2009. május 15., péntek

Mégsem keres olyan sokat az Apple az AppStore-ral?

Egy elemzés szerint az Apple mindössze 20-50 millió dollárt keresett eddig az AppStore-ral.
Nézzük hogyan jött ki ez az érték. Múlt hónapban jelentették be az egy milliármodik alkalmazás letöltését. Iparági becslések szerint az ingyenes-fizetős alkalmazások aránya valahol 15:1 és 40:1 arány között mozog. Ez azt jelenti, hogy kb. 20-50 millió alkalmazásért fizettek. Egy kutatás szerint az alkalmazások számtani átlagára 2.65 dollár, súlyozott átlagára pedig 1.99 dollár. Az előbbi értékekkel számolva az Apple bevétele tehát valahol 70-160 millió között mozog, ennek 30 %-át tartja meg magának, így 20-50 millió dollár bevételük származik az AppStore-ból. (Súlyozott átlagár alapján ez az érték 15-39 millió dollár)
Mivel a cégnek jelentős technikát (szerverpark, sávszélesség stb.) és emberállományt kell fenntartania, ezért a nettó nyeresége ennél jóval kisebb.
Én vitatkozok ezekkel a számokkal. Véleményem szerint erős túlzás az ingyenes-fizetős alkalmazások aránya. Becslésem szerint ez valahol az 5:1 és 10:1 arány között mozoghat. Ebből kiindulva a bevétel már 265-530 millió dollár között mozog, ennek 30 %-a pedig 79-159 millió dollár.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy kb. 60 ezer regisztrált fejlesztő van, akik becsengették a 100 dolláros regisztrálási díjat, ebből jön még 6 millió dollár.
Mivel az Apple nem hozott konkrét adatokat nyilvánosságra, ezért ezek a számok csak találgatások. Annyira rossz üzlet azért nem lehet, mert akkor nem csinálná, ráadásul az igazi nyereség nem itt képződik, hanem a készülékek eladásával kaszál nagyot a cég.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése