2010. január 5., kedd

Napi hírek 2010.01.05.

Mai hírekben szó lesz a tablet bemutatásáról, a 4.0-ás firmware-ről, a Nokia pókerezéséről, egy bevásárlásról és a távirányítóról.

Tablet és iPhone 4.0 OS béta január 27-én (?)

Korábbi hír arról szült, hogy az Apple január 26-án mutatja be a tabletet. Digital Daily információja szerint egy nappal később, 27-én lesz a bemutató. Wall Street Journal értesülése szerint 10 colos készüléket mutatnak majd be, ára 1000 dollár lesz, amely tartalmazza a mobilinternet előfizetést is és márciustól lehet megvásárolni.
Más pletyka szerint az iPhone 4.0-ás operációs rendszerének bétáját is bemutatják, amely már nagyképernyőre is képes szimulálni az alkalmazásokat. A hír akár igaznak is bizonyulhat, azonban az Apple eddig mindig küldött meghívót az iPhone OS jelentős módosulásának bemutatásáról.



Nokia: all-in

Még októberben a Nokia beperelte az Apple-t, hogy az a GSM és más vezeték nélküli szabadalmait megsértette. Az almások persze visszapereltek, szerintük a finnek sértettek meg 13 Apple-szabadalmat.
Pókernyelven szólva a Nokia all-int mondott. Újabb beadványában azt kéri a bíróságtól, hogy lényegében tiltsák be az összes mobil termék (iPhone 3G, iPhone 3GS, iPod touch, iPod nano, iPod classic, iMac, Mac Pro, Mac mini, MacBook, MacBook Pro és a MacBook Air) importját, mivel szerintük újabb 7 szabadalmat sértettek meg, egészen 2001-ig visszamenőleg. Ez azért elég vicces. Miért most perelnek egy 8 évvel ezelőtti szabadalomsértés miatt? Lehet hogy komoly piacvesztést érzékelnek?
Mivel Cupertionoban sem zugügyvédek dolgoznak, ezért nyilván hamarosan jön a válaszlépés. Hasonló szappanopera van kialakulóban, mint az AT&T-Verizon hirdetési háborúban.


Quattro Wireless akvirálva

Két hónapja a Google az Apple orra elől megvette a legnagyobb mobilhirdetési céget, az AdMobot. A mobil hirdetési piacban komoly potenciál van, ezért ezt Cupertinoban sem hagyták annyiban, mert kivetették hálójukat a konkurenciára, a Quattro Wirelessre. Quattro olyan felületeken hirdet, mint az iPhone, Android és más okostelefon-alkalmazások, de több ezer mobil weboldalon is ott van. Az ügyletet sem a Quattronál, sem az Apple-nél nem erősítették meg, de elvileg holnap jelentik be hivatalosan a tranzakciót. Ár 275 millió dollár volt, ez bőven telik a rendelkezésre álló több mint 30 milliárd dolláros készpénzállományból.



Távirányító

Az L5 Technology nevű cég megalkotott egy infra kiegészítőt, melyet a telefon dockoló csatlakozójához kell kapcsolni, így távirányítóként is lehet az iPhone-t használni. Vezérelni lehet vele tévét, DVD-lejátszót és felvevőt, kábeltévé set-top boxát, hifi decket, légkondícionálót és más készülékeket is. Persze így magában használhatatlan lenne az egész, készítettek hozzá egy alkalmazást is, mellyel vezérelni lehet a távirányítót. Az alkalmazás előnye, hogy a gombok testreszabhatóak: drag-and-drop módszerrel oda teszem ahová nekem kényelmes. Mivel a kiegészítő a dockolóhoz kapcsolható, ezért fejjel lefelé kell tartani a telefont, ami elsőre szokatlannak tűnhet.
A cég szerint a távirányító az összes iPhone-al és iPod Touch-al kompatibilis, februártól lesz kapható 50 dolláros áron, az alkalmazás pedig ingyenesen lesz letölthető az AppStore-ból.
Én azért ennyit nem adnék érte, inkább vennék egy univerzális távirányítót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése