2010. január 28., csütörtök

Vélemény az iPad-ről

Tegnap Steve Jobs fellebbentette a fátylat a régóta várt tabletről. iPad nevet adták neki a keresztségben, ami a korábbi névválasztásokat figyelembe véve nem meglepő. Nézzük csak miért jó vagy rossz ez a készülék.
Jobs szerint az iPhone és a Mac között helyezkedik el, ami a méretét és tudását figyelembe véve jó pozícionálás. Tekintsük először át a hardvert:
- a gép lelke az 1GHz-es Apple A4 chip. A Nexus One után nem meglepő az 1 GHz, azonban a gyártó már annál inkább. Mindenki Samsung vagy Toshiba chipet várt, ehelyett házon belül oldották meg a szív kérdését. Elképzelhető, hogy a korábban akvirált P.A. Semi által gyártott és állítólag ARM-től licenszelt megoldással fogunk a következő iPhone-ban is találkozni. Az 1GHz nagyon komoly, a nagy grafikaigényű játékok is akadozásmentesen futnak rajta.
- Mérettel nincs gond. A 242.8 mm*189.7 mm*13.4 mm méret és 0.68 kg (3G 0.73 kg) elfogadható.
- A 9.7 colos (24.6 cm) LED háttérmegvilágítású kijelző is óriási. Az 1024*768 felbontás teljesen PC-s érzetet kelt. Multitouch alap, aminek perfekt használatáról a beépített 1000 darab (!) érzékelő gondoskodik. A kijelző másik nagy előnye, hogy az összes AppStore-os alkalmazással kompatibilis. A „2*” gomb megnyomására kisképernyőről teljes képernyőre vált. Az már más kérdés, hogy ez a 480*320 felbontásra írt játékok esetében hogyan fog mutatni. Lentebb található néhány hands-on videó, lehet következtetni. Kis képben az elérhetetlenség miatt egyébként nagyon nehéz azokat a játékokat irányítani, amelyek nem döntögetéssel, hanem képernyőgombokkal működnek.
A beépített IPS (in-plane switching) technológia miatt a képernyő 178°-ban nézhető.
- Tároló kapacitás 16 GB, 32 GB, 64 GB, szintén nem meglepő.
- Wifi 802.11n alap, de 3G-s chippel kiegészített iPad-et is meg lehet vásárolni. Tudja mind a négy GSM sávot (850, 900, 1800, 1900 MHz), azonban csak adatforgalomra jó, telefonálásra nem. Mondjuk szépen nézne ki valaki ekkora készülékkel a füle mellett…
- Beépített Bluetooth 2.1 + EDR technológiával. Wikipedia szerint ez támogatja a 3Mbit/s adatátvitelt is, azonban kétlem, hogy a szoftverben engedélyezik más készülékre való fájlátvitelt.
- 10 óra aktív üzemidő eléggé káprázatos. Prezentáción elhangzott, hogy filmnézésre simán használható egy San Francisco-Tokió repülőúton. Az 1 havi készenléti idő is igen komoly. Bár ezek laboratóriumi körülmények, de akkor is szépek, meglátjuk mennyit tud a valóságban.
- Alapdolgok: digitális iránytű, GPS, accelerometer, fényérzékelő.
- Kártyafüggetlen: végre nem kell függetleníteni, ha valaki nem a preferált szolgáltató adatcsomagját akarja használni.
- A dobozban lesz egy dokkoló is. A képét elnézve nem biztos hogy beletenném az iPad-et, könnyen dőlhetőnek tűnik.



- Kiegészítőként kapható Camera Connection Kit lehetővé teszi SD kártyáról fényképek importálását is.

Szoftver
- Az ugye alap, hogy az összes AppStore-os alkalmazás működjön rajta.
- A megszokott Apple-alkalmazások persze itt is megjelennek. Nekem különösen tetszik a Mail megjelenítése. Bal oldali sávban láthatóak az emailek, mellette pedig az éppen aktuálisat olvashatjuk, nem kell külön megnyitni a levelet.
- HD Youtube videók: a nagy képernyőn csodálatosan néznek ki. A készülék ebből kifolyólag képes HD filmeket (720p) is lejátszani.
- Beépített iTunes: teljes értékű, vásárolható dal, film, tv-műsor.
- iBooks: komoly figyelmet fordítottak az e-bookok olvasására, külön iBookstore-t hoznak létre ezek megvásárlására és letöltésére. Már megállapodtak jónéhány könyvkiadóval, így választékban nem lesz hiány (mármint Amerikában).
- Street view: a bemutatón nagyon jól nézett ki.
- iWork: ezt tartom a legkomolyabb fejlesztésnek. Belerakták három legfontosabb alkalmazásukat, a Keynote prezentrációs, Pages szövegszerkesztő és Numbers táblázatkezelő szoftvert. Mivel csatlakoztatható lesz projektorhoz is, ezért az üzletemberek is a célcsoportba tartoznak. Az alkalmazásokat külön-külön lehet megvásárolni 10 dollár/db áron.
- Voiceover screen reader: felolvassa a szöveget, szintén hasznos újítás.
- 6 alkalmazás a dockban. Az iPhone 4 alkalmazása után szép, de mivel nagyobb a képernyő, ezért ez szintén alap.



- Nincs flash és valódi multitasking: ez ugyan nem meglepő, de szívesen meglepődtem volna :)
- Tegnaptól elérhető az iPhone 3.2-es rendszerverziójának béta változata, amely csak az iPad-et képes kezelni, iPhone-t vagy iPod Touch-ot nem! Lehet külön iPad-re is fejleszteni, a Firemint már bejelentette hogy átportolja a Flight Controlt iPad-re és már dolgoznak olyan alkalmazásokon is, amelyek kihasználják a készülék előnyeit.
Élelmes programozók ugyanakkor már felfedeztek a 3.2-ben néhány újdonságot. Pl. az Apple engedélyezi a 3G-n való VOIP-ot.



Az iPad Emulatorban nyoma van fényképezésnek is. Ha a Contacts-on belül az Add Photo-ra kattint az ember, akkor feljön egy ablak, hogy “Choose Existing Photo” vagy “Take Photo”. Azt nem tudni, hogy idő hiányában nem raktak bele kamerát vagy egyszerűen benne felejtették ezt a menüpontot.



Van, aki már fel is törte :)



Ár

Legegyszerűbb modell (16 GB, csak wifi) 500 dollár, ami átszámítva kb. 92 ezer forint, legdrágább (64GB 3G-vel) 829 dollár, 160 ezer forint. Nyilván Magyarországon nem ennyiért fogják árulni. Legolcsóbb készülék véleményem szerint legalább 120 ezer forint lesz. Persze nagy kérdés, hogy hivatalosan csak a T-Mobile fogja-e árulni és rak-e mögé hűségidős mobilinternet-csomagot. USA-ban a wifis modell március végétől, a 3G-s április végétől lesz kapható, a nemzetközi tárgyalások még csak most kezdődnek, júniusra-júliusra lesz belőle értékesítés.

Olvasgatva a véleményeket, vegyes fogadtatásban részesült a készülék. Van aki azt mondja, hogy ez csak egy nagyobb iPhone; miért nincs benne multitasking, ha már ennyit bír az akksi és erős chip is van benne.
Mások forradalminak tulajdonítják a készüléket, a laptop korszakot zárhatja le megjelenésével. Manapság a netbookok hódítanak, véleményem szerint az iPad ezt a közönséget veszi célba. Internetezni, játszani, filmet nézni, ebookot olvasni kiváló. Multifunkcionalitása miatt könnyen a család középpontjába kerülhet, még üzletemberek is kihasználhatják előnyeit. Persze majd a gyakorlat dönti el mire is lesz elsősorban használva. Azért egyet szívesen kipróbálnék :)

Aki a teljes tegnapi bemutatóra kíváncsi, az Apple oldalán megnézheti.

Jöjjön néhány hands-on videó, melyeken a használat közben láthatjuk a kicsikét.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése