosításon elbuknék és kizárna a készülék :)
További ínyencség, hogy a készülék elemezné a hívó fülének alakját és csak akkor engedélyezné a hívást, ha egyezőséget talál a korábban felvett mintával.
Arról nincs információnk, hogy melyik jövőbeni készüléknél alkalmaznák ezen lehetőségeket (ha egyáltalán alkalmazzák), azonban a megoldások mindenképpen komoly biztonsági előrelépésnek tűnnek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése