2010. április 30., péntek

Megjelent a FIFA World Cup

A közelgő dél-afrikai foci világbajnokságra EA megjelentette a FIFA World Cup játékot. A játékban 105 ország csapata közül választhatunk, 10 stadionban játszhatunk. Hat különböző játékmód van: gyors meccs, maga a tournament, büntetőpárbaj, menedzseld saját csapatodat, helyi multiplayer és edzés. Ha a gép ellen játszunk, négy nehézségi szint van: amatőr, félprofi, profi és világklasszis.
Az irányítás alapjaiban változott meg. A, B, C gombok helyett már passz, lövés és cselezés van, továbbá kis kék nyíl mutatja passz esetén kinek megy a labda.


Persze legizgalmasabb maga a tournament. Selejtezőkön kell keresztül verekedni magad, bejutsz a legjobb 32 csapat közé, ahol már a jobbakkal mérkőzhetsz a kupáért. Jöjjön egy gameplay videó:A játék 5.49 euróért vásárolható meg a magyar App Store-ból.

Olvass tovább!

Napi hírek 2010.04.30.

Mai hírekben szó lesz egy pengeváltásról: Jobs írt a flashról, a másik oldal válaszolt. Ezen kívül jöhet a 3.1.3-as untethered jailbreak is és kiderült ki találta meg az új iPhone-t.

Jobs levelét megírta


Sokan bírálják az Apple-t a flash elutasítása miatt. Úgy látszik Jobs tiszta vizet akart önteni a pohárba, mert tegnap írt erről egy levelet.
Kifejti, hogy anno a két cég szorosan együttműködött, az Apple még 20 %-os részesedéssel is bírt az Adobe-ban. A helyzet azóta megváltozott. Nem üzletpolitikai megfontolásból utasíthatják el a flasht, hanem technológiai okokból. Lássuk ezeket:
1, Nyitottság: a flash teljesen zárt rendszer. Ugyan az Apple-nek is zártak a rendszerei, de Jobs szerint az internetnek nyitottnak kell lennie, így ez nem elfogadható számukra. Számos nyílt szabványt támogattak, mint pl. a HTML5-t, CSS-t és a JavaScriptet.
2, Teljes web: Adobe szerint a webes videók 75 %-a flash-es. Mivel egyre több honlap tér át a modernebb H.264 formátumra, ezért felhasználóik nem veszítenek sokat hogy nem tudnak flash videókat nézni.
Nem lehet flash játékokkal játszani: App Store-ban már több mint 50 ezer játék van, ezek közül nagyon sok ingyenes. Sokkal több játék érhető el iPhone-ra, mint bármely más platformra.
3, Biztonság: Symantec szerint 2009-ben a flash-sel volt a legtöbb probléma. Ráadásul a Mac-ek összeomlásáért döntő többségben flash a felelős. Több évet együttdolgoztak a hiba kijavításáért, de nem született megoldás.
Néhány éve kérték, hogy mutassák meg a mobilkészülékeken futó flasht. Először 2009 elejét ígérték, majd a második félévet. Ezután 2010 első fele jött, most már második félévet mondanak. Jó hogy nem vártak rá.
4, Akkumulátor probléma: mobil készülékeken videó lejátszásához a hardvernek kell kódolni a videót, nem a szoftvernek. A modern készülékekben van egy H.264 dekóder, amely elvégzi ezt a feladatot. Adobe még csak most kezdte el támogatni a H.264-et, ezért a legtöbb flash-es weboldal még a régi generációs dekódert kívánja, ezért mobilokon szoftveresen kell ezeket kódolni. Ha egy iPhone H.264 videókat játszik le, akár 10 órát is kibír az akksi, míg egy szoftveres átkodolásnál alig 5 órát.
5, Érintőképernyő: flasht egérre tervezték, nem érintőképernyőre. Ha egy elem fölé mész, akkor egy popup ablak jelenik meg. Multitouch nem használja ezt a koncepciót. A legtöbb flashes weboldalt át kell írni, hogy érintőképernyős készülékeken használni lehessen.
6, Függőség: ha valaki flash-alkalmazást fejleszt, teljesen ki van téve az Adobe kénye-kedvének, nem tudni mikor tesznek bele egy új tulajdonságot (featuret). Nem engedhetik meg fejlesztőiknek ezt a függőséget.
Mac OS X már tíz éve létezik, de az Adobe csak a két hete megjelent CS5-be tett teljes Cocoa támogatást.
Összefoglalásképpen lemondható, hogy a flasht a PC-re hozták létre. Az Adobe sikeres terméke, így érthető, hogy nyomják. De a mobiléra már az alacsony fogyasztású eszközökről, érintőképernyőről és a nyílt webes szabványokról szól. Ezekben azonban a flash elbukik.

Persze a másik oldal sem hagyta annyiban a dolgot. Shantanu Narayen vezérigazgató válaszolt a vádakra. Szerinte Jobs megállapításai elég szórakoztatóak. Nekik más hitvallásuk van: ők multiplatformot akarnak kiszolgálni, nem csak egy rendszert. Ha valóban a flash felelős a Mac-ek összeomlásáért, akkor az Apple operációs rendszerével van a baj. Továbbá kétsége vonta, hogy a flash lenne a felelős a mobilkészülékek akksijának leszívásáért.
A teljes interjú megtekinthető.Úgy látszik a két fél elbeszél egymás mellett. Mindkettőnek a maga szemszögéből igaza van, de ez minket felhasználókat nem boldogít…

Jön a 3.1.3-as jailbreak

@comex twitteren közölte, hogy az iPad 3G mai megjelenése után hamarosan megjelenik a 3.1.3-as rendszer untethered jailbreakje. A törés minden készüléken működik, de nem aktiválja és nem is függetleníti azokat. Keresztségben a Spirit nevet kapta és egy olyan hibát használ ki, amelyet az Apple egy új firmware kiadásával pillanatok alatt be tud foltozni. iPhone 3GS, iPod Touch 3G és iPads tulajdonosoknak azt tanácsolják, hogy alacsonyabb verzió visszarakása (downgrade) érdekében előtte mentsék le az SHSH információkat.
Közben chpwn Dev Team tag szerint pénteken mégsem valószínű a megjelenés. Előbb-utóbb csak kijön!

Aki megtalálta az iPhone-t

Kiderült, hogy a 21 éves Brian Hogan találta meg a negyedik generációs iPhone-t. Ügyvédje szerint már bánja, hogy nem adta vissza az Apple-nek a készüléket, de a Gizmodonak való eladás csak a megosztást szolgálta.
Úgy néz ki lopott tárgy birtoklásával és eladásával fogják megvádolni.


Közben a Fast Company az ügyről összeállított egy folyamatábrát. Nem egy perc alatt áttekinthető :)

Olvass tovább!

2010. április 29., csütörtök

Napi hírek 2010.04.29.

Mai hírekben szó lesz az Opera frissítéséről, a Palm elkeléséről és a hivatalos Windows Live Messengerről.

Frissült az Opera Mini böngésző

Az Opera a mai napon frissítette iPhone-os böngészőjét és többek között belekerült a magyar nyelv is. Javították az „arab hibát” is, így angolra vált, nem arabra.
Én ugyan a beállításoknál nem találtam a magyar nyelvet, de lehet hogy ez azért van, mert magára a telefonra sincs feltelepítve.HPalm

Tegnapi tették közzé, hogy a HP megvette a Palmot. Korábban már írtam az eladósorba kerülésről, elsősorban a Lenovot és a HTC említették, mint lehetséges partnert. Ehhez képest meglepetés volt a HP.
Palm már évek óta küszködött, a megváltónak tekintett Pre okostelefon annyira nem jött be, mint számítottak rá, az alacsonyabb kategóriás modellekből pedig tele a raktár. HP-nak kifejezetten jól jön a cég. Komolyságukat kifejezendő 190 millió dollárral növelik az éves fejlesztési keretet, hozzájutnak az alapvetően jó WebOS operációs rendszerhez, amit már a saját tabletnél és netbooknál is alkalmazhatnak. Ezzel rálépnek arra az útra, amin az Apple már régóta jár. Egyszerre fejlesztik a hardvert és a szoftvert, így össze tudják hangolni a két komponenst, optimális megoldás születhet.
HP 1.2 milliárd dollárt fizetett a cégért, ez részvényenként 5.7 dollár. A papír tegnapi záróára 4.63 dollár volt. Palm beolvad a HP-ba, de a márkanév megmarad. Nagyon kíváncsi leszek a jövőre, de azért nem cserélem le az iPhone-omat :)

Jön a hivatalos Windows Live Messenger

Neowin.net oldalon képernyőképeket tettek közzé a készülő Windows Live Messengerből. Magát az alkalmazást a Microsoft is felülvizsgálja, azonban a publikus béta is csak júniusban jelenik meg, addig tesztelik. A képernyőképek alapján elmondható, hogy lesz képmegosztás, chat és kapcsolódás social médiához.
Aki akarta, az már más alkalmazásokon keresztül (Nimbuzz, IM+ és Trillian) használhatta a Windows Live Messengert.Olvass tovább!

2010. április 28., szerda

Játékhírek 2010.04.28.

Mai hírekben szó lesz egy kombi megoldásról és a birkákról.

iPhone irányította iPad 42 colos tévére kivetítve

A Majic Jungle fejlesztői nem kispályáztak. A fejlesztés alatt lévő Chopper 2 helikopteres akciójáték iPad-en fut, de komponens kábelen keresztül kivetítették egy 42 colos (107 centis) tévére. Hogy ne legyen annyira egyszerű a dolog, az iPad-et bluetoothon keresztül iPhone-nal irányítják. A fejlesztéshez nyilvános API-t használtak, így bárki megvalósíthatja ezt. Azonban ez csak egy prototípus, a júniusban megjelenő játék nem fogja ezt tartalmazni.
Azért nem rossz :)Terelj birkát!

Lovas nemzet (volt) a magyar, de őseinktől a birkaterelés sem állhatott távol. Az Extreme Sheepdog Trials játékban egy juhászkutyával birkákat kell terelgetni. A képernyőn oda kell bökni vagy húzni az ujjat ahová a kutyát akarom hogy fusson. A játékban három helyszín van, mindegyik öt szinttel, tele trükkökkel. Ha sietteted a birkát, akkor bepánikolhat és nem lehet irányítani vagy rosszabb esetben beleugrik a folyóba.Az igazi pásztorra hallgatnak a juhok. iPhone-on egyedülálló módon füttyszóval is lehet a kutyát irányítani. A következő videó alapján kitanulható a füttyös terelés mikéntje.A játék 1.59 euróért vásárolható meg a magyar App Store-ból.

Olvass tovább!

Június 7-11 között lesz a WWDC

Apple mai napon kihirdette a Worldwide Developers Conference időpontját: június 7-11 között tartják a san franciscoi Moscone Centerben. Fő téma az iPhone 4.0 OS lesz, de idén először az iPad is színre lép és mellesleg a Mac is szóba kerül.
Idén 5 fő téma lesz:
- alkalmazás keretrendszerei,
- internet és web,
- grafika és média,
- fejlesztői eszközök
- alap operációs rendszer.
A fejlesztők Apple-mérnökökkel konzultálhatnak, bővíthetik ismereteiket.
Apple idén először jutalmazza az alkalmazásokat. Öt iPhone-os és öt iPad-es alkalmazás fejlesztőinek Apple Design Award díjat adnak át. Nem kell külön nevezni, a design, technikai kiválóság, innováció, minőség, technológiai megvalósítás és megjelenés számít.
One more thing! Minden évben az Apple a WWDC-n mutatta be az új iPhone-t. Idén sem lesz másként. A botrány után kifejezetten kíváncsi leszek rá :)

Olvass tovább!

iPad prototípust találtak!

Olvass tovább!

Napi hírek 2010.04.28.

Mai hírekben szó lesz az új iTunesról és a 4G-s modell korai megjelentetéséről.

Megjelent a 9.1.1-es iTunes

Apple tegnaptól letölthetővé tette az iTunes 9.1.1-es verzióját. Javítások:
- VoiceOver stabilitásának javítása,
- VoiceOver és a Genius Mixes használhatóságának javítása,
- szinkronizálás közbeni 128 kbps AAC konvertálás javítása,
- egyéb stabilitási és megjelenítési javítások.
Tehát semmi komoly. MuscleNerd Dev Team tag twitteren közölte, hogy PwnageTool és redsn0w szempontjából biztonságos a frissítés, de az ún. userland (böngésző alapú) jailbreaket használók maradjanak távol a frissítéstől.Hamarabb jön az új iPhone?

Gene Munster elemző szerint az Apple a tervezettnél hamarabb jelentetheti meg az új iPhone-t. Korábbi években megfigyelhető volt, hogy a megjelenés közeledtével a régi készülék eladásai visszaestek, a potenciális vásárlók kivártak. Apple mindig igyekezett az új termék bejelentése és árusítása közötti időt lerövidíteni, mivel így érheti a legkisebb veszteség. Idén azonban kiszivárgott a 4G-s modell, ezért előrehozhatja a megjelentetést.
Az érvelés logikusnak tűnik, vajon hogyan dönt Jobs?

Olvass tovább!

2010. április 27., kedd

Kémjáték a láthatáron

Anno ZX Spectrumon sokat játszottam a Spy vs. Spy nevű játékkal. Fancy Factory fejlesztőit is megillette és elkezdték az Agents! fejlesztését.
Játék lényege: a szobákban elrejtett dokumentumokat kell felkutatni. Ha ennyire egyszerű lenne, nem lenne miről írni. Természetesen ott van a konkurencia, az ellenség, akinek szintén ez a feladata. Lehet vele harcolni vagy megfutamodni, csapdákat állítani, kezdetben korlátozott fegyvermennyiséggel. A bulit színesíti a multiplayer is. Eredeti játékban osztott képernyő volt, reméljük ez is visszaköszön majd a játékban. Megjelenés valamikor a nyáron.

Olvass tovább!

Napi hírek 2010.04.27.

Mai hírekben szó lesz a durvulásról és a wifis szinkronizálásról.

Házkutatás az újságírónál

Egyre komolyabbá válik az elveszett/ellopott 4G-s iPhone ügye. Gizmodo nyilvánosságra hozta, hogy még pénteken a rendőrség házkutatást tartott újságírójuk/bloggerük, Jason Chen házában (ő nem volt jelen) és lefoglaltak négy számítógépet valamint két szervert.
Gaby Darbyshire -, aki a Gizmodot tulajdonló Gawker Media LLC operatív vezetője – felháborodását fejezte ki az eset miatt, mivel szerinte a házkutatás jogszerűtlen volt. Egy kaliforniai törvény alapján újságíró (és blogger) nem köteles kiadni a nem publikált információkat és forrásaikat sem, ezért azonnal szolgáltassanak vissza mindent. Erre az ügyészség további döntésig leállította a vizsgálatot.
Magát a házkutatást a REACT Task Force végezte. Ez egy gyors reagálású nyomozó csoport (Rapid Enforcement Allied Computer Team), amelyet a Szilícium-völgybeli számítógépes bűncselekmények felderítésére hoztak létre. Yahoo! News kiderítette, hogy az Apple embere is tagja a csoportot irányító bizottságnak. Arról nincs információ, vajon mennyire avatkoztak bele a házkutatásba. A rendőrség lopásnak tekinti az esetet. Kaliforniai törvény szerint ha valaki egy talált tárgyat saját célra használ fel és nem tesz meg mindent a visszaszolgáltatásért, az lopásnak minősül.
Chent egyébként nem tartóztatták le, tehát nincs szüksége jailbreakre :)
Jön a wifis szinkronizálás?

Már három éve létezik az iPhone, azonban csak USB-kábelen keresztül lehet a tartalmakat iTunes-szal szinkronizálni. Ügyes fejlesztő elkészített egy alkalmazást Wi-Fi Sync néven, amely wifis szinkronizálást tesz lehetővé. Rövidesen beküldi Apple-nek jóváhagyásra és mindenki élvezheti előnyeit.
Eddig az álom, jöjjön a valóság. Ha privát API-t tartalmaz, egyáltalán nem biztos, hogy az Apple jóváhagyja az alkalmazást. Amennyiben elutasításra kerül, megnyílik az út a Cydiás terjesztés előtt.

Olvass tovább!

2010. április 26., hétfő

Akik csúsztatva élvezik

Februárban jelent meg az App Store-ban a Drift Sumi-e nevű alkalmazás, korábban már írtam róla. A játék egyesíti a csúsztatva, farolva autózás (drift) és a Japánból származó ecsettel való festés művészetét (sumi-e).
A játék megrajzol egy pályát, majd ujjaddal vonalat húzva, piros részeket érintve kell az autó nyomvonalát kijelölni. Ezután láthatod hogyan megy végig az autód a pályán, milyen farolásokat, kanyarodásokat végez. Értékelésnél számít a versenyidő és a vezetés minősége is, mennyire mentél az ideális íven. Ha jó eredményt értél el, felszabadul a következő pálya. Készíthetsz pillanatfelvételt is, amit Facebookon, Twitteren vagy emailben megoszthatsz másokkal.
A játék nem annyira egyszerű, mint amennyire hangzik. Mivel időre megy, gyorsan kell az ujjadat végighúzni a pályán, de ha egy kicsit is érinted a szélét, akkor lesodródsz és vége a futamnak. Ráadásul nem elég az iPhone-on megszokott finom érintés, teljes ujjbeggyel kell kezelni a képernyőt, akkor viszont nem látod jól a pályát.
Azért ez ne kedvetlenítsen el senkit, van a játékban egy Tutorial, amiben mindent részletesen elmagyaráznak. Másrészről az animált képek, jó autós fizika kárpótol ezért és a játék könnyed szórakozást nyújt. Az alkalmazás 1.59 euróért vásárolható meg a magyar App Store-ban.
Olvass tovább!

2010. április 25., vasárnap

Napi hírek 2010.04.25.

Mai hírekben szó lesz egy cáfolatról, Microsoft lenyomásáról és egy sajnálatos kirúgásról.

Mégsem lesz ingyenes Google-navigáció iPhone-ra?

Tegnapelőtt még arról írtam, hogy Google iPhone-ra is kihozza ingyenes navigációját. Azóta változott a helyzet, mert a szóvivő pontosított: "Nem azt mondtuk, hogy megjelenik iPhone-ra, hanem azt, hogy Androidon már létezik és a jövőben más platformokon is megjelenhet, de nem erősítettük meg az iPhone-t.”
Androidos telefonok versenyelőnye az ingyenes navigáció, így nem csodálkozom, hogy Google annyira nem akar felhozni már platformokat. Főleg a versenytársnak tekintett iPhone-t…

Microsoft kiütve

Csütörtökön megtörtént az, amit talán még Steve Jobs sem gondolt. Tőzsdei záróárak alapján Apple értéke először haladta meg a Microsoft értékét. Apple 241.5 milliárd dollárt, míg az MS 239.5 milliárdot ér. Ezzel az S&P 500 index második legnagyobb súlyú papírjává vált 2.23 %-al, már csak az Exxon Mobil olajtársaság van az Alma előtt. Google már korábban le lett nyomva, súlya csak 1.2 %. Lehet, hogy közeljövőben még a Dow Jones IA indexhez is hozzáadják?Kirúgták, aki megmutatta Wozniaknak a 3G-s iPad-etGizmodo újabb hihetetlen sztorival állt elő. Apple társalapítója elárulta, hogy az április 3-i megjelenésekor két percre megmutatták neki a 3G-s modellt. Azóta már kirúgták azt a mérnököt aki ezt megtette.
Wozniak a következőket mondta:
„Nem ismerem az Apple álláspontját az (elveszett) iPhone ügyében.
Vajon megtiltották a mérnököknek, hogy a biztonsági területről kivigyék az iPhone-t? Nem tudom.
Vajon megengedték neki, hogy kint használja az iPhone-t? Nem tudom.
Úgy néz ki, hogy maga a mérnök szerencsére nem mutogatott semmit …
Azt hiszem (és hallottam), hogy aki elvesztette a 4G-s iPhone-t, nem rúgták ki. Valószínűleg kivizsgálták az ügyet és azt állapították meg, hogy nem sértette meg az Apple szabályait, legalábbis annyira nem, hogy a céget jelentős kár érje. Én örülök ennek. Utálom látni, amikor valaki elveszti a munkáját.
De azt elmondhatom, hogy az a tesztelő mérnök, aki nekem éjfél után megmutatta a 3G-s iPad-et, kirúgták. Körülbelül két percig nézegettem a Numbers alkalmazást … Nem mondták, hogy ez egy 3G-s modell és nekem sem volt rá módom, hogy megtudjam. Azt mondták, hogy csak éjfél után mutathatta meg nekem a mérnök a biztonsági területen kívül. És végül is én is egy Apple-alkalmazott vagyok, akinek megmutatta. Így utólag azt gondolom, hogy csak azt engedték meg neki, hogy a biztonsági területen kívülre vigye, de azt nem hogy meg is mutassa …
Úgy gondolom, hogy az Apple nem sérült azzal, hogy nekem megmutatta ezt az iPad-et. Elmondtam Jobsnak az egészet, aki úgy reagált, hogy ez nem nagy ügy. Ezután még váltottunk néhány szót a családjainkról. De akkor nem rúgták ki a mérnököt. Biztos vagyok benne, hogy az Apple HR (Munkaügy) mondta a mérnöknek, hogy mindenki mást hasonló helyzetben kirúgnak.”

Ez a mérnök és Gray Powell is hibát követett el, bár egyik sem szándékosan. Azonban úgy tűnik, hogy Powellt nem rúgták ki, mert nem szivárogtatta ki a telefont, nem volt rosszindulatú.
Ezután a Gizmodo elég keményen nekiesik Jobsnak. Michael Corleonéhoz hasonlítja, aki képes volt a hibát megbocsátani, de megölte saját testvérét, mert elárulta a családot. Az nem számít, hogy az ügy okoz-e kárt. A titkolózás elfogadása és tisztelése mélyen beleivódott az Apple cégkultúrájába. Ha egy új termék bemutatása előtt néhány órával nem mutathatod meg a terméket, akkor az nem az innováció kultúrája, hanem a félelem kultúrája.

Végezetül jöjjön egy Photoshoppal készült álláshirdetés (katt a nagyításhoz):

Olvass tovább!

2010. április 24., szombat

Milyen messze vagy Steve Jobstól?

Mivel mindenre van egy alkalmazás, ezért könnyen megtudhatod, milyen messze vagy Steve Jobstól vagyis az Apple főhadiszállásától. Az iCupertino nevű program az aktuális GPS pozíció alapján kiszámolja a távolságot. Más haszna nincs a programnak, ingyenesen letölthető az App Store-ból.

Olvass tovább!

2010. április 23., péntek

Laza hírek

Egy kis lazaság. Apple dühös az analóg órára és lepd meg nagymamádat egy iPaddel!

Analóg óra kitiltva

Mennyi az idő? Ezt már nem tudhatod meg.
Isaiah Carew nem talált iPad-re ingyenes analóg órás alkalmazást, így egy este alatt írt egyet. Hogy más is profitáljon belőle, továbbította Apple-nek jóváhagyásra. Néhány nappal később kapott egy érdekes választ: „Átnéztük az alkalmazást és megállapítottuk, hogy minimális felhasználói funkcionalitással rendelkezik…”
Maga Carew sem akarta túlbonyolítani a programot, de egy órás alkalmazás mégis milyen funkcionalitással rendelkezzen? Nem adta fel, belerakta a hallható ketyegést, másodpercmutató elrejthetőségét is. Újra beküldte, megint visszautasították.
Mivel Cupertinoban most sem voltak bőbeszédűek, csak találgatni lehet. Apple hadat üzent az analóg órának? Miért éppen ezt nem engedték át a szűrőn, amikor elég sok, még kevesebb funkcionalitással rendelkező órás alkalmazás van az App Store-ban? Újabb talány.

Vegyél a nagyidnak iPad-et!

99 éves Virginia Campbell élvezi az iPad-et. Mivel már eléggé benne van a korban, ezért a szeme sem a régi. A nagybetűvel nyomtatott könyveket sem tudja elolvasni, mert nincs elég kontraszt a betűk és a papír között. Írni persze még tud, de az általa leírt szavakat sem tudja elolvasni.
Szerencsére családja meglepte egy iPad-del, azóta minden megváltozott. „A betűk szinte kiugranak. Most már újra tudok olvasni, teljesen kinyílt a világ.”
Most már biztos, hogy Steve Jobsnak érdemes volt élni :)

Olvass tovább!

Napi hírek 2010.04.23.

Ma hírdömping van. Újra szó lesz a 4G-s telefonról, egy letiltásról, az ingyenes Google navigációról, az ARM vezérigazgatójának reakciójáról és az archiválásról.

A megtalált telefon egy prototípus volt

John Gruber szerint a héten nagy nyilvánosságot kapott telefon az iPhone 4G prototípusa volt. (Haha, ezt eddis is sejthetük! szerk. megj.) Néhány héttel ezelőtt mérnökök kaptak tesztelésre példányokat, vonalkóddal különböztették meg őket. Az “N90_DVT_GE4X_0493” azonosítóból az N90 a 4G-s telefon kódneve, míg a DVT a „Design Verification Test” rövidítése. DVT már a végső tervezési szakaszban lévő készülékre utal. Elképzelhető hogy csak kis módosítások lesznek rajta vagy akár teljesen így nézhet majd ki a következő generációs iPhone.
Amennyiben tényleg így fog kinézni a telefon, elég radikális változás lesz a korábbiakhoz képest. Nekem azért a lekerekített forma jobban tetszik, de az Invisible Shieldet könnyebb lesz felrakni :)Az életben nem vehetsz több iPad-et!

Magyarországon még be sem mutatták az iPad-et, de az Egyesült Államokban már van olyan, akit letiltottak a vásárlásról.
Mivel naponta két darabot lehet venni, a cikkíró ezt ki is használta. Leírás szerint nem magának vette, hanem a NeoGAF játékfórum külföldi felhasználói kérték meg erre. Nem akart nyerészkedni, csak a költségeit számolta fel. Amikor legutoljára bement az Apple Store-ba, közölték vele hogy elérte azt a mennyiséget, amennyit élete folyamán (!) vásárolhat, nincs több. Punktum. Amikor afelől érdeklődött, mégis mennyi ez, nem kapott választ. Az eladó eléggé információhiányban szenvedett.
Itt elolvasható a teljes beszélgetés. Többek között ezért nincs még külföldön iPad :(Lesz ingyenes Google-navigáció iPhone-ra

Google a tegnapi londoni sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy iPhone-ra is lesz ingyenes navigáció, de kiadási dátumot nem közölt.
Google Maps Navigation csak a tervezéshez használ aktív internetkapcsolatot, a navigációhoz már nincs szüksége rá. Cachbe helyezi az egész utvonalat, csak akkor kapcsolódik megint a világhálóra, ha újratervezés jön számításba.
A programban többféle nézetet lehet kiválasztani: a sima térképtől kezdve egészen a műholdas képen keresztül a Street Viewig, sőt lesznek élő közlekedési adatok is.
Vajon mennyire üti agyon a többi navigációs céget?


ARM CEO: nincs értelme megvenni a céget

Tegnap kapott szárnyra az a hír, hogy Apple meg akarja venni az ARM-et. A cég vezérigazgatója ugyan nem cáfolta a pletykát, de értetlenségét fejezte ki a lépés miatt. Warren East szerint nincs értelme megvenni a céget, mert a kifizetendő hatalmas összeg nincs pariban a licenszelésért fizetendő pénzzel. A cég üzletpolitikája kiváló, minden érintett hozzájuthat a termékeikhez.
Jómagam nem hiszem, hogy ez vezetné az Apple-t…

Gmail archiválás a 4.0 második bétájában

9to5Mac a 4.0-ás firmware második bétájában felfedezett egy Gmail archiválási funkciót (kommentelők szerint már az első bétában is benne volt). Ujjunkat jobbra húzva -, mintha törölnénk - jön elő a gomb, megnyomva későbbi olvasásra archiválhatjuk a levelet. Ugyan a Gmail több mint 7 GB helyet biztosít, de annak hasznos ez a funkció, aki nem akarja olvasatlan üzenetekkel teletömni a postaládáját.

Olvass tovább!

2010. április 22., csütörtök

Úti tolmács promókódjainak sorsolása

Ma este megejtettem az Úti tolmács alkalmazás promókódjainak sorsolását. Nyertesek:
1, cactusdev
2, ZS3NI
3, krissz88
Gratulálok a nyerteseknek, pénteki nap folyamán felveszem velük a kapcsolatot.
Köszönöm mindenkinek a részvételt!


Olvass tovább!

Apple megveszi az ARM-et?

Olyan pletyka terjedt el, hogy az Apple a chipgyártó ARM-et készül megvásárolni. Almások korábban már vettek egy chipgyártó céget (PA Semi), de ez a vétel mindenképpen falrengető lenne. Nagyon sok cég használ ARM chipeket: Nokia, Blackberry, Microsoft telefonok, Sony PSP, Nintendo és az Androidos készülékek is ezt használják. Amennyiben megveszik, kérdés a továbbliszencelés lesz. Ily módon akár meg is nehezítheti versenytársai helyzetét. Jelenleg 251 penny árfolyamon folyik a chipgyártó részvényeire a kereskedés. Amennyiben 400 pennyt ajánlanának ért, így is csak 5.2 milliárd fontba (8 milliárd dollárba) kerülne. Ez a cégnek aprópénz, mert 41.7 milliárd dollár készpénzzel és könnyen értékesíthető értékpapírra rendelkezik.
Anno 1990-ben még az Apple is az ARM egyik alapítója volt, de 1997-ben, Jobs visszatérése után financiális okból elkezdte eladogatni a részvényeket. iPhone is ARM chippel szerelve kerül forgalomba, legalább házon belül maradna a nyereség :) Vagy a Google újra megelőzi őket?

Olvass tovább!

Magyar (?) fejlesztő munkája: Android fut iPhone-on!

Planetbeing egy első generációs iPhone-ra Androidot telepített. Bootoláskor nyomva kell tartani a Home gombot és ebben az esetben Android töltődik be. Mint a lenti videóban látható, lehet internetezni és telefonálni is.
Planetbeing valószínűleg magyar, mert aki segíteni akar neki, a blogban megadott irc.osx86.hu címen tud hozzá csatlakozni...
Már csak a következő költői kérdés merül fel bennem: mikor lesz androidos telefonon iPhone OS?

Update: közben Jadeye felvilágosított, hogy nem planetbeing magyar, hanem a Dev Team másik tagja, pytey. Kommunikáció pedig az osx86 irc szerverén történik. Köszönöm!

Olvass tovább!

2010. április 21., szerda

Egy hasznos fordítóprogram: Úti tolmács

Már jónéhány szótárprogramot kipróbáltam, így nagy kíváncsisággal vetettem bele magamat az Úti tolmács nevű program tesztelésébe. A programot az egyébként is szótárakkal foglalkozó Jourist Verlags GmbH készítette.
Maga az alkalmazás nem kicsi, 539 MB, de telefonon tárolja a kifejezéseket, így nem kell internetkapcsolat a fordításhoz. Indítás után ki kell választani a célnyelvet, 23 nyelvből választhatunk az angoltól kezdve a portugálon keresztül egészen a koreaiig. A kifejezések 15 témakörre vannak osztva. Ez is elég széles repertoárt ölel fel: alapoktól a bevásárláson keresztül a rendőrség hívásáig választhatunk éppen szükséges fordítanivalót. Témakörön belül további kategóriák finomítják a választékot. Elég rábökni az adott kifejezésre és a program a választott nyelven kimondja azt. Ha esetleg más nyelven akarom hallani, akkor nem kell visszamenni a nyelvválasztáshoz, hanem a földgömbre nyomva kiválaszthatom a kívánt nyelvet.
Az alkalmazás másik nagy előnye a kereső. Nem kell tudni, hogy a keresett kifejezés melyik kategóriában található, mert az oldal tetején lévő keresővel könnyen megtalálhatjuk.
Azt kell mondanom, hogy utazóknak kötelező alkalmazás, főleg ha nem beszélik az adott ország nyelvét. 7.99 euróért tölthető le az App Store-ból, DE VAN HÁROM PROMÓKÓDOM, AMELYEK MEGNYERHETŐEK! A nyereményjátékban való részvételhez nem kell más, minthogy erről a cikkről szóló twitter üzenetet retweeteld! (Twitteren a www.twitter.com/jimny21 címen tudsz követni)
Lezárás április 22-én este 21 órakor, sorsolás utána! Szóval tweetre fel!
(Promokódok az amerikai store-ban használhatók fel, mindenki csak egyszer vehet részt a játékban)
Olvass tovább!

2010. április 20., kedd

Duna TV iPhone-on

Korábban már írtam iPhone-os tévénézésről, de magyar tévétársaságok közül Duna TV volt az első, aki saját alkalmazással állt elő. A Duna Mobil nevű programban megnézhetjük a két Duna TV-s csatorna műsorát, beállíthatunk push figyelmeztetést a megnézni kívánt műsorra, és természetesen élőben nézhetjük mindkét csatorna saját műsorait.
Jó kis alkalmazás, ingyenesen letölthető a magyar App Store-ból.


Olvass tovább!

X2 Football 2010 trailer

Fejlesztő kihozta az X2 Football 2010 trailer videót. Ígéretes vállalkozás, egy próbát mindenképpen megér. Megjelenés még ebben a negyedévben.

Olvass tovább!

iPhone 4G történet folytatódik: elveszett és megtaláltatott

A megtalált 4G-s telefon körül újabb hullámok gyűrűznek. Gizmodo részletekkel állt elő.The Gourmet Haus Staudt. Nagyon jó kis étterem, igazi német sört csapolnak. Így gondolta ezt a 27 éves Gray Powell is, aki Apple-nél dolgozik szoftverfejlesztői munkakörben, éppen a telefonálásért (baseband) felelős részen. Március 18-án jó bekajált a fent nevezett étteremben, lehúzott pár üveg német sört, még a Facebookra is írt egy bejegyzést: „Eddig alulbecsültem a német sört.” Mindezt a következő generációs iPhone-ján írta, amely ügyesen 3GS-nek volt álcázva.

Akkor látta utoljára a telefont, mert ezután az étteremben felejtette. Ez egy egyszerű hiba. Bárkivel megtörténhet, Phil Schillerrel, Jonathan Ive-val, sőt még akár Steve Jobs-szal is.
Eddig a cég biztonsági rendszere tökéletesen működött. Néha az új termékről volt egy elmosódott gyári kép vagy a baráti újságírónak kiszivárogtatott információ. De amíg el nem jött a bemutató, nem lehetett semmi biztosat tudni. Magában a székházban amit védeni kell, megvédtek, biztonsági ajtókkal, kamerákkal, gyakran változó kódokkal. A prototípusokat odaláncolták az asztalokhoz, maga a szoftver- és hardverfejlesztés külön zajlott, a végső termékről csak nagyon keveseknek állhatott össze a teljes kép. Ráadásul ott van az Apple szigorú biztonsági szolgálata is. Hogy senki se beszéljen, az árulókat csendben, de szigorú körülmények között eltávolítsák. Mindez azt a célt szolgálja, hogy a versenytársak ne kapjanak idő előtt információt, amely dollármillió veszteséget okozhat. Persze tökéletes biztonság nem létezik. Ott az emberi tényező. Amely képes elveszíteni a következő generációs iPhone-t.
A biztonsági falak március 18-án leomlottak. Powell élvezte a kaját, piát a Gourmet Haus Staudt-ban, körülötte szintén jókedvű emberek étkeztek.


Az az ember, akinél végül is kikötött a telefon, Powell melletti asztalnál ült a barátjával. Látta Powellt, de nem foglalkozott vele. Powell végül is elment, és egy részeg fazon, aki Powell másik oldalán lévő asztalnál ült visszajött a mosdóból, meglátta a telefont és megkérdezte emberünket:
- Hé, Te. Ez a te iPhone-od?
- Micsoda? - válaszolta ő – Nem. Nem az enyém.
- Oh, akkor a barátodé. Itt van, fogjad.
Ezután a részeg fazon is elment. Emberünk körbekérdezgetett, de senkinek nem kellett a telefon. Várt egy kicsit, de Powell sem jött vissza. Azért kipróbálta, játszott vele egy kicsit. Elsőre egy 3GS-nek hitte. Két vonalkód volt a készülék hátlapján 8800601pex1 és N90_DVT_GE4X_0493, a hangerő gombok mellett pedig egy matrica iPhone SWE-L200221 felirattal. Hatoldalnyi alkalmazás volt a készüléken, közte a Facebook is, Gray Powell-re beállítva. A fényképezőprogram háromszor is összeomlott, így hagyta az egészet.


Másnap reggelre a készülék halott volt. MobileMe-n keresztül kikapcsolták és valószínűleg törölték a rajta lévő tartalmat. Csak ekkor jött rá, hogy ez nem egy mezei iPhone. Kamera volt az előlapon is, úgy döntött, hogy szétszedi a készüléket. Teljesen máshogy nézett ki, mint a korábbi készülékek belseje.
Számtalan telefonszámon hívta az Apple-t, de senki sem vette őt komolyan, nem kapcsolták a megfelelő személyt. Csak egy hibabejelentő sorszámot kapott, majd valamikor sorra kerül. Vagy vigye be egy Apple Store-ba és adja oda egy 20 éves hölgyikének, aki esetleg eladja az eBay-en?
Néhány hét múlva Gizmodohóz került a telefon. Ők sem voltak biztosak az egészben, amíg tegnap nem beszéltek Powell-lel.

Gray Powell: Hello?
John Herrman: Te vagy az Gray?
G: Igen.
J: Hello, John Herrman vagyok a Gizmodo.com-tól.
G: Hello!
J: Apple-nél dolgozol, ugye?
G: Um, most nem beszélhetek sokat.
J: Megértem. Van egy készülékünk, amiről úgy gondolom, hogy egy étteremben hagytad, és mi vissza szeretnénk adni.
G: Igen, továbbítottam az emailedet (amelyben megkérdeztük, hogy övé-e az iPhone), valaki felveszi veled a kapcsolatot.
J: Oké.
G: Továbbíthatom ezt a telefonszámot?
J: (Telefonszám)

Fáradtnak és megtörtnek tűnt a hangja. De legalább él és még Apple-nek dolgozik. Végül is ez csak egy nyamvadt iPhone és bárki hibázhat. A német sör elég keserű lett…

-------------------------------------------

Mivel az ember nyomorúságában viccelődik, jöjjön két adoma.

Bill Gates egy étteremben hagyta az új Microsoft Kin telefonját, de senki sem kellett :)

Kérdés: Hol van az iPhone-om?
Válasz: Kérdezd meg Gizmodot!


Olvass tovább!

2010. április 19., hétfő

Újabb iPhone 4G találgatások

Hétvégén elárasztották az iPhone-os oldalakat egy San José-i bárban talált telefon képei.Kinézetre akár a következő generációs iPhone is lehet. Kezelőgombok hasonló elhelyezkedésűek, mint az eddig megismerteken lévők, csak a SIM-tálca van más helyen. Alakra szögletesebb, nincs a szélén krómozott keret, van előlapi kamerája, 80 GB belső memóriával rendelkezik, nagyobb a képernyő felbontása is, vadiúj operációs rendszer fut rajta, de újra bebootolni már nem tud. Elindultak a találgatások, vajon ez lesz a jövő telefonja? Valaki szerint egy japán utánzat, de erről később kiderült, hogy maga a hír is hamis volt.
Közben az Engadget a januári kiszivárogtatott iPad képen fedezte fel a készüléket. A jobb felső sarokban lévő valami hasonlít rá.


John Gruber a Daring Fireballtól – aki általában megbízható információkkal rendelkezik az új Apple termékekről – is valósnak hiszi a telefont. Körbetelefonált és valószínűsíti a valódiságot. Nem pontosan így fog kinézni a végső modell, ez csak egy tesztkeret lehet, de a hátlap speciális kerámiából fog készülni, ez jobban átengedi a rádióhullámokat (GSM és 3G) és ütés- valamit karcolásállóbb is. Maga az Apple egyébként vissza akarja szerezni a készüléket.
Én már csak a júniusi bemutató után hiszek el bármit is.

Olvass tovább!

2010. április 18., vasárnap

Napi hírek 2010.04.18.

Mai hírekben szó lesz a szabadság tiltásáról és a beigazolódott gyanúról.

AT&T: no vacation

Úgy látszik a következő generációs iPhone is nagy dobás lesz, mivel az AT&T az előző két évhez hasonlóan az értékesítéssel foglalkozó dolgozóinak megtiltotta a júniusi szabadságra menetelt. Bíztató ☺
Más pletyka szerint június 22-n mutatják be a készüléket és iPhone HD névre fog hallgatni... Két hónap múlva minden kiderül.

Valóban hamisak a 4G-s képek

Már pénteki cikkemben gyanakodtam, hogy az iPhone 4G-s képek hamisak lehetnek. Nos, beigazolódott feltevésem. Jpog nevű francia 3D-s tervező bevallotta, hogy 3DS Max-szel készítette a hátlapot, Photoshoppal még egy kicsit rásegített.
Designra profi munka, de nekem a műanyag jobban tetszik.

Olvass tovább!

2010. április 17., szombat

Akit majdnem megölt az iPhone

Nemrégiben írtam arról, akinek az életét megmentette az iPhone, most itt egy történet a másik oldalról.

Szegény Travis Gohr. Kényelmesen szaladgált a futópadján, amikor is kicsúszott a kezéből a telefon, rá a futópad futófelületére. Mivel ugye a pad működésben volt, az iPhone elindult hátrafelé. Persze Gohr hátrafordította a fejét, mégis hová esett a készülék. Ez volt a veszte.
Ugyanis ezzel a mozdulattal elveszítette egyensúlyát, hátára esett, a futópad pedig jól felsértette a gerincénél.
Tanulság: használjunk atombiztos tartót sportolás közben.

Ui: Ez egy régi történet, de egy újszülöttnek minden vicc új :)

Olvass tovább!

2010. április 16., péntek

Napi hírek 2010.04.16.

Mai hírekben szó lesz a 4.0-ás rendszer első törési lehetőségéről, a 3G-s iPad-ről, a teltházas Operáról és egy iPhone 4G koncepcióról.

Redsn0w az iPhone 4.0 FW első bétájához

Dev Team kiadta a 4.0-ás rendszer első bétájának törését lehetővé tevő redsn0w nevű programot. Ez a már évekkel ezelőtt ismerté vált pwnage2 DFU exploitot használja fel.
A változat nem a nagyközönségnek készült, csak azon fejlesztőknek hasznos, akik Cydiás programokat hoztak létre, így tudják alkalmazásukat a verzióhoz alakítani. Mezei felhasználók maradjanak távol tőle, mert
- csak OS X-re készült el (iPhone-os programokat ezen a platformon fejlesztik),
- nem aktiválja a telefont, regisztrált fejlesztőnek kell lenni az Apple-nél,
- frissíti a basebandet, így jelenlegi ismeretek szerint nem lehet függetleníteni,
- egyébként is csak az iPhone 3G-t támogatja.3G-s iPad egyszerre jelenik meg a wifissel

Tegnap írtam az iPad nemzetközi forgalmazásának csúszásáról. Felmerült a kérdés, vajon a 3G-s iPad még később érkezik-e. Ha valamit nem tudsz, kérdezd Jobsot! Jobs válaszolt erre a kérdésre is. A 3G-s modell esetén nem lesz csúszás, egyszerre jelenik meg a wifissel. Megnyugtató.Tarolt az Opera

Szinte az összes jelentős ország App Store-jában az ngyenes alkalmazások között első helyet foglalja el az Opera böngészője. Egy nap alatt több mint egy milliószor töltötték le az alkalmazást.
Én is nagy elánnal letöltöttem. A sebességen és adatforgalmon kívül más előnyt nem fedeztem fel, a megjelenítéssel nem vagyok megelégedve. Már töröltem az alkalmazást…Ilyen lesz az iPhone 4G hátlapja?

Őszintén remélem, hogy nem. A lenti három fotón elvileg a következő generációs iPhone hátlapja látható, de kellő szkepticizmussal kell a hírt fogadni. Miért is?
1, Nem hiszem, hogy az Apple visszatér az alumínium hátlaphoz.
2, Képek metaadatait megnézve kiderült, hogy Photoshop C4-en ment keresztül. Ráadásul az első két kép április 14-én készült, míg a harmadik március 23-án.
3, Az oldalak túl élesek. Ez manapság nem divatos, és balesetveszélyes is.
Szóval nem kell mindent elhinni.Olvass tovább!