2010. március 25., csütörtök

Napi hírek 2010.03.25.

Mai hírekben szó lesz egy újabb jailbreak lehetőségről, az iPhone érintőképernyőjének kiválóságáról és a forgatásról.

Újabb jailbreak lehetőség

Héten zajlott a CanSecWest Pwn2Own konferencia, ahol hackereknek fel kellett törni az iPhone-t, Snow Leopardos Safarit és a Windows 7-es IE 8-at és Firefoxot.
Az iPhone-t egy eddig ismeretlen exploittal 20 másodperc alatt feltörték. Ralf Philipp Weinmann és Vincenzo Iozzo készített egy preparált weboldalt, amit meglátogatva a felhasználó tudta nélkül (amíg az oldal betöltődött) a szerver letöltötte a telefonon lévő SMS adatbázist, még a törölt üzeneteket is. A megoldással megkerülték a digitális kódaláírást. A művelet alatt a böngésző lefagyott, de Weinmann szerint ez egyszerűen javítható.
MuscleNerd szerint a módszer használható jailbreakre is, anno az 1.x rendszernél használtak hasonlót (jailbreakme.com). A hiba a 3.1.3-as rendszeren lévő mobil Safariban is benne van, bár az aktuális payload különbözhet. MuscleNerd szerint az Apple hamarosan javítja a hibát, így aki jailbreakelt, egyelőre maradjon távol a frissítéstől.
Elvileg nem szivároghat ki a megoldás, mert a verseny szabályai szerint a kód a szponzort, Tipping Point Zero Day Initiative-t illeti meg, aki először felveszi az Apple-lel a kapcsolatot és csak a javítás után hozza nyilvánosságra a részleteket.
Egyébként a két hacker 15 ezer dollárt kapott a törésért.



Még mindig verhetetlen az iPhone érintőképernyője

MOTO Labs korábban már készített egy képernyő-érzékenységi összehasonlítást, amelyben az iPhone nyert. A vesztesek reklamáltak, miért kézzel rajzoltak, nagy benne a szubjektivitás.
Kritikákra válaszolva leprogramoztak egy robotot, így nem érheti szó a ház elejét. Két tesztet is lefuttattak, egyikben közepesen erősen, másikban gyengén húzták végig a robot „ujját” a képernyőn. A tesztben iPhone, HTC Droid Eris, Motorola Droid, Google Nexus One, Palm Pre és a Blackberry Storm 2 vett részt. Mondanom sem kell, újra az iPhone végzett az élen. Közepesen erős rajzolásnál még a Palm Pre is jól szerepelt, de a vékonynál elvérzett. Összességében a HTC Droid Eris és a Google Nexus One lett a második, Motorola Droid a tökutolsó.
Aki iPhone-t használ, az eddig is tisztában lehetett az igen reszponzív érintőképernyővel, de most már tudományosan is bebizonyították, hogy kiváló hardver és szoftver is szükséges a sikerhez.



Robot Touchscreen Analysis from MOTO Development Group on Vimeo.



Hétvégén jöhet a SpringBoard Rotator

A fejlesztő közlése szerint hétvégén továbbítja Sauriknak a SpringBoard Rotatort, így az alkalmazás hamarosan megjelenhet a Cydia Store-ban. A program lehetővé teszi az alkalmazásikonos képernyő (springboard) elforgatását. Én ugyan nem hiszem, hogy hasznát tudnám venni, de bizonyára van olyan akinek tetszik és megvásárolja. Ára még nem ismert.

1 megjegyzés:

  1. szerintem ez most egynek jó, de a 3.2 biztos javítani fogja, ugyanis, ***-ok után a lényeg:

    "a verseny szabályai szerint a kód a szponzort, Tipping Point Zero Day Initiative-t illeti meg, aki ***először felveszi az Apple-lel a kapcsolatot és csak a javítás után hozza nyilvánosságra a részleteket."

    VálaszTörlés