2010. november 16., kedd

Milyen bejelentés várható ma 4 órakor?

Tegnap már twitteren jeleztem, hogy az Apple magyar idő szerint délután 4 órakor fontos bejelentést tesz. A honlapról csak annyi derül ki, hogy ez egy olyan nap lesz, amit soha nem fogsz elfelejteni és az iTunes-szal lesz kapcsolatos.


Persze rögtön megindultak a találhatások mi is lehet ez a rendkívül fontos bejelentés.

1. Első helyen az iTunes cloud szerepel. Ez azt jelenti, hogy a megvásárolt zenéket nem kell a saját számítógépeden tárolni, elég megvenni és az Apple szervereiről lehet őket streamelni. Ezt támasztja alá az Észak-Karolinában épülő 1 milliárd dollárba kerülő szerverpark is, aminek indulását évvégére teszik. Ráadásul az év elején megvették a Lala nevű streamszolgáltatót. A cég azóta megszüntette tevékenységét, így elképzelhető, hogy a szolgáltatás az iTunes-ban él tovább. Ezt a változatot erősíti a “..You’ll never forget” mondat is. Ha nem kell helyileg tárolni, nem veszhet el az anyag.
Közben az iTunes 10.1-es verziójában utalást találtak a live streamre. A szolgáltatás neve iTunes Live lenne.


2. A streamen kívül még pletykálnak egy speciális zenei előfizetéses rendszerről is, de ezt a zeneipar képviselői cáfolták, nem kötöttek semmilyen szerződést a céggel. Ez egyébként egy havidíjas rendszer lenne, cserébe korlátlan zenei hozzáféréssel.

3. A Beatles dalai is kaphatóak lesznek az iTunes Store-ban. Az egyik legnépszerűbb zenekar egyetlen dala sem található meg az áruházban. Állítólag az Apple múlt héten megegyezett a dalokat kiadó EMI-jal, így elérhetővé válnak a számok. A Billboard zenei magazin különböző elméletekkel próbálja alátámasztani ezt a változatot. A promóció első sorában található a „Tomorrow is just another day" szöveg, mely referálhat Paul McCartney "Another Day" című dalára. A képen négy óra látható, a mutatók más és más pozícióban vannak. A Beatles Help című albumának borítóján szintén a négy tag különböző karmozdulatokkal van lefényképezve. Azt hiszem ez a következtetés már a legmerészebb összeesküvés-elméleteket is kimeríti. Önmagában a Beatles dalok integrációja megvalósulhat, de ezek a gondolatok egy kicsit meredekek.


Egyébként az Apple és a Beatles kapcsolata hagyományosan rossz volt. Az együttes még 1968-ban megalapította az Apple Corps Ltd. nevű cégét, mely a zenekar promóciójával foglalkozott, az almalogot rá is nyomtatták a lemezborítóra. 1978-ban beperelte az Apple Computer nevű céget, mert szerintük Jobs vállalata megsértette cégük védjegyét.

4. Lesz magyar iTunes Store is. Mivel az EU-n belül elég nagy káosz van a zenei anyagok jogi hátterére vonatkozólag, ezért csak egységes megoldás elképzelhető. Ha lesz magyar iTunes Store, akkor az nem egyedi lesz, hanem a többi EU országgal közösen fog indulni. Nem hiszem, hogy ez lesz a mai nap bejelentése.

5. Vezetéknélküli szinkronizáció gép és telefon között: ez is egy kívánalom, de szintén nem ez lesz a fő bejelentés.

6. Facebook integráció Pingben: néhány hete Steve Jobs és Mark Zuckerberg személyes megbeszélést folytatott. Azt ugyan nem lehet tudni miről beszéltek, de a Pingből kimaradt a Facebook-kapcsolat.

7. Steve Jobs nyugdíjba megy: kétségkívül vicces bejelentés lenne, azonban nincs valóságalapja.

8. Végezetül szerintem ma jelenik meg az iOS 4.2-es verziója is.

Délután 4 órakor minden kiderül, kövess twitteren és naprakész leszel a hírekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése