2009. március 17., kedd

3.0 FW - FANTASZTIKUS BEJELENTÉSEK !

Ma napon az Apple bemutatta az iPhone 3.0-s rendszerének jellemzőit. Helyi idő szerint 10 órakor kezdődő rendezvényen először Greg Joswiak köszöntötte az egybegyűlteket, majd elmondta, hogy
- már több mint 80 országban forgalmazzák a telefont,
- az eladási terveiket túlteljesítették, tavaly 13.7 millió készüléket adtak el,
- 800 ezer példányben töltötték le az SDK-t és 50 ezren kötöttek fejlesztői szerződést (ennek 60 %-a korábban sohasem fejlesztett Apple platformra)
- az alkalmazások 96 %-át hagyták jóvá (tehát a 25 ezerből kb. ezret utasítottak el), 800 millió letöltés történt.
Ezután Scott Forstall vette át a szót és beszámolt az In-App Purchase elindításáról, ami egy előfizetéses rendszert jelent. Pl. néhány játékban megvásárolhatsz 10 szintet, majd ha kedved tartja vehetsz újabb 10 szintet
Bemutatta a 3.0 verziót, mely több mint 100 újdonságot tartalmaz. Ezek közül a legfontosabbak:
- Peer to peer kapcsolódás: megtalálhatjuk a közelünkben lévő olyan iPhone-t vagy Touchot, amelyiken ugyanaz az alkalmazás fut, hozzákapcsolódunk és játszunk. Ez Bluetooth-on keresztül is működik. Nem csak játékoknál fog működni, hanem pl. a kontaktok megosztására is nyílik lehetőség.
- újfajta kiegészítők: pl. FM transmitter csatolása lehetőséget ad olyan alkalmazás kifejlesztésére, amely automatikusan ráhangolódik a rádióállomásra. Bemutattak egy vérnyomásmérőt, mely kapcsolódik az iPhone-hoz.
- valódi GPS! A fejlesztőknek ezentúl lehetőségük van valódi GPS alkalmazás fejlesztésére, de a saját térképeiket kell használni. Hallod Nav N Go ?
- nem lesz teljes multitasking :( (background process), mert nagyon szívja az akksit, viszont lesz Push szolgáltatás
- lehetőség audio és video streamingre.
- copy-paste: dupla kattintás a szóra, feljön a Cut-Copy-Paste és kiválasztod, amit szeretnél. Egész szöveget kijelölni hasonlóan lehet, de végig kell húznod a szövegen az ujjadat. A Copy-Paste több alkalmazáson keresztül is működik, pl kijelölöd emailben vagy Safariban és beilleszted a Noteszbe.
- MMS: a SMS-en belül lesz egy Photo ikon, mely az MMS-t jelenti
- egy emailen belül több kép csatolása
- fekvő mód emailben is
- egyenként is lehet SMS-t törölni
- hang jegyzetek memok, előadások, interjúk rögzítésére
- Tőzsde: alapvető hírek hozzáadása
- keresés emailen, naptáron és a jegyzeteken belül
- új Home képernyő: a képernyő baloldalán lesz a Spotlight, melyben a telefonon lévő alkalmazások közül lehet keresni. Így nem kell a 8. képernyőre tekerni, ha el akarok indítani egy alkalmazást. (Jailbreakelt készülékeken is fog működni)
- sztereo Bluetooth
- a fejlesztői béta környezet mától érhető el.
Az új firmware nyáron jelenik meg ingyenes frissítésként iPhone-ra (iPodra 9.95 $), de hardver korlátok miatt a sztereó Bluetooth és az MMS az első generációs telefonokon nem lesz elérhető :(
Az ezt követő kérdezz-feleleken felvetették a flasht, de „Erről ma nem tettünk bejelentést.”
Úgy gondolom a 3.0-s verzióval az Apple nagyot lép előre. Még persze vannak további felhasználói igények, de újra kijelöli a mércét a versenytársaknak és a felhasználók is megelégedve dőlhetnek hátra a karosszékükben: Na végre, ezt jól csinálták, csak így tovább!

2 megjegyzés:

  1. A 3.0 (szerintem) legnagyobb meglepetését kihagytad a felsorolásból:
    http://apuka.qqriq.com/2009/03/iphone-30-gyongyszem.html

    VálaszTörlés
  2. Nem rossz :)
    Egyébként ha tényleg lesz GPS, már nem tart semeddig felvinni a speedcam adatbázist a navigációs programba, 3G-n keresztül pedig indításkor frissíthető lenne.
    Létezik az AppStore-ban csillagászati program, de az még nincs a GPS-el összekötve, egy újabb verzióba ezt is bele lehetne tenni.
    Még tavaly ősszel az AT&T mobil távközlési részlegének főnöke, Ralph de la Vega vízionálta az iPhone jövőjét. Akkor ez elég futurisztikusnak tűnt, de már nagyrésze megvalósítható lesz. Még ma írok erről egy cikket.

    VálaszTörlés