2009. március 31., kedd

Napi hírek 2009.03.31.

Mai hírekben szó lesz a Skype megjelenéséről és új Sony játékokról.

Megjelent a Skype iPhone-os változata

A tegnapi napon végre megjelent a népszerű VOIP alkalmazás iPhone-os változata is. A programmal vezetékes és mobil számokat, valamint más Skype partnereket hívhatunk, egyelőre wifin keresztül. Az iTunesban lévő leírás szerint 3G-n csak chatelni lehet, telefonálni nem. A hanghívás csak a nyáron megjelenő 3.0-ás verzióban válhat lehetségessé.
Az alkalmazás ingyenesen tölthető le a magyar AppStore-ból.

Update: jailbreakelt 3G-s telefonon is lehet telefonálni, ha Cydiából felrakod a voipover3g-t, frissíted a MobileSubstrate filet és törlöd a Clippyt.Új játékokat jelentett be a Sony

Sony tíz új játékot jelentett be, ezek között vannak filmekből adaptált játékok és PSP-s sikerjátékok is. A már megnevezett alkalmazások:
- Angels & demons: Dan Brown nagysikerű könyvéből készült film játékváltozata május 15-én jelenik meg.
- Ghostbusters: New York újabb szelleminvázió elé néz, ezért a szellemirtók visszatérnek. A játékban el kell kapni a szellemeket, mielőtt ők kapnak el téged! Várható megjelenés júniusra tehető.
- Q*Bert: a 80-as évek kedvelt arcade játékfigurája megújult grafikával júliusban tér vissza.
- Top Agent 007: a játékban (minő meglepetés) egy titkos ügynököt alakíthatunk, cél legyőzni a James Bond filmekből ismert alakokat. Augusztustól játszhatunk vele.
- Sports Illustrated: tesztelhetjük sporttal kapcsolatos ismereteinket. Jutalmul a magazin fürdőruhás modelljeiben gyönyörködhetünk.
- Zombieland: a hasonló című filmmel egyidőben induló játékban az elszabadult zombikat kell legyőzni.
- 2012: ez a játék is a hasonló című film alapján készül. Négy természeti erőt – szélvihar, földrengés, tűzvész, hurrikán –úgy kell rendszabályozni, hogy a városban a lehető legkisebb kárt tegye. Novemberben várható a megjelenés.
- Voltron: öt géporoszlánt kell egy óriási robottá (Voltron) alakítani és meg kell védeni az univerzumot Zarkon Ördögi Királytól és segédjétől Robeasttől.
A nálunk is futott Klausmann Viktoros Szerencsekerék (Wheel of Fortune) és a Jeopardy! iPhone-os változatát is gőzerővel fejlesztik. Megjelenésről nincs információnk.

Olvass tovább!

2009. március 30., hétfő

Konvertáljunk!

Mivel az iPhone alapból nem játssza le az avi formátumú filmeket (Cydiás mplayertől és vlc4iphone-tól tekintsünk el), ezért a teljesség igénye nélkül kipróbáltam a legnépszerűbbnek tartott konvertáló programokat. Tesztfile az új Knight Rider sorozat nyolcadik epizódja volt (349 MB, 42 perc). Amelyik konvertáló program képes volt feliratot égetni, ott használtam ezt az opciót is.
Teszthez egy kifejezetten lassú gépet használtam (2.4 GHz Celeron, 736 MB RAM), a háttérben nem futott semmi más program (már amennyire a Windows multitasking ezt lehetővé teszi). A konvertálási időket nem önmagukban, hanem más programokkal összehasonlítva kell értékelni. Nyilván egy gyorsabb gépen hamarabb készül el a konverzió.
Na, akkor nézzük a programokat.

Sima (felirat nélküli) konvertálók

Vio Mobile Video Converter

A Pirate Bay-es csapat hozta létre ezt az ingyenes konvertert, mellyel videókat lehet konvertálni mobil készülékekre. Először be kell tallózni a videofilet, amelyet kielemez. Baloldalon ki kell választani az Apple iPhone-t, jobb oldalon pedig megmutatja a majdani file paramétereit, amelyeket felül lehet írni. Alapból Good qualityre van állítva, de célszerű átrakni Full qualityre, mert ennél a felbontás nem lesz szemcsés. Mint a képen is látható, a becsült fileméret 276 MB, de a végén ennél kisebb, 204 MB lett a film. Konvertálás közben kiírja a hátralévő becsült időt is, majd a végén felajánlja az iPhone-ra másolást. Több lehetőséget is próbáltam, de ez nekem nem jött össze, így marad az iTunes-os szinkronizáció.
A telefonon a kép hosszúkás lett, nem tartja meg az eredeti méretarányt, a hang jó, nem csúszik, érthető. A konvertálási idő 30 perc volt.
A konverter a Pirate Bay honlapjáról tölthető le.


Xilisoft iPhone Video Converter

Nagyon könnyen beállítható program a Xilisoft iPhone Video Converter. Add gombbal hozzá kell adni a konvertálandó filet, a profilból ki kell választani a 480*320-as felbontást, majd el kell indítani a konvertálást. Átalakítás közben többek között láthatjuk a fileméretet és a filmből eltelt időt másodpercben.
A konvertálási idő 29 perc volt, a film mérete 408 MB lett. A telefonon kiváló kép és hangminőségben élvezhetjük az átkonvertált filmet.
A konverter a Xilisoft honlapján 29.95 dollárért vásárolható meg.


Super

Az eRightSoft Super nevű ingyenes konvertálója tulajdonképpen mindent konvertál mindenre (így is hirdetik), így iPhone/iPod beállítások is beépítésre kerültek.
Kezelése egyszerű, először ki kell választani a konvertálandó filet, majd az Output Containerben ki kell választani az MP4 profilt. Betöltődnek a beállítások, nem kell módosítani semmit sem.
Az Encode gombra elindul az átkódolás, a zöld sávban látjuk, hogy hol tart és épp mekkora az új fileméret. A konverzió elég sokáig tartott, 1 óra 43 perc vett igénybe, a file 399 MB lett.
A kép minősége kiváló lett, a hang is megfelelő, nem csúszik.
Lehetőség nyílik iPod 5.5G profil kiválasztására is, de ennél a konvertálási idő 2 óra 26 percet vett igénybe, a file pedig 275 MB lett.
A konvertáló program ingyenesen letölthető az eRightSoft honlapjáról.


Táblázatba összefoglalva nézzük meg az értékeket. Pontozásnál 1 a legrosszabb, 5 a legjobb érdemjegy.
Feliratos konvertálók

Total Video Converter

A felhasználók körében nagyon népszerű program a Total Video Converter.
Indítás után ki kell választani a konvertálandó filet és a céleszközt. iPhone-nál két lehetőség közül választhatunk: MPEG-4 és AVC H264, én az előbbit választottam.
Előre kiírja az átkonvertált file méretét is, de a végén ennél egy hajszálnyival kisebb lett a file. A Filternél hozzáadhatunk feliratot is, amit beleéget a filmbe. Lehet az egyszerű (Easy mode) és a szofisztikált (Advanced mode) beállítások közül választani. Az Advanced módban tudunk többek között célkönyvtárat, filenevet, profilt (és így minőséget) is állítani. Enyhe bug, hogyha a Filternél beállítom a feliratot és lekattintom az Advanced gombot, akkor már nem jegyzi meg a kiválasztott feliratot, hanem újra meg kell jelölni a felirat helyét. Aki csak konvertálni akar, annak bőven elég az alapbeállítás, nem kell mással törődnie.
Konvertálás közben láthatjuk az aktuális fileméretet és a konvertálásból hátralévő időt.
Az egész művelet mindössze 28 percig tartott, a file 379 MB lett. Enyhén hosszúkás a kép, de nem vészes, a felirat jól olvasható, a hang sem csúszik.
A program 40.95 dollárért megvásárolható a fejlesztő honlapján.


Mediacoder iPod/iPhone Edition

A program indítás után rögtön felmegy a készítő honlapjára és egy varázslón keresztül be lehet állítani a legfontosabb paramétereket. Szerencsére ez kikapcsolható, rutinos konvertálók rögtön a lent látható képernyőt kapják.
A programban igen sok beállítási lehetőség van, de az alapbeállítások mellett is jó minőséget kapunk. A konvertálandó file hozzáadása után akár el is indíthatjuk a konvertálást, de mivel a program a feliratokat is tudja kezelni, ezért előbb azt hozzá kell adni.
Itt érdemes megjegyezni, hogy a program magyarul is tud, de aki teheti inkább az angolt használja, mert pl. a Subtitle Alcím-nek van fordítva…
Konvertálás közben egy újabb ablak nyílik meg, melyben láthatjuk a hátralévő időt, a becsült file méretét, stb. Végső fileméret valamivel kisebb lett (187 MB), mint a jelzett, de a konvertálás majdnem két óra hosszat tartott.
A film minősége kiváló, a hang nem csúszik, felirat jól olvasható.
A program ingyenesen letölthető innen.


Winavi iPod Video Converter

Egyszerűen kezelhető programot alkottak a Winavi iPod Video Converter készítői.
Indítás után válasszuk az iPod konverziós típust, majd válasszuk ki a konvertálandó fájlt és a célkönyvtárat. Az Advanced gombbal finomítani tudjuk a beállításokat, pl. ha felirat ugyanolyan névvel ugyanabban a könyvtárban szerepel, mint a fájl, akkor azt beégeti a filmbe. Lehetőség nyílik a konverzióval egy időben megnézni az átkonvertált filmet is, de ezt nem próbáltam ki.
Az elején egyébként választhatunk MP4-es konvertálási módot is, azonban ezt nem ajánlom, mert elég rapszodikusan égeti bele a feliratot, néha van, néha nincs.
Konverzió közben látszik a konvertálási FPS és a hátralévő idő. Az egész művelet mindössze 24 percet vett igénybe, a fájl 269 MB lett.
A kép kiváló, hang nem csúszik, a felirat olvasható.
A program 24.95 dollárért tölthető le a készítő honlapjáról, de egy időlimites próbaverziót is kipróbálhatunk, így megnézhetjük, hogy megfelel-e számunkra a program.


Nézzük meg itt is az összefoglaló táblázatokat.
A tesztben szerepelt volna a Videora iPhone Converter is, de több verziónál is csak az első 10 másodpercet konvertálta le. Nem tudni miért, a profilban hiába állítgattam, nem használt semmi.

Összefoglalásképpen elmondhatjuk, hogy sima konvertálók közül mindhárom bevált, feliratosoknál pedig a Mediacoder és a Winavi holtversenyben nyert. Persze ha valaki tört verziót használ, akkor csak elenyésző különbségek vannak a programok között.

Olvass tovább!

2009. március 29., vasárnap

Graphing Calculator – egy magyar fejlesztésű program

Nemrég találtam az Appstore-ban egy magyar fejlesztésű matematikai programot, a Graphing Calculatort. Nagy Gábor által készített alkalmazással függvényeket lehet ábrázolni. Egyszerre négy képletét lehet beírni, a képernyőn ezeket különböző színekkel jeleníti meg. Jelenleg 17 beépített függvényt tartalmaz (persze a függvényeket lehet variálni), de a hamarosan megjelenő frissítésben újabbak is jönnek, plusz a számológép funkcióval nemcsak a függvényt lehet beírni, hanem a számolás eredményét is megkapjuk. A diagrammot zoomolni lehet és akár fekvő módban is nézhetjük a függvények ábrázolását.
Nagyon látványos program, mindössze 0.79 euróért vásárolható meg a magyar AppStore-ból. További részletes információt a fejlesztő honlapján találhatsz.
Olvass tovább!

2009. március 28., szombat

Biometrikus azonosítás az iPhone-ban?

Apple bejegyeztetett egy szabadalmat, amely szerint biometrikus azonosítással lehet kinyitni a készüléket. A cég olyan eljárást próbál alkalmazni, ahol az autentikációhoz nincs szükség extra műveletre.
A megoldásban ujjlenyomat- és arcfelismerést használnának iPhone-nál és Macnél. Az ujjlenyomat-érzékelő a készülékbe lenne beépítve, azt megérintve kinyitna a telefon. Mac-es arcfelismerésnél a kamera egy retinamintából és az arc más jellegzetességeiből vett minta alapján elemzi a belépni szándékozót, és egyezőség esetén lehet loginolni.
Apple tovább is megy a felismerés terén, mert akár hangminta vagy DNS-minta alapján lehetne bejelentkezni. Bár szerintem én egy átmulatott éjszaka utáni hangminta azonosításon elbuknék és kizárna a készülék :)
További ínyencség, hogy a készülék elemezné a hívó fülének alakját és csak akkor engedélyezné a hívást, ha egyezőséget talál a korábban felvett mintával.
Arról nincs információnk, hogy melyik jövőbeni készüléknél alkalmaznák ezen lehetőségeket (ha egyáltalán alkalmazzák), azonban a megoldások mindenképpen komoly biztonsági előrelépésnek tűnnek.Olvass tovább!

2009. március 27., péntek

Napi hírek 2009.03.27.

Mai hírekben szó lesz a WWDC bejelentéséről és a rövidesen megjelenő Skype kliensről.

Június 8-12 között tartják a WWDC-t

Az Apple bejelentette, hogy június 8-12 között San Franciscoban tartja meg szokásos évi Worldwide Developers Conference-t (WWDC). A konferencián 1000 Apple programozó iránymutatásokkal, trükkökkel segíti a fejlesztőket, így ők gördülékenyebben tudnak iPhone-ra és Macre fejleszteni.
Egyébként a tavalyi WWDC-n jelentették be az iPhone 3G-t, az iPhone termékfrissítése nyaranta lesz, ezért a pletykák szerint az új készülék bemutatása is ekkora tehető. Steve Jobs az első félévre vett ki betegszabadságot, de arról nincs hírünk, hogy részt vesz-e a konferencián.


Jövő héten jön a Skype?

A hírek szerint már csak az utolsó simításokat végzik az iPhone-os Skype alkalmazáson, a jövő szerdán Las Vegasban kezdődő a CTIA Wireless expon bejelenthetik a megjelenést.
Még januárban Scott Durschlag, a Skype egyik vezetője beszélt arról, hogy dolgoznak a programon, az alkalmazás energiafogyasztásának optimalizálása jelent kihívást számukra. Úgy látszik megoldották a problémát, így nemsokára használhatjuk kedvenc VOIP kliensünket. Az persze kérdés, hogy 3G-n is telefonálhatunk-e vagy marad a wifi.
Az AppStore-ban egyébként található olyan alkalmazás, amelybe beépítésre került a Skype (Fring, Nimbuzz), de nyílván egy önálló program lesz az igazi.

Olvass tovább!

2009. március 26., csütörtök

Játékhírek

EA Mobile játékdömping

A most zajló Game Developer Conference-n az EA Mobile újabb játékok megjelentetését jelentette be. Ezek szerint kiadják a Wolfenstein RPG, FIFA Soccer, Madden NFL, NBA Live, Spore Creatures, Mystery Mania, American Idol, Command & Conquer, SSX (snowboardos játék), Need for Speed és The Sims 3 játékokat.
Az NFS-ről és a Sims 3-ról már tudtunk, de öröm látni, hogy a legnagyobb független játékkészítő komoly beruházásokat eszközöl iPhone-os játékokba. Ezen kívül több társasjátékot is kihoznak: Connect 4, Battleship, Risk, Monopoly “classic,” Trivial Pursuit és a Clue.
Tiger Woods és a Trivial Pursuit valamikor áprilisban jelenik meg, a többiről nincs info.Új képek és video a Car Jack City-ből

A készítő Tag Games újabb képeket és videót tett közzé a játékból. A játékról azt kell tudni, hogy egy GTA-klón, felülnézeti képben játszhatunk.
Lúzer szerencsejátékosként 1 millió dollárral tartozunk az olasz maffiának, hetente 50 ezret kell törleszteni az életben maradáshoz. Minden eszköz megengedett, lehet legális és illegális munkákat végezni, így törleszthetünk és felemelkedhetünk a bűnözői ranglétrán is.
Pontos megjelenési dátumot nem hoztak nyilvánosságra, de a pletykák szerint hamarosan játszhatunk vele.

Olvass tovább!

2009. március 25., szerda

Idióta iPhone tolvaj

Igencsak rosszul járt egy iPhone tolvaj, az esetről a New York Post számolt be.
Sayaka Fukuda, egy 29 éves Manhattani hölgy február 21-én hajnalban a földalattira várt, amikor egy Daquan Mathis nevű egyén kikapta kezéből a telefont. Dulakodás alakult ki, de Mathis a haverjával együtt felugrott a bejövő szerelvényre.
Miután Fukuda feljelentést tett, hazament, ahol a kimenő üzenetek között egy emailt talált. Tudta, hogy nem küldött semmit, ezért megnyitotta és a csatolmányban a mellékelt fényképet találta. A képet maga a tolvaj készítette és elküldte a saját emailcímére. Fukuda rögtön elküldte az emailt a rendőrségre, ahol gyorsan azonosították a tolvajt.
Fukuda válaszolt Mathisnak és megírta, hogy elküldte a levelet a rendőrégnek is, hamarosan őrizetbe fogják venni. Mathis válaszában megfenyegette, hogy megöli, tudja hol lakik, hol dolgozik és ráküldi embereit.
Fukuda ezután figyelmeztette , hogy egy telefon miatt ne tegye tönkre az életét és adja fel magát, mielőtt rosszabbra fordulnak a dolgok. A tolvaj erre fittyet hányt, visszaírt, hogy igaza van, de nem megy el a rendőrségre.
Azonban ezt az idióta embert (mert nem lehet mást mondani olyanra, aki fényképet készít magáról és elküldi a tulaj emailcíméről) a rendőrség csütörtökön letartóztatta, most rablással és lopással vádolják.
Mathis azóta másik két bűncselekményt is bevallott, közte egy iPod ellopását.

Olvass tovább!

iPhone-kompatibilis a Budapesti Értéktőzsde honlapja

A Budapesti Értéktőzsde tegnap közleményben tudatta, hogy honlapját kompatibilissé tette mobil eszközök számára.
Nosza gondoltam, kipróbálom. Az iPhone-t rögtön felismerte, a főoldalon egy menürendszert látunk, innen lehet a különböző aloldalakra jutni. A közlemény szerint "az érdeklődők a Tőzsde mobilportálján nyomon követhetik a tőzsdei indexek aktuális értékét, a BUX és BUMIX indexek grafikonját, a részvények, határidős részvény- és indextermékek, valamint a határidős gabonatermékek kereskedési adatait." Az árfolyam adatokon túl híreket és közleményeket olvashatunk.
Az oldalakon zoomolni is lehet, de nem a szokásos széthúzós kétujjas mozdulattal, hanem dupla koppintással zoom-in, újabb duplával zoom-out. Zoomnál a kép kitölti a képernyőt, fekvő módot is kezel a honlap (nyilván a Safari miatt), ez a grafikonoknál jön jól.
Úgy gondolom ilyen intézménytől alapvető követelmény a mobileszközök támogatása, ezért mindenképpen dicséretes kezdeményezésről van szó. Akinek mégsem szimpatikus ez a megjelenítési mód, az hagyományos nézetben is böngészhet az árfolyamok és hírek között.

Olvass tovább!

2009. március 24., kedd

3.0-ás újdonságok nagyrésze már működik a telefonon

A múlt héten bemutatott 3.0-ás verzió sok újdonságot tartalmaz, de ezek többsége már elérhető jailbreakelt telefonokon. Gizmodo megjelentetett egy írást, amelyben összehasonlítja az újdonságokat a félig legális, már működő megoldásokkal. Nézzük miről is van szó.

Copy-paste: Clippy (Cydiában, ingyenes, béta verzió)

Az Apple eddig mostohán kezelt megoldása elég soványra sikeredett. Megbízhatóan csak akkor lehet másolni, ha a billentyűzet is a képernyőn van, vagy ha olyan alkalmazást használunk, amely szövegbevitelt igényel. Weboldalról történő másolás technikailag működik, de nagyon bugos és a Safari gyakran összeomlik.Valódi (turn-by-turn) GPS: xGPS (Cydiából, ingyenes)

A 3.0-ás verzió GPS-e elég jó, de licenszelési probléma miatt a Google térképek nem használhatóak. Az xGPS Google térképeket használ, igen jó helyzetkövetéssel.

Terhering, 3G megosztása: iPhoneModem/PDANet (Cydiából, ingyenes)

A Cydiában megtalálható a Maces (iPhoneModem) és a Windowsos (PDANet) verzió is. Az iPhone eddig is támogatta a megosztást, a 3.0 egyszerűen szoftvert is ad hozzá. Persze a szolgáltatónak előbb engedélyezni kell hozzá a megosztást. Ha jailbreakelt készüléken használod, azért vigyázz az adatmennyiséggel, mert a Nagy Testvér összevonhatja szemöldökét.Több fotó küldése emailben: Emailpix (AppStore, 3 $)

Jónéhány olyan alkalmazás működik, melyben több fotót lehet emailben küldeni, de ezek többsége felületesen lett kidogozva. Emailpix elég klasszul megcsinálta az alkalmazását, egyetlen hátránya, hogy a küldés egy kicsit lassú, mert az email átfut a cég szerverén. Azért én nem biztos, hogy használnám.Bluetooth adatátvitel: iBluetooth (Cydiából, 15 napos próbaverzió)

Most tekintsünk el attól, hogy a fizetős Cydiás alkalmazások is elérhetőek tört verziókban. iBluetooth-al képes vagy fájlokat küldeni és fogadni, bár a program egy kicsit bugos, de működik. Próbálj egy PIN-kódot beállítani, ha a számítógéped nem ismeri fel a telefont.Univerzális keresés: Search (Cydiából, ingyenes)

A Search ugyan nem keres az alkalmazások és a zenék között, de megoldást ajánl az emailek, kontaktok, jegyzetek és SMS-ek közötti keresésre. Ha sok alkalmazásod van, akkor célszerű a QuickGoldot használnod, ez a Quicksilver-típusú alkalmazásindító keres a kontaktok, SMS-ek, Safari-előzmények és természetesen az alkalmazások között is.Irányítás accelerométerrel: mCoolPhone (Cydiából, ingyenes próbaverzió / 3 $)

A „Shake to shuffle” újdonság elég lámára sikeredett, mert bár az mCoolPhone nem érinti az iTunes funkcionalitását, de rázási eseményeket lehet hozzárendelni a funkciókhoz, mint pl. a hívásra válaszoláshoz.Jegyzetek szinkronizálása: iPhoneNotes (csak Macre, jailbreakelt telefon szükséges, ingyenes)

A telefonon installálni kell az OpenSSH-t, az iPhoneNotes a számítógépről a jegyzeteket és bármilyen textfájlt is szinkronizál.Alkalmazások háttérben futása/Push: Backgrounder (Cydiából, ingyenes)

A 3.0 úgy oldja meg a multitasking kérdését, hogy engedélyezi a push használatát. Ez azonban nem olyan multitasking, mint amire a legtöbb Cydiás alkalmazás képes (különösen az SSH). A Backgrounder lehetővé teszi, hogy amíg más alkalmazást használunk, a hivatalos AppStore-os programok fussanak. Ez kifejezetten jól jön az IM alkalmazásoknál, ahol az alkalmazás nyitva marad, amíg te mást csinálsz.Fekvő billentyűzet: iRealSMS (Cydiából 10 $) és EasyWriter (AppStore, ingyenes)

A 3.0 tulajdonképpen az összes alkalmazásnál lehetővé teszi a fekvő billentyűzetet, de az SMS-nél és az emailnél már eddig is volt lehetőség erre. Emailnél az EasyWriter, míg SMS-nél az iRealSMS teremtette meg a lehetőséget, pluszban még jónéhány extra feature is rendelkezésre állt, pl. gyors válasz, fejlett keresés.MMS: SwirlyMMS (Cydiából 8 $), Get MMS (AppStore-ból 4 $)

Az MMS már nagyon hiányzott, cikizték is eleget az iPhone-t miatta. Legjobb ilyen jellegű alkalmazás a SwirlyMMS, de az AT&T hálózatán nem működött olyan jól (magyar hálózaton igen). Ezért alkották meg a Get MMS-t, de a használata a loginnév és a jelszó miatt nehézkes.Hangmemók: Epiphany (AppStore, 2$)

Elég sok hangrögzítős alkalmazás található az AppStore-ban, most az Epiphanyt emeljük ki. A program képes a pufferba is rögzíteni az elhangzottakat és csak a számunkra fontos részeket menti el. Ugyan nem lehet a felvételt küldeni, mint a 3.0-ban, de wifin keresztül könnyen lehet szinkronizálni a számítógéppel.Plusz kiegészítések, amelyek hiányoznak a 3.0-ból:

Videórögzítés: Cycorder (Cydiából, ingyenes)

A legnagyobb dolog amit az Apple-nek még hozzá kell tennie a 3.0-hoz az a videórögzítés. Hál’ Istennek, a Cycorder képes erre.Flash: iMobileCinema (Cydiából, ingyenes)

Az iMobileCinema még nagyon-nagyon béta verzióban létezik, de néhány oldalnál már meg tud jeleníteni flash videókat, pl Google Video és Youtube. Ez egy olyan projekt, amelyen rajta kell tartani a szemünket.Amint láthatjuk, a legtöbb 3.0-ás újdonságot már mások korábban kifejlesztették, bár nem olyan elegáns formában, mint ahogyan az új verzió tartalmazni fogja. A kezdetekben nagy volt a hurráhangulat, mert a legtöbb újdonság meglepetésként érte az embereket, azonban a dolgok mélyére tekintve láthatjuk, hogy többnyire olyan fejlesztések történtek, amelyek a felzárkózást szolgálják.

Olvass tovább!

Apple beszüntette az iPhone Bluetooth headset árusítását

Apple megszüntette a Bluetooth headset AppStore-os árusítását és visszahívta a boltokból is a még el nem adott készleteket. Konkrét indokolt nem közöltek, ezért folynak a találgatások. Új kiegészítőt fognak bemutatni vagy egyszerűen életciklusa végére ért a termék? Én az előbbire fogadnék, mivel a 3.0-val jön az A2DP sztereó Bluetooth és nyárra új headsetet mutathatnak be.
Egyébként a megszüntetett kiegészítő vegyes fogadtatásban részesült, értékesítési volumenben sem érték el a tervezett darabszámot. Dicsérték kompakt méretét, de ellene szólt az alacsony hangerő, a rövid idejű akksi kapacitás és a versenytársakhoz képest magas ár.

Olvass tovább!

2009. március 23., hétfő

Bérkalkulátor

Az AppStore-ban taláható egy magyar fejlesztésű program, a Berkalkulator, mellyel a nettó munkabéredet számolhatod ki. Ha ebben a vészterhes időkben interjúra mész, kifejezetten jól jön, ha tudod mégis mennyi marad meg az általad kért bruttó fizetésből.
Indítás után be kell írni a bruttó fizetést, valamint gyermekeid számát és választhatsz az adójóváírással számolt jövedelem vagy jóváírás nélküli kalkuláció között.
Az új képernyő megkapod a béredet terhelő költségeket és a végén a nettó jövedelmet. Az alkalmazás munkáltatóknak is jó, mert láthatják a bért terhelő költségeiket is.
Az alkalmazás ingyenesen letölthető a magyar AppStore-ból.

Olvass tovább!