2010. április 20., kedd

iPhone 4G történet folytatódik: elveszett és megtaláltatott

A megtalált 4G-s telefon körül újabb hullámok gyűrűznek. Gizmodo részletekkel állt elő.



The Gourmet Haus Staudt. Nagyon jó kis étterem, igazi német sört csapolnak. Így gondolta ezt a 27 éves Gray Powell is, aki Apple-nél dolgozik szoftverfejlesztői munkakörben, éppen a telefonálásért (baseband) felelős részen. Március 18-án jó bekajált a fent nevezett étteremben, lehúzott pár üveg német sört, még a Facebookra is írt egy bejegyzést: „Eddig alulbecsültem a német sört.” Mindezt a következő generációs iPhone-ján írta, amely ügyesen 3GS-nek volt álcázva.

Akkor látta utoljára a telefont, mert ezután az étteremben felejtette. Ez egy egyszerű hiba. Bárkivel megtörténhet, Phil Schillerrel, Jonathan Ive-val, sőt még akár Steve Jobs-szal is.
Eddig a cég biztonsági rendszere tökéletesen működött. Néha az új termékről volt egy elmosódott gyári kép vagy a baráti újságírónak kiszivárogtatott információ. De amíg el nem jött a bemutató, nem lehetett semmi biztosat tudni. Magában a székházban amit védeni kell, megvédtek, biztonsági ajtókkal, kamerákkal, gyakran változó kódokkal. A prototípusokat odaláncolták az asztalokhoz, maga a szoftver- és hardverfejlesztés külön zajlott, a végső termékről csak nagyon keveseknek állhatott össze a teljes kép. Ráadásul ott van az Apple szigorú biztonsági szolgálata is. Hogy senki se beszéljen, az árulókat csendben, de szigorú körülmények között eltávolítsák. Mindez azt a célt szolgálja, hogy a versenytársak ne kapjanak idő előtt információt, amely dollármillió veszteséget okozhat. Persze tökéletes biztonság nem létezik. Ott az emberi tényező. Amely képes elveszíteni a következő generációs iPhone-t.
A biztonsági falak március 18-án leomlottak. Powell élvezte a kaját, piát a Gourmet Haus Staudt-ban, körülötte szintén jókedvű emberek étkeztek.


Az az ember, akinél végül is kikötött a telefon, Powell melletti asztalnál ült a barátjával. Látta Powellt, de nem foglalkozott vele. Powell végül is elment, és egy részeg fazon, aki Powell másik oldalán lévő asztalnál ült visszajött a mosdóból, meglátta a telefont és megkérdezte emberünket:
- Hé, Te. Ez a te iPhone-od?
- Micsoda? - válaszolta ő – Nem. Nem az enyém.
- Oh, akkor a barátodé. Itt van, fogjad.
Ezután a részeg fazon is elment. Emberünk körbekérdezgetett, de senkinek nem kellett a telefon. Várt egy kicsit, de Powell sem jött vissza. Azért kipróbálta, játszott vele egy kicsit. Elsőre egy 3GS-nek hitte. Két vonalkód volt a készülék hátlapján 8800601pex1 és N90_DVT_GE4X_0493, a hangerő gombok mellett pedig egy matrica iPhone SWE-L200221 felirattal. Hatoldalnyi alkalmazás volt a készüléken, közte a Facebook is, Gray Powell-re beállítva. A fényképezőprogram háromszor is összeomlott, így hagyta az egészet.


Másnap reggelre a készülék halott volt. MobileMe-n keresztül kikapcsolták és valószínűleg törölték a rajta lévő tartalmat. Csak ekkor jött rá, hogy ez nem egy mezei iPhone. Kamera volt az előlapon is, úgy döntött, hogy szétszedi a készüléket. Teljesen máshogy nézett ki, mint a korábbi készülékek belseje.
Számtalan telefonszámon hívta az Apple-t, de senki sem vette őt komolyan, nem kapcsolták a megfelelő személyt. Csak egy hibabejelentő sorszámot kapott, majd valamikor sorra kerül. Vagy vigye be egy Apple Store-ba és adja oda egy 20 éves hölgyikének, aki esetleg eladja az eBay-en?
Néhány hét múlva Gizmodohóz került a telefon. Ők sem voltak biztosak az egészben, amíg tegnap nem beszéltek Powell-lel.

Gray Powell: Hello?
John Herrman: Te vagy az Gray?
G: Igen.
J: Hello, John Herrman vagyok a Gizmodo.com-tól.
G: Hello!
J: Apple-nél dolgozol, ugye?
G: Um, most nem beszélhetek sokat.
J: Megértem. Van egy készülékünk, amiről úgy gondolom, hogy egy étteremben hagytad, és mi vissza szeretnénk adni.
G: Igen, továbbítottam az emailedet (amelyben megkérdeztük, hogy övé-e az iPhone), valaki felveszi veled a kapcsolatot.
J: Oké.
G: Továbbíthatom ezt a telefonszámot?
J: (Telefonszám)

Fáradtnak és megtörtnek tűnt a hangja. De legalább él és még Apple-nek dolgozik. Végül is ez csak egy nyamvadt iPhone és bárki hibázhat. A német sör elég keserű lett…

-------------------------------------------

Mivel az ember nyomorúságában viccelődik, jöjjön két adoma.

Bill Gates egy étteremben hagyta az új Microsoft Kin telefonját, de senki sem kellett :)

Kérdés: Hol van az iPhone-om?
Válasz: Kérdezd meg Gizmodot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése