2010. január 31., vasárnap

Isten nyila csapjon beléd!

Eső, vihar, villámlás kedvelőinek hozták létre a Thundergod nevű alkalmazást, mellyel különböző viharokat hallgathatunk.
A készítő elmondása szerint összesen 65 égiháborút rögzítettek HD rögzítő technológiával és sajátos holográf mikrofonos technikával. Ezekből vágták össze azt az ötöt, amelyeket a program tartalmaz. Kezdhetjük a csendes esővel, az éjszakai erdő hangjait távoli égzengéssel megtörő villámokon keresztül eljuthatunk az ég leszakadásáig. Mindegyiket egy viking istenről nevezték el, az Info részben olvashatunk róluk.
A viharokat kötelező fülhallgatóval hallgatni, erre van optimalizálva a program, így jönnek ki legjobban a hangok.
Az alkalmazás nem kicsi (88.6 MB) és nem olcsó (7.99 euró), de a természet „aberrált” kedvelői kiélhetik magukat a programmal.


Olvass tovább!

2010. január 30., szombat

Napi hírek 2010.01.30.

Mai hírekben szó lesz a konkurenciáról, az iPad fájlcseréjéről, a T-Mobile árairól és egy újabb bakiról.

Üsd, vágd, nem apád!

Ahogy az várható volt, a konkurencia nem fogadta kitörő lelkesedéssel az iPad-et.
Jobs a bemutatón kihangsúlyozta, hogy az Apple a legnagyobb mobil vállalat, a 15.6 milliárd dolláros bevétel alapján még a Nokiát is megelőzi. Persze a finnek sem hagyták ezt annyiban, mert ők is előjöttek a farbával. Szerintük az Apple a mobil termékeiből csak 7.25 milliárd dollár bevételt ért el, míg ők 8.18 milliárdot, az eladott készülékek számában még nagyobb a különbség és különben is már több mint 10 éve ők a piacvezetők, mit akarnak ezek az almások?
Mint köztudomású a két cég igen komoly peres eljárásban van egymással, így ez csak egy újabb pengeváltás volt.
Microsoft sem maradhatott csendben. Brandon Watson a fejlesztői környezet vezető termékmenedzsere szerint elég vicces, hogy a Microsoft – akit egy zárt társaságnak mondanak – sokkal nyitottabb az Apple-nél. Mivel az iPad-en is az iPhone OS fut, ezért minden alkalmazást először engedélyeztetni kell az Apple-vel és csak utána jelenhet meg a készüléken. És különben is az iPhone-ra való fejlesztés drága, mert ahhoz Objective C-re van szükség, míg a MS .NET platformja jobban átlátható.
Ahogy látom a Microsoftnál nem fogták fel, hogy az iPad nem egy PC, és megijedtek hogy a Steve Ballmer által bemutatott tablet közel sem tud annyit mint az iPad.
Satoru Iwata, a Nintendo elnöke is lekicsinylően szólt az iPad-ről. Szerinte ez csak egy nagy iPod Touch és abszolút nem keltett benne kedvező benyomást.
Pedig a Nintendo az, akinek igazából tartania kell az iPad-től, mert az iPhone így is komoly csapást mért rá, hát még egy nagyobb képernyős készülék beteheti nekik a kaput.
Tehát a konkurencia szapulja. Akkor nem lehet olyan rossz készülék!

Könnyebb fájlcsere az iPad-en

Valahogy az Apple-nek az operációs rendszeren belül nem sikerült olyan egyszerű fájlrendszert kiépítenie, mint a Microsoftnak. OS X-be beépítették a Spotlightot, mely a keresést leegyszerűsítette, az iTunes, iPhoto és Photo Booth alkalmazások a media könyvtárban vannak. iPhone-nál sincs megoldva a fájlok nyitása és mentése, a fotók és az emailek csatolt fájljai nyithatóak meg.
Ha az iPad-et nem csak médialejátszóként szándékoznak pozícionálni, akkor más megoldást kellett kitalálni. Ez főleg az iWorksnél szükséges, de a rendszerbe nem építettek bele fálböngészőt. Ehelyett az alkalmazás indításakor az adott program emlékezik a fájlokra és grafikailag megjeleníti azokat, így a felhasználó meg tudja nyitni amivel dolgozni akar. A fájlt saját telepítő könyvtárába menti, - ahogy az iPhone is -, ha törlik az alkalmazást, ezek a fájlok is törlődnek.
Ezen kívül a dokumentumok wifin keresztül megoszthatóak az asztali számítógéppel is. Egyszerű drag-and-drop módszerrel lehet őket a két eszköz között mozgatni. Az asztali gépen az iPad, mint külön meghajtó jelenik meg. A desktopon a dokumentumok listája fájlonként a Quick View-hoz hasonlóan jelenik meg.
Úgy gondolom a lehetőségekhez képest jó megoldás született, a két készülék közötti ilyenfajta csere-beréhez nem kell már iTunes.

Itt vannak a T-Mobile árak (?)

Állítólag a német T-Mobile honlapján megjelent az iPad, amit rövid időn belül el is távolítottak. Az árakat böngészve láható, hogy egyszerűen a dollárt behelyettesítették euróval. Az infonak ellentmond, hogy a nemzetközi tárgyalások még csak a héten indultak és a 3G-s modell egy hónappal később kerül eladásba, mint a wifis.Ez is benne maradt

Übergizmo bemutatott egy képernyőképet, mely az iPad Emulatoron készült. A kép felső részén látható a 'Touch to return to call' felirat, mely az iPhone-on jön elő, ha hívás közben egy másik alkalmazás kerül elindításra. Nem hiszem, hogy az iPad képes lesz hívásokat kezelni, a fotózáshoz hasonlóan egyszerűen benne maradhatott az SDK-ban ez a programrész.

Olvass tovább!

2010. január 29., péntek

Napi hírek 2010.01.29.

Mai hírekben szó lesz a bölcsről, az iPad névválasztásáról, a villanásról és a Fring trükkjéről.

Ha nem szóltál volna, bölcs maradtál volna

Két napja írtam a McGraw-Hill főnökének nyilatkozatáról, melyben egy nappal hamarabb bejelentette az iPad-et. Jobsot felettébb érzékenyen érinthette a bejelentés, mert nagyon úgy néz ki bosszúból kivágta prezentációból a cég nevét. Ha jól megnézzük a képet, látható hogy aránytalan, a felső részből hiányzik egy név. Itt lehetett a McGraw-Hill. Arról nincs info vajon teljesen el kell-e felejteniük az iPad-et vagy a száműzetés csak a bemutatóra szólt.
Közben a McGraw–Hill szóvivője cáfolta, hogy főnöke kiszivárogtatta volna az információt, a sajtó félreértelmezte mondanivalóját. Persze…iPad név már foglalt

iPad néven már létezik jónéhány termék. Ezek közül említésre méltó a Fujitsu 2002-es érintőképernyős mobilja. A telefonon Windows CE .NET futott, 3.5 colos képernyővel rendelkezett, volt benne bluetooth és wifi, VOIP hívásokat is tudott bonyolítani.
Az Apple még 2009 szeptemberében kezdeményezett eljárást a Fujitsu névhasználata ellen, most időt kértek a további bizonyítékok becsatolásához.
Hasonló eset fordult elő az iPhone esetében is. A nevet már birtokolta a Cisco, de egy hónapos tárgyalás után megegyeztek, mindkét vállalt használhatja a nevet. A megállapodás részletei nem váltak ismerté.
Egyébként olyan kiváló termékek viselik az iPad nevet, mint a Siemens motorjai vagy egy kanadai női fehérneműgyártó vállalat bélelt melltartója :)Adobe támogatja a flash megjelenését iPad-re

Adobe bejelentette, hogy a már megjelent Packager for iPhone fejlesztői eszközt két lépésben kiegészíti az iPad nagyobb képernyőfelbontásával. Először iPad-képessé teszik az eszközt, utána pedig kiegészítik a felbontással. Arra kéri a flash fejlesztőket, hogy akinek tervei között szerepel az iPad-en való megjelenés, vegye fel velük a kapcsolatot.
Packager for iPhone olyan fejlesztői eszköz, mely a flash tartalmat átkonvertálja iPhone-kompatibilis tartalommá, amit már jóváhagyásra el lehet küldeni az Apple-nek.
Más is aggódik a flash hiánya miatt, mivel a weben lévő videók 75 %-a nem lesz nézhető: pl. Disney, Hulu, Miniclip, Farmville, ESPN, Kongregate vagy a JibJab honlapja lesz videó nélküli. Ugyan egyre több oldal áll át HTML5-re, de addig is élni kell valahogy :)

Fring VOIP már 3G-képes

Tegnap írtam arról, hogy a 3.2-es verzióban már engedélyezik a VOIP hívásokat 3G-s hálózaton is. Fring nem várt eddig, mert az alkalmazás egy kis trükkel már képes kezelni a telefon- és videóhívásokat és chatet is 3G-n.
Nem kell mást tenni, mint 3G-n hívást indítani. Ha mégis kapnál egy “voip calls are not allowed…” üzenetet, csak klikkelj a “More” –> “Go offline” gombra és indítsd újra az alkalmazást.

Olvass tovább!

2010. január 28., csütörtök

Vélemény az iPad-ről

Tegnap Steve Jobs fellebbentette a fátylat a régóta várt tabletről. iPad nevet adták neki a keresztségben, ami a korábbi névválasztásokat figyelembe véve nem meglepő. Nézzük csak miért jó vagy rossz ez a készülék.
Jobs szerint az iPhone és a Mac között helyezkedik el, ami a méretét és tudását figyelembe véve jó pozícionálás. Tekintsük először át a hardvert:
- a gép lelke az 1GHz-es Apple A4 chip. A Nexus One után nem meglepő az 1 GHz, azonban a gyártó már annál inkább. Mindenki Samsung vagy Toshiba chipet várt, ehelyett házon belül oldották meg a szív kérdését. Elképzelhető, hogy a korábban akvirált P.A. Semi által gyártott és állítólag ARM-től licenszelt megoldással fogunk a következő iPhone-ban is találkozni. Az 1GHz nagyon komoly, a nagy grafikaigényű játékok is akadozásmentesen futnak rajta.
- Mérettel nincs gond. A 242.8 mm*189.7 mm*13.4 mm méret és 0.68 kg (3G 0.73 kg) elfogadható.
- A 9.7 colos (24.6 cm) LED háttérmegvilágítású kijelző is óriási. Az 1024*768 felbontás teljesen PC-s érzetet kelt. Multitouch alap, aminek perfekt használatáról a beépített 1000 darab (!) érzékelő gondoskodik. A kijelző másik nagy előnye, hogy az összes AppStore-os alkalmazással kompatibilis. A „2*” gomb megnyomására kisképernyőről teljes képernyőre vált. Az már más kérdés, hogy ez a 480*320 felbontásra írt játékok esetében hogyan fog mutatni. Lentebb található néhány hands-on videó, lehet következtetni. Kis képben az elérhetetlenség miatt egyébként nagyon nehéz azokat a játékokat irányítani, amelyek nem döntögetéssel, hanem képernyőgombokkal működnek.
A beépített IPS (in-plane switching) technológia miatt a képernyő 178°-ban nézhető.
- Tároló kapacitás 16 GB, 32 GB, 64 GB, szintén nem meglepő.
- Wifi 802.11n alap, de 3G-s chippel kiegészített iPad-et is meg lehet vásárolni. Tudja mind a négy GSM sávot (850, 900, 1800, 1900 MHz), azonban csak adatforgalomra jó, telefonálásra nem. Mondjuk szépen nézne ki valaki ekkora készülékkel a füle mellett…
- Beépített Bluetooth 2.1 + EDR technológiával. Wikipedia szerint ez támogatja a 3Mbit/s adatátvitelt is, azonban kétlem, hogy a szoftverben engedélyezik más készülékre való fájlátvitelt.
- 10 óra aktív üzemidő eléggé káprázatos. Prezentáción elhangzott, hogy filmnézésre simán használható egy San Francisco-Tokió repülőúton. Az 1 havi készenléti idő is igen komoly. Bár ezek laboratóriumi körülmények, de akkor is szépek, meglátjuk mennyit tud a valóságban.
- Alapdolgok: digitális iránytű, GPS, accelerometer, fényérzékelő.
- Kártyafüggetlen: végre nem kell függetleníteni, ha valaki nem a preferált szolgáltató adatcsomagját akarja használni.
- A dobozban lesz egy dokkoló is. A képét elnézve nem biztos hogy beletenném az iPad-et, könnyen dőlhetőnek tűnik.- Kiegészítőként kapható Camera Connection Kit lehetővé teszi SD kártyáról fényképek importálását is.

Szoftver
- Az ugye alap, hogy az összes AppStore-os alkalmazás működjön rajta.
- A megszokott Apple-alkalmazások persze itt is megjelennek. Nekem különösen tetszik a Mail megjelenítése. Bal oldali sávban láthatóak az emailek, mellette pedig az éppen aktuálisat olvashatjuk, nem kell külön megnyitni a levelet.
- HD Youtube videók: a nagy képernyőn csodálatosan néznek ki. A készülék ebből kifolyólag képes HD filmeket (720p) is lejátszani.
- Beépített iTunes: teljes értékű, vásárolható dal, film, tv-műsor.
- iBooks: komoly figyelmet fordítottak az e-bookok olvasására, külön iBookstore-t hoznak létre ezek megvásárlására és letöltésére. Már megállapodtak jónéhány könyvkiadóval, így választékban nem lesz hiány (mármint Amerikában).
- Street view: a bemutatón nagyon jól nézett ki.
- iWork: ezt tartom a legkomolyabb fejlesztésnek. Belerakták három legfontosabb alkalmazásukat, a Keynote prezentrációs, Pages szövegszerkesztő és Numbers táblázatkezelő szoftvert. Mivel csatlakoztatható lesz projektorhoz is, ezért az üzletemberek is a célcsoportba tartoznak. Az alkalmazásokat külön-külön lehet megvásárolni 10 dollár/db áron.
- Voiceover screen reader: felolvassa a szöveget, szintén hasznos újítás.
- 6 alkalmazás a dockban. Az iPhone 4 alkalmazása után szép, de mivel nagyobb a képernyő, ezért ez szintén alap.- Nincs flash és valódi multitasking: ez ugyan nem meglepő, de szívesen meglepődtem volna :)
- Tegnaptól elérhető az iPhone 3.2-es rendszerverziójának béta változata, amely csak az iPad-et képes kezelni, iPhone-t vagy iPod Touch-ot nem! Lehet külön iPad-re is fejleszteni, a Firemint már bejelentette hogy átportolja a Flight Controlt iPad-re és már dolgoznak olyan alkalmazásokon is, amelyek kihasználják a készülék előnyeit.
Élelmes programozók ugyanakkor már felfedeztek a 3.2-ben néhány újdonságot. Pl. az Apple engedélyezi a 3G-n való VOIP-ot.Az iPad Emulatorban nyoma van fényképezésnek is. Ha a Contacts-on belül az Add Photo-ra kattint az ember, akkor feljön egy ablak, hogy “Choose Existing Photo” vagy “Take Photo”. Azt nem tudni, hogy idő hiányában nem raktak bele kamerát vagy egyszerűen benne felejtették ezt a menüpontot.Van, aki már fel is törte :)Ár

Legegyszerűbb modell (16 GB, csak wifi) 500 dollár, ami átszámítva kb. 92 ezer forint, legdrágább (64GB 3G-vel) 829 dollár, 160 ezer forint. Nyilván Magyarországon nem ennyiért fogják árulni. Legolcsóbb készülék véleményem szerint legalább 120 ezer forint lesz. Persze nagy kérdés, hogy hivatalosan csak a T-Mobile fogja-e árulni és rak-e mögé hűségidős mobilinternet-csomagot. USA-ban a wifis modell március végétől, a 3G-s április végétől lesz kapható, a nemzetközi tárgyalások még csak most kezdődnek, júniusra-júliusra lesz belőle értékesítés.

Olvasgatva a véleményeket, vegyes fogadtatásban részesült a készülék. Van aki azt mondja, hogy ez csak egy nagyobb iPhone; miért nincs benne multitasking, ha már ennyit bír az akksi és erős chip is van benne.
Mások forradalminak tulajdonítják a készüléket, a laptop korszakot zárhatja le megjelenésével. Manapság a netbookok hódítanak, véleményem szerint az iPad ezt a közönséget veszi célba. Internetezni, játszani, filmet nézni, ebookot olvasni kiváló. Multifunkcionalitása miatt könnyen a család középpontjába kerülhet, még üzletemberek is kihasználhatják előnyeit. Persze majd a gyakorlat dönti el mire is lesz elsősorban használva. Azért egyet szívesen kipróbálnék :)

Aki a teljes tegnapi bemutatóra kíváncsi, az Apple oldalán megnézheti.

Jöjjön néhány hands-on videó, melyeken a használat közben láthatjuk a kicsikét.


Olvass tovább!

2010. január 27., szerda

Come see our latest creation - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

Elkezdem a közvetítést. Legfrissebb hírek a cikk tetején vannak, tehát ha időrendben akarod olvasni, menj a cikk aljára.

20:36 Ennyi a prezentáció.
20:35 In Plane Switching technológia: javítja a képminőséget
20:32 Jó kép20:30 1000 érzékelő a multitouch-hoz
20:29 Az iPhone-ra letöltött alkalmazásokat ezzel is lehet szikronizálni
20:28 No phone calls
20:26 No multitasking
20:25 Kamera nem látható rajta (valoszínüleg)
20:23 Kapható lesz hozzá billentyüzet, dokkoló20:21 wifis modell 60 nap múlva, 3G-s 90 nap múlva lesz kapható.
20:18 499 dollár a fapados verzió 599 dollár a32 GB, 699 dollár a 64 GB20:17 Nemzetközi tárgyalások most kezdődnek, júniusra várhatóan megállapodnak, de független lesz, micro SIM-mel megy.
20:16 Marad az AT&T
20:14 Alapból van wifi, de lesz olyan modell is amely 3G-t tartalmaz.20:13 iTunes szinkronizáció ugyanaz, mit az iPhone
20:12 Csatlakoztatható lesz projektorhoz.
20:11 10 dollár lesz minden iWork alkalmazás (külön-külön)
20:10 Számtalan billentyüzet variáció.20:04 Nagyon klafa lesz ez az iWork, rengeteg lehetőséggel.
20:01 Keynote, Pages, Numbers új verziója jön az iPad miatt.
19:59 iWork iPadre!19:55 E-book olvasó az Amazontól. 2 hetük volt elkészíteni az alkalmazást. Könyvek letölthetőek az iPadra.19:51 mlb: new game expreience19:47 Electronic Arts, Need For Speed. Elég röccenésmentesen fut, de a grafika azért nem PC-s.19:45 Brushes19:42 New York Times külön alkalmazást készít, beépített videót képes lejátszani.19:41 Nova19:39 Az iPhone SDK támogatja az erre való fejlesztéseket
19:37 Összes iPhone alkalmazás fut rajta19:35 Kicsiben és nagyban is futnak az alkalmazások.
19:32 Nézzük a szoftvert
19:32 10 óra aktív használat, 30-pin dock connector.
19:31 802.11n wifi, bluetooth 2.1, accelometer, mikrofon, iránytü
19:30 1GHz Apple A4 chip, 16GB, 32, 64
19:29 9.7 col kijelző, 0.5 col vastag, 1.5 font súlyú
19:26 Térkép, street view19:25 Calendar19:23 Beépített iTunes19:20 Fotók19:19 emaileket is kezel. Még szép.19:16 wifin megy a gép, nincs 3G jel.
19:15 Nincs flash. Ez nem meglepő.
19:14 Youtube HD19:12 Cserélhető Homescreen, legjobb webes gép.19:10 iPad a név19:09 Mi van az iPhone és a Mac között?19:07 "We're a mobile company"
19:05 140000 alkalmazás az AppStore-ban
19:01 Először néhány update.
19:00 Jobs színre lép.
19:00 Kezdődik.
18:56 "Kérem kapcsolják ki mobiltelefonjaikat és csipogóikat!"
18:52 a színpadon van egy asztal. Ez eddig nem volt divat Apple-rendezvényen.18:45 Gyűlik a nép a Yerba Buena Centerben, beengedésnél nagy tolongás.

Január 27-én, szerdán magyar idő szerint este hétkor mutatja be az Apple (valszeg maga Jobs) legújabb terméküket, mely a pletykák szerint a tablet lesz. Ezen az eseményen debütálhat az iPhone 4.0-ás rendszerverziója is, így kiemelt figyelemmel kísérem az eseményt. Ahogy minden fontos iPhone-os bejelentést, ezt is élőben közvetítem, így aki nem akar lemaradni a fontos hírekről, háromnegyed héttől hangolja számítógépét (micsoda képzavar :) az iPhonehírekre és kövesse a fejleményeket, én pedig csak nyomom a szöveget :)Olvass tovább!

Tablet-hírek

Várakozások óriásiak, este hét óráig kell várnunk a tutira, addig is szemezgetünk a pletykákból. Ne felejtsd el, élőben közvetítem az eseményt :)

Bejelentés egy nappal korábban

McGraw-Hill kiadó vezérigazgatója, Terry McGraw tegnap elmondta a CNBC-nek, hogy szerdán a tabletet fogja az Apple bemutatni. Ezt eddig is tudtuk, de hivatalos forrásból nem hangzott el még semmi. A készüléken az iPhone operációs rendszere fog futni, és ők már régóta együtt dolgoznak az almásokkal ebookok megjelentetésén. A tablet egészen fantasztikus lesz.
A bejelentésnek Jobs valószínűleg nem örül, így nem fog Mr. McGraw részére karácsonyi képeslapot küldeni…Tablet-történelem

A lenti képen látható, hogy már 2002-ben elkezdődtek pletykák szállingózni a készülékről. 8 évnek kellett eltelnie a termék megjelenéséig, de tudjuk, hogy az Apple magasra helyezi a mércét és nem ad ki félkész terméket a kezéből. Ezért biztosra vehetjük, hogy a tablet is kategóriájában etalon lesz az őt másolóknak.Jön az új OS

Biztosra vehetjük az iPhone OS frissítést is. Vélemények megoszlanak a 3.2-es és 4.0-ás verzió között, én a 3.2-re tippelek. Azok az új fejlesztők, akik jelentkeznek a fejlesztői programba, a License Agreementben találnak egy olyan pontot, hogy január 27-én meg kell újítaniuk a szerződést. Mi ez ha nem új OS?
Más vélemény szerint az új rendszerverziót már nem iPhone OS-nek, hanem iOS-nek fogják hívni a számtalan készülék miatt (iPhone, iPod Touch, tablet). Én nem látom értelmét a megkülönböztetésnek, mivel az alap ugyanaz lesz, felesleges átnevezgetni.Verizon: nagy nap lesz a szerdai

Közben a Verizon saját menedzserei tudtára adta, hogy nagy nap lesz a szerdai. Egyesek szerint bejelentik a júniusban megjelenő Verizon-képes iPhone-t, de szerintem csak a tablet lesz Verizon hálózatán keresztül elérhető.


Tablet képek

Végezetül jöjjön néhány kép, vajon milyennek gondolják a tabletet.
Olvass tovább!

Hamarosan jönnek az új Firemint játékok

Firemint közlése szerint népszerű légiirányítós játékuk, a Flight Control letöltésszáma meghaladta a 2 milliót. Ez átlagban napi 6000 darabot jelent, de márciusi megjelenéskor 30 ezret, karácsonykor pedig 20 ezret is regisztráltak.
Ahhoz képest, hogy az egész játék egy szabadidős fejlesztésnek indult, elég sikeres lett. A fejlesztőnél további játékok vannak csőben, hamarosan nyilvánosságra hozza az idei megjelenési tervet is.
Nem mondhatok mást, nagyon várom őket. Firemint minőséget jelent a játékkészítésben.

Olvass tovább!

2010. január 26., kedd

Kalózhírek

Kalózkodás előnyei

Kalózkodásnak is vannak előnyei. Persze most nem a kalózok szempontjából, hanem a fejlesztők szemszögéből nézzük. A Tap Tap Revenge nevű játékot 2.5 millióan töltötték le az első két hónapban, de ennél sokkal többen szerezték meg a feltört verziót. Nyílván ez is fáj a fejlesztő Tapulousnak, de kitalálták az alkalmazáson belüli vásárlást. Ezzel a módszerrel sok illegális felhasználót rá lehetett venni a legális zenék megvásárlására, így ez is hozzájárul a cég havi 1 millió dolláros bevételéhez.
Másik sikertörténet a Shazam, az alkalmazással dalokat lehet azonosítani. Naponta 2 millió (!) dalt azonosítanak, ezek 13 %-ából alkalmazáson belüli (iTunes-os) vásárlás lesz és a szám folyamatosan növekszik.
Csúnya dolog a kalózkodás, de látható hogy azért van ellenszere.Farewell install0us

Puy0, az install0us készítője befejezet munkáját. Az install0usról tudni kell, hogy segítségével tört alkalmazásokat lehet a telefonra letölteni és telepíteni.
Postjában leírja, hogy jogi problémák miatt áll le a fejlesztéssel. Már régóta keres olyan ügyvédet, aki az internetes szerzői jogban ott van és felvilágosítja az install0us jogszerűségéről. Most megtalálta és eléggé elszomorította a vele való beszélgetés, ezért úgy döntött, hogy leáll a fejlesztéssel, nem lesz 3.0-ás verzió. Mondjuk az alkalmazás illegális mivoltát én jogi végzettség nélkül is elmondtam volna neki…
Nemsokára leáll az install0us fóruma és repója is, de a 2.5-ös verzió a maga módján tovább él. Hosszú felsorolásban köszöni meg a közreműködők segítségét. Azonban odaszúr a Hackulo.us-nek, szerinte már a pénz körül forog az oldal.
A scene egy tagja befejezte munkáját, vajon átveszi valaki a stafétabotot?

Olvass tovább!

Napi hírek 2010.01.26.

Mai hírekben szó lesz az Apple óóóóóóóóriási nyereségéről és a várva várt tabletről.

Már unalmas az óriási nyereség :)

Szokás szerint igen kedvező negyedéves eredményekről számolt be az Apple. 2009 utolsó negyedévében 15.68 milliárd dollár bevételt, 3.38 milliárd nyereséget ért el. Három hónap alatt 3.36 millió Mac-et (+33 %), 8.7 millió iPhone-t (+100 %), 21 millió iPodot (-8 %) adtak el. Bár az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy módosultak a számviteli szabályok, így az iPhone-nál és az Apple TV-nél is már értékesítéskor el lehet számolni a teljes előfizetői időszak alatti nyereséget, de ez akkor is szép.
Steve Jobs szerint a cég belépett az 50 milliárdos társaságok közé (min. ennyi az éves bevétele) és az új termékek még ezen is dobni fognak.Tablet-hírek

A német MediaMarkt twitteren elszólta magát, mert csipogása szerint a március 1-től értékesítésre kerülő iPad T-Mobile-os szerződéssel 499 euróba, szerződés nélkül 899 euróba fog kerülni. Később törölték a tweetet.Másik érdekesség, hogy a Furry mobilelemző cég statisztikáiban feltűnt 50 darab tablet-szerű készülék, amelyeken iPhone-alkalmazásokat teszteltek 3.2-es rendszerverzióval. Peter Farago szerint (a cég marketinges alelnöke), amikor szoftveresen lekérdezték a készüléket nem iPhone-ként azonosította magát.Más pletyka szerint a New York Times saját alkalmazást ír a tabletra. Közben megy a találgatás, vajon a készülék annyira megváltozatja-e az újságok, magazinok terjesztését, amennyire az iPod megváltoztatta a zeneipari szabályokat.
Közben megy a készülődés a szerdai eseménynek helyet adó Yerba Buena Centerben. A bejáratra ugyanazt a képet rakták ki, amelyik a meghívón is szerepel.
Szerda este felszáll a fehér füst.

Olvass tovább!

2010. január 25., hétfő

Megjelent a Spore Creatures

Múlt hónapban már írtam a Spore sorozat újabb játékáról, a mai napon pedig megjelent a Creatures. Játék lényege a zabálás, minden táplálkozási láncban alattunk lévő élőlényt meg kell enni, így lehet növekedni. Az elején testre szabhatjuk a lényünket, 45 különböző végtagot csatolhatunk hozzá, variációk száma szinte végtelen.
A telefon döntésével lehet mozgatni élőlényünket. 20 szinten (4 különböző helyszínen) kell végigküzdeni magunkat, el kell kerülni a csattogó húsevő növényeket, sünöket, barátkozni kell más lényekkel, le kell győzni ellenségeinket. A teljesség érdekében minden szint végén egy puzzlet kell összerakni. A játék sokkal részletesebb, mint az első rész (Origins), időnként akadályokba ütközünk, amiken csak bizonyos fejlettségi szinten lehet túljutni. Például az elején van egy szikla, amit csak lábakkal lehet eltolni, tehát előbb azokat kell kifejleszteni.
Aki jót akar szórakozni, 5.49 euróért letöltheti a játékot az AppStore-ból.
Olvass tovább!