2009. március 15., vasárnap

Hogyan manipuláljuk az Apple részvény árfolyamát?

Aki nézi a CNBC-t, az biztosan ismeri Jim Cramert. Ez az őrültnek látszó figura (műsorának is Mad Money – Őrült pénz a címe) nagyon is hidegvérűen gondolkodó üzletember és showman. Az Appleinsider közölt egy leleplező írást, melyben fellebbenti a fátylat Cramer manipulációiról.
Előzetesen tudni kell róla, hogy egy olyan ember, aki a jég hátán is megél. Dolgozott újságíróként, ügyvédként, brókerként, majd saját befektetési alapot (hedge fundot) hozott létre. Nyugállományba vonulása után elszegődött a CNBC-hez, ahol saját műsort kapott.
Ez az ember meghívást kapott a tévétársaság másik műsorába, ahol a Daily show házigazdája, Jon Stewart tett fel neki kínos kérdéseket. Többek között klippeket játszott be 2006 decemberéből, amikben Cramer arról beszél, hogyan lehet az Apple árfolyamát manipulálni. Cramer szerint elterjedt a pletyka, miszerint az AT&T és a Verizon is visszautasítja az iPhone-t és különben sem lesznek kész a 2007-es Macworldre. Ez az időszak volt, amikor már elindultak az iPhone-ról a pletykák, de hivatalosan még semmit sem lehetett tudni, így az Apple részvénye a piacbefolyásolás egyik alapvető céltáblája lett. Senki sem tudott semmi biztosat, egy negatív hír pánikot váltott ki, shorttal könnyen lehetett pénzt keresni.
Cramer más alkalmat is említett. A RIM-ről (Blackberry gyártója) is könnyen lehetett fals információkat terjeszteni. Bevallása szerint 15-20 millió dollárjába került, hogy bekerítse (kivéreztesse) az árfolyam-emelkedésre játszókat, de megérte. A cég eredményeivel nem törődik senki, az a lényeg, hogy az emberek arról beszéljenek, hogy a RIM-nél rosszul mennek a dolgok. Fel kell hívni a Wall Street Journalnál egy idióta riportert és el kell neki mondani, hogy a Palm egy gyilkos készülékkel jön ki. Ha ezt még a CNBC-ben is elmondod, beindul a halálos spirál, te pedig egy vagon pénzt kaszálsz.
Cramer indított egy saját weboldalt is, amelyen folytatta az Apple elleni harcot. Közzétett egy írást, mely szerint az iPhone a használójának valójában 17670 dollárjába kerül. A számítás elég manipulatív és szélsőséges, de jól mutatja Cramer érdekét.
Az iPhone indulása után megjelentetett egy fals információt, miszerint az AT&T másfél évig ingyenessé teszi a telefont, hogy így nyerjen 10 millió előfizetőt.
A honlap egyik újságírója hamis információra épülő cikket közölt, mely szerint az induláskori hétvége az Apple számára kiábrándító volt, mert egy millió készüléket akart eladni, legalábbis egy magát megnevezni nem óhajtó forrás szerint. Valójában az Apple 150 ezer és 350 ezer közötti vásárlással számított (270 ezer lett belőle), de az újságíró szerint nem sikerült a készleteket kiárusítani, és rengetegen mennek vissza a Sprinthez, Verizonhoz és a T-Mobilehoz.
Tavaly Cramer az iPhone 3G helyett inkább Jobs betegségére játszott. Ez önmagában sem túl korrekt, de úgy próbálta őt beállítani, mint egy olyan agytrösztöt, aki nélkül az Apple már közel sem ér annyit. Igaz, hogy Jobs komoly vízióval bír, de nem érne semmit szorgosan dolgozó emberei nélkül, akik az elképzeléseket megvalósítják. A 80-as években Jobs kitaszított ember volt az üzleti életben, egy olyan renitens, aki műszaki előnyökért beáldozta a cég nyereségét. Abban az időben Cramer nagy hangon követelte volna Jobs azonnali kirúgatását.
Mindenesetre, aki nézi műsorát, „tuti” tippjeit fenntartásokkal kezelje.
A lenti két videóban megnézhetitek, hogyan érték igen kellemetlen kérdések Cramert.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése