2010. november 3., szerda

Napi hírek 2010.11.03.

Mai hírekben szó lesz a 4.2-es rendszer törésének csúszásáról, a flash videó lejátszásáról, az ingyenes MobileMe-ről, egy hétszámjegyű összegről és egy 147 centis szerszámról.

Csúszhat a 4.2-es jailbreak

Comex twitteren közölte, hogy csúszhat a 4.2-es rendszer jailbreakjének megjelenése, ugyanis a Cydia nem fut a tegnap megjelent Gold Master (GM) verzión. Chpwn dolgozik rajta, de nem tudni mikorra lesz kész. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy aki elmentette a 4.1-es vagy korábbi verzió SHSH információját, annak a 4.2-es jailbreak is untethered lesz, azaz a telefon újraindításakor nem kell újra lefuttatni a jailbreak programot.


Csütörtöktől flash videók iPhone-on

Pár hónapja már írtam a Skyfire nevű böngészőről, mely lehetővé teszi flash videó lejátszását. Steve Jobs eléggé flash-ellenes (nagyrészt érthető), ezért az iPhone nem képes flash videókat lejátszani.
Ezt küszöböli ki a Skyfire nevű böngésző. A lejátszáshoz cselhez folyamodik, ugyanis ha ilyen videót érzékel a felkeresett oldalon, akkor azt továbbítja a cég szerverére, amely átalakítja HTML5 formátumba, tömöríti 75 %-kal (így kisebb adatforgalmat generál) és azt küldi vissza a telefonnak, amely már vígan le tudja játszani. Egyetlen kivétel a Hulu lesz, de nem hiszem, hogy ezt Magyarországról olyan sokan néznék.
Apple végül jóváhagyta az alkalmazást, 2.99 dollárba fog kerülni és csütörtöktől lesz kapható az App Store-ban.



Lesz ingyenes MobileMe?

A tegnap megjelent 4.2-es rendszer GM verziójában az Apple módosította a MobileMe belépést. Eddig egy speciális MobileMe loginra volt szükség, most pedig már az univerzális Apple ID-val lehet belépni.
Persze megindultak a találgatások. Vajon csak egyszerűsíteni akarja a belépést vagy további tervei vannak a MobileMe-vel? Esetleg lesz egy egyszerűbb kivitelű ingyenes része is? Konkrétum nem ismert, de hamarosan fény derülhet a részletekre.
MobileMe egyébként sokrétű szolgáltatást nyújt. Emaileket, névjegyzéket és a naptárat ún. felhőben tárolja és push technológiával lehet szinkronizálni iPhone-nal vagy iPad-del. Elveszett telefon megtalálási funkcióval is rendelkezik, és távolról törölhető a telefon tartalma is. Létezik egy 60 napos ingyenes kipróbálási opciója, utána évente 99 dollárba kerül a szolgáltatás fenntartása.


Az „iAds” hétszámjegyű dollárért az Apple tulajdonába került

Apple elég sok céggel pereskedik szabadalmi ügyben. Ez esetben őt perelték be az iAds név használata miatt. Az Innovative Media nevű cég már 2006-tól használja az említett kifejezést hirdetéseiben, 2008-ban pedig le is védette. Ezért érte őket meglepetésként, amikor Steve Jobs áprilisban bejelentette az Apple mobil hirdetési platformját az iAd-et. A vitába bevonták a Consor nevű, ilyen esetekre szakosodott tanácsadó céget. Ők tették közzé, hogy az Apple még júliusban konkrétan meg nem nevezett, de hétszámjegyű összeget fizetett a névért, így már ők használhatják azt. (A bejelentésben a cég még régi nevén, Apple Computerként szerepel)
A listán egyébként Woody Allen is szerepel 5 millió dollárral.
Apple-nek egyébként az iPhone és az iPad névvel is jogi problémája volt, de pénzzel mindig megoldották a dolgot.


147 centis iPhone, avagy fake az egész?

Csukd be a szemed és képzelj el egy 147 centis multitouch asztalt. Ha megvan, nyisd ki a szemed és voilá! Az álmod valóra vált!
A Table Connect névre hallgató alkalmatosságot dock konnektoron keresztül csatlakoztatják az iPhone-hoz és teljesen úgy működik, mint a telefon. Csak egy kicsit nagyobbat kell rajta tapizni. Képzeld el milyen jó lehet egy asztali hoki multiplayer :)
Azonban egyes vélemények szerint fake az egész. A speciális alkalmazás indításakor lenyomja a Sleep/Power gombot, és a zoomolás is érdekes, annyira nem nyomja meg a képernyőt, amennyire zoomol. Szóval azért vannak kétségeim.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése