2010. április 30., péntek

Napi hírek 2010.04.30.

Mai hírekben szó lesz egy pengeváltásról: Jobs írt a flashról, a másik oldal válaszolt. Ezen kívül jöhet a 3.1.3-as untethered jailbreak is és kiderült ki találta meg az új iPhone-t.

Jobs levelét megírta


Sokan bírálják az Apple-t a flash elutasítása miatt. Úgy látszik Jobs tiszta vizet akart önteni a pohárba, mert tegnap írt erről egy levelet.
Kifejti, hogy anno a két cég szorosan együttműködött, az Apple még 20 %-os részesedéssel is bírt az Adobe-ban. A helyzet azóta megváltozott. Nem üzletpolitikai megfontolásból utasíthatják el a flasht, hanem technológiai okokból. Lássuk ezeket:
1, Nyitottság: a flash teljesen zárt rendszer. Ugyan az Apple-nek is zártak a rendszerei, de Jobs szerint az internetnek nyitottnak kell lennie, így ez nem elfogadható számukra. Számos nyílt szabványt támogattak, mint pl. a HTML5-t, CSS-t és a JavaScriptet.
2, Teljes web: Adobe szerint a webes videók 75 %-a flash-es. Mivel egyre több honlap tér át a modernebb H.264 formátumra, ezért felhasználóik nem veszítenek sokat hogy nem tudnak flash videókat nézni.
Nem lehet flash játékokkal játszani: App Store-ban már több mint 50 ezer játék van, ezek közül nagyon sok ingyenes. Sokkal több játék érhető el iPhone-ra, mint bármely más platformra.
3, Biztonság: Symantec szerint 2009-ben a flash-sel volt a legtöbb probléma. Ráadásul a Mac-ek összeomlásáért döntő többségben flash a felelős. Több évet együttdolgoztak a hiba kijavításáért, de nem született megoldás.
Néhány éve kérték, hogy mutassák meg a mobilkészülékeken futó flasht. Először 2009 elejét ígérték, majd a második félévet. Ezután 2010 első fele jött, most már második félévet mondanak. Jó hogy nem vártak rá.
4, Akkumulátor probléma: mobil készülékeken videó lejátszásához a hardvernek kell kódolni a videót, nem a szoftvernek. A modern készülékekben van egy H.264 dekóder, amely elvégzi ezt a feladatot. Adobe még csak most kezdte el támogatni a H.264-et, ezért a legtöbb flash-es weboldal még a régi generációs dekódert kívánja, ezért mobilokon szoftveresen kell ezeket kódolni. Ha egy iPhone H.264 videókat játszik le, akár 10 órát is kibír az akksi, míg egy szoftveres átkodolásnál alig 5 órát.
5, Érintőképernyő: flasht egérre tervezték, nem érintőképernyőre. Ha egy elem fölé mész, akkor egy popup ablak jelenik meg. Multitouch nem használja ezt a koncepciót. A legtöbb flashes weboldalt át kell írni, hogy érintőképernyős készülékeken használni lehessen.
6, Függőség: ha valaki flash-alkalmazást fejleszt, teljesen ki van téve az Adobe kénye-kedvének, nem tudni mikor tesznek bele egy új tulajdonságot (featuret). Nem engedhetik meg fejlesztőiknek ezt a függőséget.
Mac OS X már tíz éve létezik, de az Adobe csak a két hete megjelent CS5-be tett teljes Cocoa támogatást.
Összefoglalásképpen lemondható, hogy a flasht a PC-re hozták létre. Az Adobe sikeres terméke, így érthető, hogy nyomják. De a mobiléra már az alacsony fogyasztású eszközökről, érintőképernyőről és a nyílt webes szabványokról szól. Ezekben azonban a flash elbukik.

Persze a másik oldal sem hagyta annyiban a dolgot. Shantanu Narayen vezérigazgató válaszolt a vádakra. Szerinte Jobs megállapításai elég szórakoztatóak. Nekik más hitvallásuk van: ők multiplatformot akarnak kiszolgálni, nem csak egy rendszert. Ha valóban a flash felelős a Mac-ek összeomlásáért, akkor az Apple operációs rendszerével van a baj. Továbbá kétsége vonta, hogy a flash lenne a felelős a mobilkészülékek akksijának leszívásáért.
A teljes interjú megtekinthető.



Úgy látszik a két fél elbeszél egymás mellett. Mindkettőnek a maga szemszögéből igaza van, de ez minket felhasználókat nem boldogít…

Jön a 3.1.3-as jailbreak

@comex twitteren közölte, hogy az iPad 3G mai megjelenése után hamarosan megjelenik a 3.1.3-as rendszer untethered jailbreakje. A törés minden készüléken működik, de nem aktiválja és nem is függetleníti azokat. Keresztségben a Spirit nevet kapta és egy olyan hibát használ ki, amelyet az Apple egy új firmware kiadásával pillanatok alatt be tud foltozni. iPhone 3GS, iPod Touch 3G és iPads tulajdonosoknak azt tanácsolják, hogy alacsonyabb verzió visszarakása (downgrade) érdekében előtte mentsék le az SHSH információkat.
Közben chpwn Dev Team tag szerint pénteken mégsem valószínű a megjelenés. Előbb-utóbb csak kijön!

Aki megtalálta az iPhone-t

Kiderült, hogy a 21 éves Brian Hogan találta meg a negyedik generációs iPhone-t. Ügyvédje szerint már bánja, hogy nem adta vissza az Apple-nek a készüléket, de a Gizmodonak való eladás csak a megosztást szolgálta.
Úgy néz ki lopott tárgy birtoklásával és eladásával fogják megvádolni.


Közben a Fast Company az ügyről összeállított egy folyamatábrát. Nem egy perc alatt áttekinthető :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése