2009. május 12., kedd

Tört alkalmazások egy fejlesztő szemszögéből

Mint köztudomású az AppStore-os programok védelme nem erős, már automatikus hackprogram is készült a feltörésre. Érthető módon a fejlesztők védeni akarják alkalmazásaikat, ezért különféle trükköket eszeltek ki. RipDevnek létezik egy megoldása, de azért jelentős summát kell fizetni. Az iCombat fejlesztője is hasonló dilemma előtt állt, és mivel ez volt az első alkalmazása, nem akart a RipDevnek fizetni, ezért egyéni módját választotta a védelemnek. Az alkalmazás érzékeli, hogy feltörték, az ötödik szint után felugrik egy ablak, amelyet leokézva átvezet a fejlesztő oldalára, ahol a következő üzenet fogadja a gyanútlan játékost: ”Ha ezt az oldalt látod, akkor egy feltört alkalmazásod van. Örülünk annak, hogy érdeklődsz az alkalmazás iránt, de ahhoz hogy jobbá tegyük és fejlesszük, szükségünk van arra, hogy mindenki fizessen érte. Ha folytatni akarod a játékot, kérem vásárold meg!”
A fejlesztő naplózta a kalóz verzió vs. AppStore-os vásárlás alakulását, és a következő táblázat jött ki az adatokból.


Magyarázat:
- alkalmazás április 1-én jelent meg 0.99 dollárért, ápr 26-án volt egy update.
- Pinch Media kifejlesztett egy statisztikai módszert az alkalmazás felhasználási módjának monitorozására, a kódot be kell építeni az adott alkalmazásba.
- Gizmodon megjelent egy review, plusz az a tény, hogy egy népszerű Ataris és Wii-s játék átiratáról van szó, biztosan növelte a tört verziót használók számát.

Néhány gondolat az adatokról:

1. A crackerek nagyon gyorsak. Az iCombatot a megjelenést követő 30 (!) percen belül feltörték és megjelentették a Twitteren.

2. A tört verziót használók nem nagyon reklamálnak. A fejlesztő nem emlékezik olyan postra, amelyben az ötödik szint utáni kilépésre panaszkodtak volna (szerintem volt ilyen, szerk.). A fejlesztő ismeretei szerint a cracker a plist filet módosítja, így könnyen rábukkanhatott volna a pop-up ablakra.

3. A kalózverzióval operáló közösség kisebb, mint az elképzelt, de ők aktívabbak.
- Az elején a tört/megvásárolt alkalmazás aránya 5:1-hez volt. A mérés utolsó hetében ez 1:1 arányt mutatott.
- Tucatnyi crack forgott a Twitteren. Törés egyfajta kihívás a crackernek, ezért minél több helyen terjesztik a tört verziót.

Elég sokan jutottak el a figyelmeztető weboldalra (csak a Home gomb megnyomásával lehetett ezt kikerülni), de közülük senki (!) sem vásárolta meg utána az alkalmazást.
Fejlesztő a következő tanulságokat vonta le:

1. Kalózkodás nem nagy probléma a nagy letöltésszámú alkalmazásoknál
Dave Castelnuovo, a Pocket God fejlesztője saját alkalmazásánál 5-10 %-os tört verzióaránnyal találkozott. Ehhez hozzájárulhatott az alkalmazás gyakori frissítése is, de a fenti adatok is csökkenő tendenciát mutatnak.

2. A tört verziók korlátozása nem éri meg, ha ezzel párhuzamosan egy lite verziót is fel tudsz mutatni.
A teljes blokkolás kockázatokkal is járhat. A valódi vásárlók bugként foghatják fel a dolgot és a megoldás a tört verziót használók között is negatív hatást vált ki. A fejlesztő az 1.1-es verzióból már kivette a blokkolást.

3. Ne kerüljön többe a hús, mint a leves
- Egy alkalmazás megírásának nem az a célja, hogy a crackereket dolgát megnehezítsd, hanem hogy eladásokat generálj és a vásárlóid elégedettek legyenek.
- Legtöbb esetben a feltört alkalmazásoknak nincs közvetlen kannibalizációja – kivéve ha egy nagyon drága alkalmazást készítettél és kicsi a potenciális piacod.
- Csomó időt elvesz a védelem programba építése. Ezt a felszabaduló energiát az alkalmazás jobbá tételére lehet fordítani. A iCombat fejlesztője pl. az alkalmazás desingján fog javítani.

Összefoglalásképpen azt tanácsolja a fejlesztő, hogyha egy olcsó alkalmazásod van nagy felvevő piaccal, akkor mindenképpen érdemes egy ingyenes, korlátozott funkcionalitású alkalmazást is készítened, így biztosan csökkenni fog a tört verziót használók száma. Ő is gondolkodik egy limitált felhasználású (kevesebb fegyver és szint) verzió elkészítésén.

Kívülállóként elmondható, hogy a fejlesztő gondolkodásmódja dicséretes. A teljes blokkolástól eljutott az ügyfélorientált kiszolgálásig, mindenképpen nyerni fog az ingyenes verzió elkészítésével. Remélhetőleg sokan fogják példáját követni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése