2010. október 5., kedd

Napi hírek 2010.10.05.

Mai hírekben szó lesz Tangoról, a továbbított UDID-azonosítókról és egy visszautasíthatatlan ajánlatról.

Tango cash nélkül

Az Apple FaceTime alkalmazása csak wifin keresztül teszi lehetővé a videótelefonálást. Ugyan a 3G-s hívásra már készült hack, de a minap jóváhagyták a Tango nevű programot, amely alapból engedi a 3G-s videótelefonálást. Az alkalmazás ingyen tölthető le a magyar App Store-ból.


Sok alkalmazás továbbítja az UDID azonosítót

Eric Smith, a Bucknell Egyetem munkatársa 57 top alkalmazást vizsgált meg a „Most Popular" és a "Top Free” kategóriából. Megállapította, hogy a programok 68 százaléka továbbítja a felhasználó tudta nélkül a telefon egyedi azonosítóját, az UDID számot. Csak az alkalmazások 18 %-a kódolja az adatokat, a többi sima szövegfájlként küldi el azokat. Az alkalmazások között olyanok találhatóak, mint az Amazon, Chase Bank, Target és a Sams Club. A CBS News alkalmazás még továbbmegy, mert elküldi a telefon nevét is, amit általában a felhasználók a magukról neveznek el, mint pl. John Carpenter’s iPhone. Az Amazon üzenetében pedig a bejelentkezett felhasználó valódi neve is szerepel az UDID mellett.
Apple már sok mindent megtesz a felhasználói adatok védelme érdekében. Az adott programnak meg kell kérdeznie, hogy használhatja-e az aktuális GPS pozíciót vagy a Névjegyzéket. Nem ártana az UDID-ra is kiterjeszteni az adatkérést.


Apple Data Center: kitelepítés 1.7 millió dollárért

Mint köztudomású az Apple 1 milliárd dollárból adatközpontot épít Észak-Karolinában. Az adatközpont útjában volt Donnie és Kathy Fulbright ingatlanja. Mint a filmekben is látható alkudozás után kaptak egy visszautasíthatatlan ajánlatot: 1.7 millió dollár egy hektár birtokért. A területet 34 éve vették 6000 dollárért, azóta a rajta épült házban éltek. Összehasonlításképpen: az Apple-nek egy hektár föld 35000 dollárjába került. Fulbright család nem volt rest, a pénzből vett egy 49 hektáros területet, amin egy 390 négyzetméteres ház van jakuzzival, a tóban pedig sügérek és harcsák vannak telepítve.
Budapesten nem akar az Apple adatközpontot építeni? Jó áron megszámítanám a házamat :)
Egyébként a pletykák szerint az adatközpont szolgálna ki a felhős iTunes-t.

3 megjegyzés:

  1. Szia,
    olyan kérdésem lenne, hogy a Facetime mit használ? internetet biztos ezéert kell hozzá wifi. De a mobilszolgáltató is számláz ilyenkor percdíjat? mindketten értelemszerűen wifin lennénk csak más országban...

    VálaszTörlés
  2. Csak wifit használ, percdíjat nem számláznak.

    VálaszTörlés