2010. január 14., csütörtök

Napi hírek 2010.01.14.

Mai hírekben szó lesz a kalózkodásról és a 64 GB-os tárolóegységről.

450 millió dollár veszteség a kalózkodás miatt

A 24/7 Wall St. szerint az AppStore nyitása óta kb. 450 millió dollár veszteség érte az Apple-t és a szoftverfejlesztőket.
A számítás egy kicsit bonyolult. A felhasználók már 3 milliárd letöltést eszközöltek, egy elemzés szerint a fizetős alkalmazások arány 13 % és 21 % között lehet. Ha vesszük az átlagot (17 %) és az alkalmazásonkénti 3 dolláros átlagárat, akkor a veszteség 1.53 milliárd dollár. Mivel minden fizetős letöltésre jut három kalóz letöltés, akkor ezt hárommal szorozva eljutunk a 4.59 milliárdhoz. Ha nem lennének feltört alkalmazások, akkor kb. minden tizedik felhasználó megvásárolná a programot, tehát vegyük az összeg 10 %-át, így jön ki a cikk elején említett 459 millió dollár.
Én azért máshogy számoltam, mert nem minden megvásárolt alkalmazást törnek fel. A fizetős/ingyenes alkalmazások arányát 65%-35%-ra teszem, tehát az alkalmazásboltban található 140 ezer alkalmazás közül kb. 91 ezer fizetős. Ugyanakkor az appulo adatbázisában csak 11700 tört alkalmazás van, ebből ki lehet számítani a fel nem törtek számát is. Tehát nem lehet abból kiindulni, hogy minden fizetőst feltörnek.
A számításban azért van más hiba is. A 3 milliárdot és a 140 ezret figyelembe véve egy alkalmazásra átlagban 21400 letöltés jut. Az appulos 11700-al összeszorozva és továbbszorozva a 3:1-es kalóz aránnyal kapunk 2.25 milliárdot. A 10 %-os vásárlási rátát figyelembe véve eljutunk a 225 millió dolláros kárig, ami jóval kisebb az elemzésben szereplőnél.
Félreértések elkerülése végett nem akarom bagatellizálni a kalózkodást, mert én is elítélem, de nem kell minden számot elhinni. Az összes számítás legnagyobb hátránya, hogy nincsenek pontos értékeink, mert az Apple nem szolgáltat adatot. Addig is marad a találgatás és saccolás.



64 GB-os memória az új iPhone-ban?

Naponta jelennek meg pletykák az új iPhone tulajdonságait illetően. Tegnap a Samsung jelentette be a 64 GB-os memóriáját, amely mindössze 1.4 milliméter magas és 16 darab 30 nanométeres 32Gb-es MLC NAND chipből áll (info szofisztikáltaknak).
Az Apple minden évben megduplázta a telefon tárolókapacitását, valószínűleg az idén is így lesz és már 64 GB-on (mínusz rendszernek szükséges hely) tárolhatunk zenét, filmet, alkalmazásokat. Korábban már a Toshiba is bejelentette a 64 GB-os tárolóját, így az almások válogathatnak a szállítók között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése