2010. január 10., vasárnap

Nem csalás, nem ámítás: itt a quadricopter

Pár napja kiszivárogtak hírek az AR.Drone nevű helikoptermodellről, melyet iPhone-al lehet vezérelni. A bemutatott videó elég klassz volt, de jócskán akadtak szkeptikusok, akik hamisnak vélték a videót. Nos, a CES-en tegnap bemutatták milyen is valójában a repülő herkentyű. TouchArcade szerkesztőinek alkalmuk volt kipróbálni és teljesen el voltak tőle ragadtatva. A gép aktívan használja érzékelőit (gyroscope, accelerometer, ultrahang érzékelő) és két kameráját, automatikusan kompenzálva a rosszabbra forduló repülési feltételeket, mint pl. hirtelen szél. Kis túlzással magától repül.
Wifin keresztül kommunikál az iPhone-al/iPod Touch-al. Bal/jobb gombbal forog egy helyben, fel/le gombbal pedig emelkedik vagy ereszkedik. Egy speciális gomb megnyomásával a telefon döntésével is lehet irányítani a gépet. Természetesen a képernyőn látható a quadricopter (mert ez valójában) elejére felszerelt kamerából sugárzott kép.
Ráadásul a fejlesztő cég nyitva hagyta a lehetőséget ún. kiterjesztett valóság (augmented reality) kihasználását lehetővé tevő alkalmazások fejlesztésére is, mivel az API-t nyilvánossá tette. Így lehet küzdeni más AR.Drone-al vagy virtuális ellenséggel szemben is, bár az egymás elleni küzdelem még nem tiszta, mivel senki sem akarja összetörni a gépet. A cég már elkészítette hozzá 2 játék demóját, várja további fejlesztők jelentkezését.
A jelenlegi modellel egy óra töltés után 15 percet lehet repülni. Valamikor az év során jelenik meg, az ára a legnagyobb talány.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése