2009. május 1., péntek

Nem lesz drágább az iPhone az Artisjus díja miatt

A sokak által unszimpátiával kezelt Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület díjat vetett ki az „audio-, illetve audiovizuális tartalom lejátszására alkalmas, hordozható multimédia eszközbe integrált tárolóegységekre”. Ez azt jelenti, hogy az iPhone esetében a forgalmazónak díjat kell fizetnie az Artisjus felé. Az senkit sem érdekel, hogy a telefonon saját képek és csak saját zenék is lehetnek, fizess magyar!
Az iPhone 3G 8GB verzió esetén a díj 4800 Ft/db+ÁFA, iPhone 3G 16GB verzió esetén pedig 7200 Ft/db+ÁFA. Linken megtalálható a jogdíjközlemény.
Feltettem a kérdést a T-Mobile-nak, hogy ez a díj árnövelő tényező lesz-e, vagy a díjat nem kívánják jövendő vevőikre áthárítani.
Hammang Henrik kommunikációs menedzser válaszában leírta, hogy valószínűleg nekik is ki kell fizetni a díjat. A T-Mobile ezzel együtt arra törekszik, hogy készülékeit ügyfelei a lehető legkedvezőbb feltételekkel vásárolhassák meg, így az előnyös készülékárak mellett pl. kamatmentes részletfizetési lehetőséget is kínál. Ezen törekvésük a jövőben sem változik. Azaz pl. a kizárólag a T-Mobile-nál kapható iPhone 3G esetében nem kívánják ügyfeleikre hárítani az új jogdíjakat, a készülék árai változatlanul vonzóak maradnak, sőt, május 1-jétől az új ikon 200 díjcsomaggal, még kedvezőbb havi díjjal is megvásárolható lesz.
Ez mindenképpen pozitív döntés volt a T-Mobile részéről, csak üdvözölni tudom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése