2009. május 25., hétfő

A Nagy Testvér figyel

Korábbi cikkemben beszámoltam egy fejlesztőről, aki a Pinch Media által kifejlesztett megoldást használta az alkalmazás használatának monitorozására.
Nos, egy másik fejlesztő is be akarta építeni a modult saját alkalmazásába, véglegesítés előtt kipróbálta mit is tud ez a módszer és meglepő eredményeket vett észre. A Pinch Media honlapján keresztül meg lehet tekinteni melyik országban használták az alkalmazást, mennyi ideig futott a program, milyen iPhone/iPod-on használták stb.
Na de hogyan értesül erről a Pinch Media? Az alkalmazás bezárásakor MINDEN esetben elküldi a honlapnak a következő információkat: iPhone UUID (a készülék egyedi azonosítója), iPhone FW verziószáma, készülék típusa, az alkalmazás indításának és bezárásának időpontja, és ha engedélyezted, akkor a készülék GPS koordinátája (lásd mellékelt kép)


Ha éppen nincs aktív internet kapcsolatod, akkor egy sqlite adatbázisba menti az adatokat és a következő csatlakozásnál küldi el az információkat. Ez az egész a háttérben működik, nem veszel észre semmit belőle, az alkalmazás sem figyelmeztet semmire.
A fejlesztőt izgatta a dolog és megnézte a telefonján lévő 30 alkalmazás közül hány használ ilyet (csak jailbrekalt készüléken tudod ellenőrizni a könyvtárszerkezetet, megoldást lásd a cikk végén). Összesen 9 (!) alkalmazást talált, ahol a program fejlesztője beépítette a Pinch Media megoldását.
Elég elkeserítő a helyzet. Pinch Media Analytics Tools for iPhone megoldás hasonló a Google Analytics-hez, de amíg pl. egy honlapon a HTML-kódot átnézve láthatod a Google Analytics-t, addig jelen esetben semmi esélyed nincs az ellenőrzésre. Meg kell bíznod a fejlesztőben, hogy az adatokat bizalmasan kezeli és nem él vissza az információkkal. Ráadásul a Pinch Media honlapján közzétett információk teljeskörüségéről sem vagyok teljesen meggyőződve, ki tudja hány olyan információ van amit gyűjtenek, de nem jelenítenek meg…
Egyetlen megoldást látok a problémára (illetve kettőt, de a második az, hogy az ilyen alkalmazást nem vásárolod meg): a fejlesztő a leírásban vagy az alkalmazás indításakor figyelmeztet az adatgyűjtésre. Így aki nem akar statisztikai adat lenni, nem használja az alkalmazást.
Te is ellenőrizheted a Pinch Media használatát: keresd a pinchmedia alkönyvtárat az adott alkalmazás Documents könyvtárában. Célszerű összegyűjteni az ilyen alkalmazásokat, ezért kommentbe írjátok be az alkalmazás nevét és verziószámát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése