2009. december 25., péntek

Napi hírek 2009.12.25.

Karácsonyi időben csak csordogálnak a hírek, ezért most összegyűjtöttem az elmúlt napok főbb történéseit. A hírek nagyrészt pletykákról szólnak: szó lesz az 5 megapixeles kameráról, sok hír a januárban bemutatandó tabletről és egy újabb élő streamelős alkalmazásról.

5 megapixel az új iPhone-ban?

Piaci pletyka szerint az OmniVision – aki a 3GS-be szállítja a kamerát –Apple-től megrendelést kapott 5 megapixeles kamerára. Tervek szerint a cég az idei 20-21 millió darabos szállítmányhoz képest 2010-ben 40-45 millió darab kamerával láthatja el az új iPhone-okat.
Azért nem kell mérget venni a hírre, mert a Digitimes szeptemberben is tévedett, amikor megjósolta az iPod Touch-ba, iPod Nanoba és az iPod Classicba építendő 3.2 megapixeles kamerát.



Tablet pletykahegyek

A tekintélyes Financial Times szerint az Apple január 26-ra (és utána pár napra) lefoglalta azt a rendezvénycsarnokot, amelyben szeptemberben Steve Jobs bemutatta az új iPodokat. Elemzők szerint ezen az eseményen fogják bemutatni a már régóra rebesgetett tabletet. Amennyiben bemutatják, márciustól már meg is lehet vásárolni az új eszközt. Maga Steve Jobs is „nagyon elégedett” a készülékkel. A cég már elég régóta próbálkozik a tablettel, eddig a szoftver hiánya jelentette a fő problémát, de ez az iPhone bemutatkozásával és az AppStore sikerével elhárult.
Más pletykák szerint lesz egy 7 colos (17.8 cm) és egy 10 (25.4 cm) colos változat is.
Szintén más forrás szerint az Apple felkérte a fejlesztőket, hogy a januári bemutatóra készítsenek teljes képernyős (full screen) alkalmazásokat is, de továbbra is kompatibilisnek kell lenniük az iPhone és iPod Touch jelenlegi felbontásával.
Más hírforrás már nevet is adott a tabletnek: iSlate-nek fogják hívni. Slate jelentése palatábla. Az Apple 2007-ben pár hétig birtokolta a domaint, ezután átkerült a Markmonitor.com nevű domain regisztráló céghez, aki elég sok vállalatnak, így az Apple-nek is intézi regisztrációs igényeit.
Mint a fentiekből is látható, elég sok pletyka merült fel a januári esemény kapcsán. Január 26-án okosabbak leszünk.



Itt a Qik Live

Újabb élő streamelésre képes alkalmazás érkezett az AppStore-ba, neve Qik Live. A programmal 2G, 3G és 3GS telefonokon lehet 3G-n vagy wifin keresztül videót sugározni a webes közönségnek. A videót akár Facebookon, Twitteren vagy YouTube-on is közzétehetjük.
Az amerikai store-ban jó visszajelzéseket kapott az alkalmazás, sajnos a magyarban nem vásárolható meg...


4 megjegyzés:

  1. Hali a qikben nem lehet valahogy jelszóval védeni a videókat? vagy bármi módon..,hogy ne nézhesse meg akárki ami streamelek vagy csak feltöltök..

    VálaszTörlés
  2. Ezt nem, de elvileg be lehet állítani, hogy Private vagy Public a sugárzás. Privátot csak te láthatod. Mondjuk nem tudom ennek mi értelme van.

    VálaszTörlés
  3. és hol tudom beállítani?:D
    köazönöm előre is esetleges segítséget:)

    VálaszTörlés
  4. Így elsőre passz, mert nem töltöttem le a programot, csak olvastam hogy van ilyen lehetőség.

    VálaszTörlés