2010. március 7., vasárnap

Napi hírek 2010.03.07.

Mai hírekben szó lesz az iPhone videóhívásáról, sugárzásáról és a WiFiFoFumról.

Videóhívás az iPhone-ban?

Az angol O2 szolgáltató új iPhone-tarifacsomagot jelentetett meg, amelyben helyet kapott a videóhívás is. Ez előrevetíti, hogy a következő generációs iPhone-ban lesz előlapi kamera is, amelyről más korábban is pletykáltak és egy beadott szabadalomban is utaltak rá. Az új telefon megjelenését júniusra teszik, miért most jelent meg ez az opció? Ez egy kicsit gyanús.
Egyébként korábban az iPad 3.2-es szoftververziójában találtak utalást a videókonferencia elfogadására és elutasítására is. Kíváncsian várjuk az újabb fejleményeket.



Mennyi az iPhone sugárzása?

Mióta megjelent a mobiltelefon, azóta megy a vita, hogy a telefon sugárzása agydaganatot okoz-e. Vannak érvek pro és kontra, laikusnak nehéz eldöntenie kinek van igaza.
A telefon által kibocsátott sugárzás mértéke változik az antenna elhelyezkedésétől, a telefonhívás közbeni tartási pozíciótól, időjárási viszonyoktól, földrajzi viszonyoktól (épületen belül és kívül). Ha gyengül a vétel, az adótorony erősebb jel adására utasítja a készüléket. De ezekkel együtt sem tudjuk, vajon milyen erősen sugároz a telefon.
A sugárzás mérésére dolgozták ki a Tawkon nevű alkalmazást. A program figyelembe veszi a GPS pozíciót, felhasználja az accelerometertől, digitális iránytűtől, közelségmérőtől jövő jeleket hogy meghatározza az adótornyoktól való távolságot, a telefon pozícióját. Ezek alapján kiszámolja mekkora sugárzást bocsát ki a telefon. Lehetőség nyílik az alkalmazáson belül hívást indítani, így egy zöld-sárga-piros skálán figyelhetjük a sugárzás mértékét. A program javaslatot is tesz a jobb tartási pozícióra.
Azonban az egészről csak feltételes módban beszélhetünk, ugyanis az Apple elutasította az alkalmazás jóváhagyását. Szerinte ez megzavarja a felhasználókat. A fejlesztő még bízik a jóváhagyásban, 5 és 10 dollár között akarja árulni a programot. Készítenek egy Blackberry-s és egy Androidos változatot is, így bíznak abban, hogy az Apple a verseny miatt mégis beadja a derekát.
Én azért nem bíznék ebben.





WiFiFoFum a Cydiában

Pár napja írtam a wifi-kereső alkalmazások App Store-ból való száműzéséről. A WiFiFoFum fejlesztője nem sokat cicózott, mert a Cydiában elérhetővé tette az alkalmazást, ráadásul ingyenesen tölthető le a BigBoss repóból. Bár nekem ez a verzió nem talált wifit, pedig a gyári kereső simán látta az otthoni hálózatot.

1 megjegyzés:

  1. Igen, a Cydiás WifiFoFum nagyon gyenge lett, az App Store-os talál nálam vagy 10 wifi lehetőséget, a Cydiás csak 1-et.

    VálaszTörlés