2009. március 24., kedd

3.0-ás újdonságok nagyrésze már működik a telefonon

A múlt héten bemutatott 3.0-ás verzió sok újdonságot tartalmaz, de ezek többsége már elérhető jailbreakelt telefonokon. Gizmodo megjelentetett egy írást, amelyben összehasonlítja az újdonságokat a félig legális, már működő megoldásokkal. Nézzük miről is van szó.

Copy-paste: Clippy (Cydiában, ingyenes, béta verzió)

Az Apple eddig mostohán kezelt megoldása elég soványra sikeredett. Megbízhatóan csak akkor lehet másolni, ha a billentyűzet is a képernyőn van, vagy ha olyan alkalmazást használunk, amely szövegbevitelt igényel. Weboldalról történő másolás technikailag működik, de nagyon bugos és a Safari gyakran összeomlik.



Valódi (turn-by-turn) GPS: xGPS (Cydiából, ingyenes)

A 3.0-ás verzió GPS-e elég jó, de licenszelési probléma miatt a Google térképek nem használhatóak. Az xGPS Google térképeket használ, igen jó helyzetkövetéssel.





Terhering, 3G megosztása: iPhoneModem/PDANet (Cydiából, ingyenes)

A Cydiában megtalálható a Maces (iPhoneModem) és a Windowsos (PDANet) verzió is. Az iPhone eddig is támogatta a megosztást, a 3.0 egyszerűen szoftvert is ad hozzá. Persze a szolgáltatónak előbb engedélyezni kell hozzá a megosztást. Ha jailbreakelt készüléken használod, azért vigyázz az adatmennyiséggel, mert a Nagy Testvér összevonhatja szemöldökét.



Több fotó küldése emailben: Emailpix (AppStore, 3 $)

Jónéhány olyan alkalmazás működik, melyben több fotót lehet emailben küldeni, de ezek többsége felületesen lett kidogozva. Emailpix elég klasszul megcsinálta az alkalmazását, egyetlen hátránya, hogy a küldés egy kicsit lassú, mert az email átfut a cég szerverén. Azért én nem biztos, hogy használnám.



Bluetooth adatátvitel: iBluetooth (Cydiából, 15 napos próbaverzió)

Most tekintsünk el attól, hogy a fizetős Cydiás alkalmazások is elérhetőek tört verziókban. iBluetooth-al képes vagy fájlokat küldeni és fogadni, bár a program egy kicsit bugos, de működik. Próbálj egy PIN-kódot beállítani, ha a számítógéped nem ismeri fel a telefont.



Univerzális keresés: Search (Cydiából, ingyenes)

A Search ugyan nem keres az alkalmazások és a zenék között, de megoldást ajánl az emailek, kontaktok, jegyzetek és SMS-ek közötti keresésre. Ha sok alkalmazásod van, akkor célszerű a QuickGoldot használnod, ez a Quicksilver-típusú alkalmazásindító keres a kontaktok, SMS-ek, Safari-előzmények és természetesen az alkalmazások között is.



Irányítás accelerométerrel: mCoolPhone (Cydiából, ingyenes próbaverzió / 3 $)

A „Shake to shuffle” újdonság elég lámára sikeredett, mert bár az mCoolPhone nem érinti az iTunes funkcionalitását, de rázási eseményeket lehet hozzárendelni a funkciókhoz, mint pl. a hívásra válaszoláshoz.



Jegyzetek szinkronizálása: iPhoneNotes (csak Macre, jailbreakelt telefon szükséges, ingyenes)

A telefonon installálni kell az OpenSSH-t, az iPhoneNotes a számítógépről a jegyzeteket és bármilyen textfájlt is szinkronizál.



Alkalmazások háttérben futása/Push: Backgrounder (Cydiából, ingyenes)

A 3.0 úgy oldja meg a multitasking kérdését, hogy engedélyezi a push használatát. Ez azonban nem olyan multitasking, mint amire a legtöbb Cydiás alkalmazás képes (különösen az SSH). A Backgrounder lehetővé teszi, hogy amíg más alkalmazást használunk, a hivatalos AppStore-os programok fussanak. Ez kifejezetten jól jön az IM alkalmazásoknál, ahol az alkalmazás nyitva marad, amíg te mást csinálsz.



Fekvő billentyűzet: iRealSMS (Cydiából 10 $) és EasyWriter (AppStore, ingyenes)

A 3.0 tulajdonképpen az összes alkalmazásnál lehetővé teszi a fekvő billentyűzetet, de az SMS-nél és az emailnél már eddig is volt lehetőség erre. Emailnél az EasyWriter, míg SMS-nél az iRealSMS teremtette meg a lehetőséget, pluszban még jónéhány extra feature is rendelkezésre állt, pl. gyors válasz, fejlett keresés.



MMS: SwirlyMMS (Cydiából 8 $), Get MMS (AppStore-ból 4 $)

Az MMS már nagyon hiányzott, cikizték is eleget az iPhone-t miatta. Legjobb ilyen jellegű alkalmazás a SwirlyMMS, de az AT&T hálózatán nem működött olyan jól (magyar hálózaton igen). Ezért alkották meg a Get MMS-t, de a használata a loginnév és a jelszó miatt nehézkes.



Hangmemók: Epiphany (AppStore, 2$)

Elég sok hangrögzítős alkalmazás található az AppStore-ban, most az Epiphanyt emeljük ki. A program képes a pufferba is rögzíteni az elhangzottakat és csak a számunkra fontos részeket menti el. Ugyan nem lehet a felvételt küldeni, mint a 3.0-ban, de wifin keresztül könnyen lehet szinkronizálni a számítógéppel.



Plusz kiegészítések, amelyek hiányoznak a 3.0-ból:

Videórögzítés: Cycorder (Cydiából, ingyenes)

A legnagyobb dolog amit az Apple-nek még hozzá kell tennie a 3.0-hoz az a videórögzítés. Hál’ Istennek, a Cycorder képes erre.



Flash: iMobileCinema (Cydiából, ingyenes)

Az iMobileCinema még nagyon-nagyon béta verzióban létezik, de néhány oldalnál már meg tud jeleníteni flash videókat, pl Google Video és Youtube. Ez egy olyan projekt, amelyen rajta kell tartani a szemünket.



Amint láthatjuk, a legtöbb 3.0-ás újdonságot már mások korábban kifejlesztették, bár nem olyan elegáns formában, mint ahogyan az új verzió tartalmazni fogja. A kezdetekben nagy volt a hurráhangulat, mert a legtöbb újdonság meglepetésként érte az embereket, azonban a dolgok mélyére tekintve láthatjuk, hogy többnyire olyan fejlesztések történtek, amelyek a felzárkózást szolgálják.

4 megjegyzés:

  1. Hello,
    Kérdés: a 3.0-án lehet valamit kezdeni a call forward felugró ablakkal? Kicsit zavaró. köszönöm,z

    VálaszTörlés
  2. Nekem ugyan nincs fent a 3.0, de a Settings/Phone alatt kell egy Call forwardingnak lenni. Ezt kapcsold ki.

    VálaszTörlés
  3. akkor a bluetooth adatátvitel alapból rajta van a 3.0-ás verzión?

    VálaszTörlés