2010. január 6., szerda

Vélemény a Nexus One-ról

Tegnap mutatták be a Google saját néven kiadott telefonját, a Nexus One-t. Mivel nagy várakozás előzte meg és sokan iPhone-gyilkosnak tartották, én is kifejtem véleményemet.
Nézzük meg az előnyöket és hátrányokat.
Pros:
- az 1 GHz-es Snapdragon processzor a készülék legfőbb előnye. 3GS a maga 600 MHz-ével elégé le van maradva.
- 3.7 colos AMOLED képernyő: egy kicsit nagyobb, mint a 3GS-é (3.5 col), előny viszont az AMOLED kijelző, mely fogyasztás szempontjából hasznos.
- vaku: ez szintén komoly dolog, remélhetőleg lesz a következő iPhone-ban is.
- két mikrofon, egy a zajcsökkentésre: ez is jól hangzik, de kíváncsi vagyok vajon a gyakorlatban mennyire használható.
- ingyenes navigáció: jó dolog, nem kell x eurót kiadni egy navigációs szoftverért.
- ár: kártyafüggetlenül 529 dollárba kerül a telefon, ami jelenlegi árfolyamon 100 ezer Ft. Sajnos még Magyarországról nem lehet rendelni, de tegyük fel marad ez az ár. Ha hivatalosan jön, akkor plusz költség a szállítási díj, vám és áfa. Ezekkel együtt kb. 140-145 ezer forintba fáj. Még így is jóval olcsóbb, mint itthon a T-Mobile-nál megvenni a 3GS-t és hivatalosan kifüggetleníteni. Én azért egy árcsökkenést jósolok, Amerikában biztosan, itthon majd meglátjuk. Európában tavasztól a Vodafone fogja árulni, a magyarországi terjesztésről még nincs semmi hír.

Semleges:
- light sensor: automatikusan csökkenti a képernyő fényerősségét, ha van megfelelő megvilágítás. Ez egyben hátrány is, mert a hírek szerint erős fényben olvashatatlan a kijelző.
- 5 megapixeles kamera: ugyan nagyobb, mint a 3GS 3.2 megapixelese, de annyira nem jelentős. Plusz aki komolyan akar fényképezni, az úgy sem a telefonjával fog.
- hangvezérlésre szöveggépelés: iPhone-ra már megjelent egy ilyen alkalmazás, de az N1-ben ez gyárilag benne van. Nagyon jó dolog, de mi magyarok egyáltalán nem használhatjuk, mivel gyakorlatilag nulla esélye van a magyar nyelv bekerülésének.
- cserélhető akkumulátor: még az első generációs iPhone akksija is jól bírja, pedig már több mint két éves, ezért nem előny a levehető akksi. Egyetlen haszna, ha víz éri a készüléket és gyorsan le lehet kapni.

Cons:
- 512MB RAM, 512MB ROM és egy 4GB SD kártya, mely bővíthető 32 GB-ra: a mai okostelefonokban alapkövetelmény a flash memória, nem SD kártyákkal kellene bohóckodni. Mivel az N1-ben az alkalmazások telepítése az 512 MB ROM-ba történik (ezt nem teljesen értem, de ezt nyilatkozták a sajtótájékoztatón), ezért ez hamar elfogyhat. Tervek között szerepel a memóriakártyára történő telepítés, de ez csak valamelyik következő szoftververzióban lesz lehetséges.
- animált háttérkép és enyhén dönthető fényképek: azért került ebbe a blokkba, mert egyértelműen parasztvakítás. Jól néz ki, de semmi több, funkciója nincs.
- alkalmazásbolt: ugyan folyamatosan nő az Android Marketben lévő alkalmazások száma, de ha nem képesek egy AppStore szintű (volumenű és széles választékú) alkalmazásboltot kialakítani, nem sok esély van a sikerre. Ráadásul kompatibilitási problémák is felmerülnek. Ahány androidos telefon, annyi féle hardver: más felbontás, processzor stb. Mivel nem ismerek olyan funkciót az androidban, amelyik képes kezelni ezt a problémát (cáfoljatok meg ha van ilyen), és biztosan nem fognak egy alkalmazást 15-féle androidos telóre kifejleszteni, ez komoly korlátot jelent.

Ennyit összehasonlításképpen. Látható hogy vannak előnyök, de hátrányok sem kicsik. Ennél a telefonnál is nagy lesz a hype, mint az iPhone-nál, de úgy gondolom az előnyök a nyári új iPhone-nal megszűnnek. Ráadásul nem is a féléves 3GS-el kellene összehasonlítani, hanem a Motorola Droiddal, mivel az is most jelent meg és szintén Android fut rajta.
iPhone-gyilkosként tekintettek az N1-re, de nem lett az. iPhone továbbra is az IPHONE marad (csupa nagy betűvel), viszont kapott egy konkurenciát. Én biztosan nem cserélek, maradok a bevált készüléknél (így a blog is marad :).

5 megjegyzés:

  1. Az Android platform API-szinten egységes, az alkalmazásokat Java nyelven írják. Ez már önmagában is garantálja a kompatibilitást. Tehát ami fut a Droidon pl., az fut a Nexus One-on is, és vice versa. Persze a prociigényes alkalmazások esélyes, hogy lassabban futnak a Droidon, de ez nem lesz komoly gond, az alkalmazásoknak ugyanis Android platform alatt kötelező tolerálniuk a teljesítményingadozást (merthogy valódi multitasking van, tehát hiába van az app alatt egy Snapdragon, ha mellette fut még két-három másik a háttérben, akkor nem fogja tudni kihasználni az egészet). Lényeges különbség a major verziók között van (Jelenleg amik "vadon" leledzenek, az az 1.5, 1.6, 2.0, 2.1), de lefelé kompatibilisek, tehát a 2.1-es Android minden más Androidra írt alkalmazást tud futtatni. A 2.0-s készülékek (jelenleg kb. a Droid / Milestone) esélyes, hogy megkapják a 2.1-et, tehát ez nem igazán lesz gáz. Az 1.x-es cuccok pedig már szépen kifutnak, az X10 lesz talán annak a platformnak az utolsó nagy durranása (de csak amíg a SE meg nem írja 2.0-ra is a Rachael UI-t).
    Összefoglalva tehát maga az Android platform tartalmazza azt a technológiát (virtual machine), ami megelőzi az említett problémát; nem kell minden telefonra külön fejleszteni.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm!
    Akkor ezek szerint a képernyők eltérő felbontása sem probléma?

    VálaszTörlés
  3. Hmm!
    Azért a design sem mellékes. iPhone azon a téren is üti ezt a gépet. Meg persze minden mást is.
    Ráadásul az android az android nem egy OSX.

    VálaszTörlés
  4. @Jimny A képernyő felbontása az egy érdekes kérdés, de ugyanúgy meg lehet oldani, mint a PC-n. A 3D játékoknál az engine-t kell úgy megírni, hogy különböző felbontásokkal is működjön (annyira nem nehéz), 2D programok esetén pedig a képfájlokból kell mondjuk egy low res és egy high res verzió. Vagy egyszerűen a nagyobb felbontás lesz számukra a követelmény, ez sem irreális, a N1 és a Droid kijelzőjénél sokkal nagyobb felbontású mobilos kijelző nem nagyon lesz a közeljövőben.

    @Ádám: a design abszolút preferencia kérdése, nekem speciel jobban tetszik az N1.

    VálaszTörlés