2010. október 22., péntek

Mennyibe kerül egy alkalmazás elkészítése?

Állítólag az első pukizós alkalmazást ebédidőben dobta össze a fejlesztője, így nyilván nem volt komoly költsége. Azonban nem mindegyik app ilyen funkciószegény, ezért jön jól egy tapasztalt fejlesztő véleménye.
Twitterific egyik készítője a stackoverflow fórumán kifejtette véleményét. Már régóta fejlesztik a programot, még az 1.0 időkben kezdték. Az iPad-es verzió elkészítésére 60 napjuk volt, úgy hogy a készülék nem állt rendelkezésükre. Egészen az alapoktól kezdték a munkát, bár volt olyan kódrészlet amit felhasználtak az iPhone-os részből. Két gyakorlott programozó dolgozott rajta napi 10 órában, heti hat napon keresztül. Kilencheti fejlesztéssel ez 540 óra (6*10*9), két embernek 1100 óra. Külsős cégeknek 150 dolláros órabérért dolgoznak, így 165 ezer dollár közvetlen fejlesztési költség jön ki. Ha 35 ezer dollárban hozzáadja az átvett kódrészletek értékét, máris 200 ezernél járunk. Két designer is dolgozott a projekten, ez további 34000 dollár. Nem szabad figyelmen kívül hagyni az egyéb költségeket sem: project menedzsment, tesztelés, eszközvásárlás, stb. Ez alsó hangon is 16000 dollár. Végső fejlesztési költség 250 000 dollár körül jár.
Szóval nem olcsó mulatság a fejlesztés. Ha magyar fejlesztő olvassa ezt a cikket, érdekelne a véleménye, itthon mi a helyzet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése