2010. január 29., péntek

Napi hírek 2010.01.29.

Mai hírekben szó lesz a bölcsről, az iPad névválasztásáról, a villanásról és a Fring trükkjéről.

Ha nem szóltál volna, bölcs maradtál volna

Két napja írtam a McGraw-Hill főnökének nyilatkozatáról, melyben egy nappal hamarabb bejelentette az iPad-et. Jobsot felettébb érzékenyen érinthette a bejelentés, mert nagyon úgy néz ki bosszúból kivágta prezentációból a cég nevét. Ha jól megnézzük a képet, látható hogy aránytalan, a felső részből hiányzik egy név. Itt lehetett a McGraw-Hill. Arról nincs info vajon teljesen el kell-e felejteniük az iPad-et vagy a száműzetés csak a bemutatóra szólt.
Közben a McGraw–Hill szóvivője cáfolta, hogy főnöke kiszivárogtatta volna az információt, a sajtó félreértelmezte mondanivalóját. Persze…



iPad név már foglalt

iPad néven már létezik jónéhány termék. Ezek közül említésre méltó a Fujitsu 2002-es érintőképernyős mobilja. A telefonon Windows CE .NET futott, 3.5 colos képernyővel rendelkezett, volt benne bluetooth és wifi, VOIP hívásokat is tudott bonyolítani.
Az Apple még 2009 szeptemberében kezdeményezett eljárást a Fujitsu névhasználata ellen, most időt kértek a további bizonyítékok becsatolásához.
Hasonló eset fordult elő az iPhone esetében is. A nevet már birtokolta a Cisco, de egy hónapos tárgyalás után megegyeztek, mindkét vállalt használhatja a nevet. A megállapodás részletei nem váltak ismerté.
Egyébként olyan kiváló termékek viselik az iPad nevet, mint a Siemens motorjai vagy egy kanadai női fehérneműgyártó vállalat bélelt melltartója :)



Adobe támogatja a flash megjelenését iPad-re

Adobe bejelentette, hogy a már megjelent Packager for iPhone fejlesztői eszközt két lépésben kiegészíti az iPad nagyobb képernyőfelbontásával. Először iPad-képessé teszik az eszközt, utána pedig kiegészítik a felbontással. Arra kéri a flash fejlesztőket, hogy akinek tervei között szerepel az iPad-en való megjelenés, vegye fel velük a kapcsolatot.
Packager for iPhone olyan fejlesztői eszköz, mely a flash tartalmat átkonvertálja iPhone-kompatibilis tartalommá, amit már jóváhagyásra el lehet küldeni az Apple-nek.
Más is aggódik a flash hiánya miatt, mivel a weben lévő videók 75 %-a nem lesz nézhető: pl. Disney, Hulu, Miniclip, Farmville, ESPN, Kongregate vagy a JibJab honlapja lesz videó nélküli. Ugyan egyre több oldal áll át HTML5-re, de addig is élni kell valahogy :)

Fring VOIP már 3G-képes

Tegnap írtam arról, hogy a 3.2-es verzióban már engedélyezik a VOIP hívásokat 3G-s hálózaton is. Fring nem várt eddig, mert az alkalmazás egy kis trükkel már képes kezelni a telefon- és videóhívásokat és chatet is 3G-n.
Nem kell mást tenni, mint 3G-n hívást indítani. Ha mégis kapnál egy “voip calls are not allowed…” üzenetet, csak klikkelj a “More” –> “Go offline” gombra és indítsd újra az alkalmazást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése