2010. március 3., szerda

Napi hírek 2010.03.03.

Mai hírekben szó lesz az Apple újabb pereskedéséről, két iPad-ről szóló hírről: árusítás megkezdéséről és a segélyhívásról, valamint egy reklámmenedzserről.

Apple beperelte a HTC-t

Most jó Cupertinoban ügyvédnek lenni, mert a rengeteg pereskedéssel halálra kereshetik magukat. Tegnap az Apple 700 oldalas beadvány alapján pert indított a HTC ellen, aki többek között a Google-telefon gyártója is.
„Ülhetünk a babérjainkon és nézhetnénk, ahogy a versenytársak ellopják szabadalmainkat vagy teszünk ellene valamit. Úgy döntöttünk, hogy teszünk ellene.” – mondta maga Steve Jobs. „Úgy gondoljuk, hogy a verseny egészséges, de a versenytársaknak saját technológiát kell kidolgozniuk, nem ellopni a mienkét.”
A per tárgya 20 Apple-szabadalom, amelyeket szerintük a HTC megsértett. Ezek között vannak felhasználói interfacet, architektúrát és a hardvert érintő szabadalmak is. Érintett telefonok sora sem rövid: HTC Nexus One, alias Google Nexus One; HTC Touch Pro; HTC Touch Diamond; HTC Touch Pro2; HTC Tilt II; HTC Pure; HTC Imagio; HTC Dream, a/k/a T-Mobile G1; HTC myTouch; HTC Hero; HTC HD2 és a HTC Droid Eris.
Rögtön az első készülék a Nexus One, azonban mégsem a Google-t perelték be. Úgy látszik annyira még nem fajult el a helyzet, hogy direkt módon egymás torkának essenek. Vagy így akarják a hardvergyártókat figyelmeztetni, hogy álljanak el az androidos telefonoktól?
Az első iPhone bemutatásakor a cég még a 11 ujjas multitouchot is levédette, körülbástyázva magát szabadalmakkal. Korábban a Palmot is perrel fenyegették, de nem lett belőle semmi, pár hónapja pedig a Nokiával viszontperelték egymást a vélt szabadalomlopás miatt. Most jó ügyvédnek lenni Cupertinoban.

Március 26-án kezdődhet az iPad árusítása

Pletykák szerint az Apple Store alkalmazottak március 10-én kapják meg az első iPad-eket, a betanítás után az árusítás március 26-án indul. Az első vásárlók meg nem nevezett külön ajándékot is kapnak. 3G-s modell egy hónappal később érkezik. Reklámkampány március 15-én indul, hangsúly az ebook olvasáson lesz.



Segélyhívás az iPad-ben?

Az iPad-del nem lehet telefonálni, de éles szemű SDK tesztelők észrevettek egy érdekes dolgot. Engedélyezni kell a jelszavas védelmet, ötször el kell rontani a bevitelt, ezután feljön a segélyhívás billentyűzete.
Azt hiszem ez is benne maradt a fejlesztői környezetben, ahogy a kamerára való utalás is.




iPhone-os hirdetési menedzser kerestetik

Apple álláshirdetést tett közzé, melyben olyan személyt keres, aki felelős lesz az iPhone fejlesztői környezetében (SDK) a hirdetési lehetőségek fejlesztésért. Munkája során irányítani kell az ezirányú fejlesztéseket, kapcsolatot kell tartania a fejlesztőmérnökökkel, vezetőkkel stb.
A cég nemrégiben vette meg a Quattro Wireless mobil hirdetési céget, így az álláshirdetés egyáltalán nem meglepő. Én inkább vennék olyan ingyen alkalmazásokat, amelyekben hirdetések vannak, mint sok pénzt fizessek a reklámmentes alkalmazásokért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése