2010. április 9., péntek

Vélemény a 4.0-ás rendszerről


Ma mutatták be Cupertinoban az iPhone új, 4.0-ás operációs rendszerét. Nézzük csak milyen újdonságokkal rukkoltak ki.

1, Multitasking: Jobs így fogalmazott: “Nem mi voltunk az elsők (sic!), de mi leszünk a legjobbak.” Milyen lehetőségek vannak:
- background audio: szólhat háttérben az internetes rádió. Jó pont.
- VOIP: Skype-pal demóztak, futhat a háttérben és egy push üzenet jön ha kapás van. Ezek szerint végre belerakják a push-t.
- Background location: eddig kilépett a navigációs program, ha hívás jött. A bemutatón zenét hallgattak és a háttérben mondta a balra fordulj - jobbra fordulj szöveget. Szintén hasznos, de egy évvel ezelőtt kellett volna meglépni.
- push: lesz helyi push is, azaz ha egy TV-műsor kezdési ideje lett beállítva, felugrik az üzenet, de már nem megy keresztül az Apple szerverein. Nyilván ők kis takarékoskodnak, biztosan érinti őket is a válság… Jelenleg nem látom ennek értelmét, de valaki elmagyarázhatná.
- Task Completion: háttérben futtatva feltölthetsz fájlt pl. a Flickr-re. Hasznos dolog, de nem hiszem, hogy gyakran élek vele.
- Fast app switching: ez a lényeg. Ígéret szerint pont oda lép vissza az alkalmazás ahonnan kiléptél.
Hidegzuhany 3G és iPod Touch 2G felhasználóknak, hogy számukra ez a funkció nem lesz elérhető (2G-s iPhone szóba sem került, nem tudni ők kapnak-e egyáltalán valamit). Állítólag hardverproblémák vannak a multitaskinggel. Bullshit. 3G-s készülékemen ragyogóan fut a Backgrounder. Ez olyan, mint egy éve 2G-re azért nem fejlesztették ki az MMS-t, mert nem lehet. Aztán ügyes programozók megoldották és a Cydiából elérhetővé vált.

Egyébként így működik a multitasking.



2, Mappák létrehozása: mivel már 185 ezer alkalmazás van az App Store-ban és az iPhone-on 11 képernyő fér el, logikus volt ez meglépni. Így akár 2160 alkalmazást is feltelepíthetsz a telefonra :)

3, Háttérkép a Home screen-en és a Lock screen-en. Na, végre! Miután az iPad-en lehetővé tették, még szép hogy innen sem maradhatott ki.

4, Közös Beérkezett üzenetek mappa: mivel Jobs korábban megígérte, ez sem maradhatott ki. Hasznos funkció, de ezt is már korábban meg kellett volna lépni. Ezen kívül lesz még lehetőség a levelek csoportosítására és a csatolmányok megnyitására harmadik fél által készített alkalmazásokkal.

5, iBooks: ez érdekes és váratlan húzás. iPad-en elérhető könyvek ezután iPhone-ra is megvásárolhatóak lesznek, hasonló módon (fekvő helyzetben) lehet őket olvasni. Erre azért kíváncsi leszek. Azért teljesen más egy 24,6 centis képernyőre tervezett könyvet 8.9 centiméteren olvasni… De nem ítélkezem, ki kell próbálni. Legalább a Micimackó ingyenes lesz (angolul).

6, Vállalati újdonságok: ezzel most nem sokat foglalkozom, mert csak kevés felhasználót érint, de lehetőség nyílik drótnélküli fájltelepítésre is. Akkor miért nem alkották meg wifis szinkronizálást???

7, Game Center: felröppentek pletykák, hogy többek között azért építik Észak-Karolinában 1 milliárd dollárért a szerverparkot, mert saját szociális játékhálózatot akarnak létrehozni. Most kiteregették lapjaikat. Game Center leginkább az Xbox Live-ra hasonlít, OpenFeint, Plus+ és hasonlók napjai meg vannak számlálva. Viszont ez a funkció csak az évvége felé kerül bevezetésre.

8, iAd: mivel Apple nemrégiben vásárolt egy mobilhirdetési céget, ezért teljesen logikus, hogy nem a Google tulajdonában lévő AdMob reklámjait erőltetik. Ugyan nem hiszem, hogy ettől több ingyenes alkalmazás lesz, Apple nyilván felugrott a haladó vonatra. A demózott hirdetések elég interaktívak voltak, de nem hiszem hogy tömegesen elterjednének (pedig jó lenne).

Ezek csak a legfontosabbak, hiszen 1500 új API készült el és több mint 100 újdonság van a rendszerben, pl. bluetooth-os billentyűzet, nagyobb betűméret emaileknél, SMS-nél és figyelmeztetéseknél, iPod out (ez vajon mi lehet?).

A végleges firmware nyáron jelenik meg, de fejlesztők már most belenézhetnek. iPad-re csak ősszel jelenik meg a verzió.

Azért ennél többet vártam. Ha figyelmesen végignézem az ismerté vált újdonságok listáját, nem sok olyat látok, amitől hasra esnék. Multitasking hiánya már szembeötlő volt, végre nem kell jalbreakelni, ha háttérképet akarok beállítani, közös Inbox is inkább must do, mint feature. Game Center, iBooks és iAd ígéretes, kíváncsi leszek mi sül ki belőlük.
Ami igazán pozitívum a mappák létrehozása Talán ez az egy, amit szimplán pozitívan tudok fogadni. Sajnos nem valósult meg a wifis szinkronizálás, push javítása (lásd korábbi cikkemet) és a bluetooth-os adatátvitel sem.
Nem lesz ez így jó. Korábban az Apple mindig a piac és versenytársak előtt járt, most pedig csöpögteti azokat a tulajdonságokat, amiknek már régóta a rendszerben kellene lenni.
Szóval nem vagyok elégedett.

2 megjegyzés: