2010. július 31., szombat

Napi hírek 2010.07.31.

Mai hírekben szó lesz egy új alkalmazásboltról, 17 országról és egy értesítésről.

OpenAppMkt.com: webes alkalmazások iPhone-ra

Bevallásuk szerint az App Store versenytársa akarnak lenni és a Cydiával ellentétben nem kell jailbreak hozzá. Az OpenAppMkt.com egy olyan weboldal, ahonnan webes alkalmazásokat lehet használni telepítés nélkül.
Használata a következő módon történik:
1, Safariban menj a http://www.OpenAppmkt.com/ oldalra és tedd ki a Home screenre.
2, Rákattintva elindul a „program” és lehet böngészni az alkalmazások között.
3, A kiválasztott alkalmazás ikonja kitehető a Home screenre, és már használható is.
Mivel webapp, értelemszerűen internetkapcsolatra van szükség. Jelenleg 93 alkalmazás érthető el, többségük ingyenes. Fejlesztőknek jó hír, hogy az Apple-lel ellentétben csak az ár 20 %-át tartják meg maguknak, nem 30 %-ot.
Az ötletet jónak tartom, de azért mindenki bánjon vele óvatosan. Nem feltételezem, hogy esetleg bizalmas adatokat továbbít a szervergazdának, de azért nem árt vigyázni vele. Én egy kicsit paranoiás vagyok.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy az Apple-nek is vannak webes alkalmazásai.+ 17 ország

Tegnap újabb 17 országban lehet iPhone 4-et kapni. Mindenhol nagy sorok kísérték az indulást, itt egy hongkongi videó. Jól összeállított klipp.

iPhone 4 Launch Party at Hong Kong from Chris Chang on Vimeo.


Ahogy az Apple-nek kellett volna megoldania: Android-szerű értesítések

Cydiában megjelent a Notified nevű alkalmazás, mellyel az Androidhoz hasonló módon lehet értesítéseket kapni:
- logolja az értesítéseket, így offline-ban is meg lehet őket nézni,
- többféle értesítéstípust támogat,
- a fontosabb értesítésekből könyvjelző hozható létre.
Ingyenesen letölthető a ModMyi repóból, de később lesz egy fizetős (2.99 dollár) és egy iPad-es változata is.

Olvass tovább!

2010. július 29., csütörtök

Felhasználói adatokat lopott egy androidos alkalmazás

Csak akkor foglalkozom Androiddal, ha valamilyen iPhone-os érintettsége van. Ilyen eset a mostani is.
Az App Store-nak megfelelő Android Marketben létezik egy alkalmazás, mely a felhasználók millióinak adatait gyűjtötte össze és küldte el egy kínai szerverre. Az ingyenes program háttérképeket jelenített meg, élete során 1.1-4.6 millió letöltés történt. Pontos adat nem ismert, mert az Android Market sem közöl egzakt információt. A programot Jackeey Wallpaper készítette, még a neve sem áll jól.
Az alkalmazás továbbította a SIM kártya számát, előfizetői azonosítót és a hangposta jelszavát is a www.imnet.us weboldalra. Az oldalt kínai Shenzhenben birtokolja valaki. Az adatlopást a las vegasi Black Hat konferencián a Lookout nevű biztonsági cég hozta nyilvánosságra.
Sokan bírálják az Apple-t szigorú és egyedi jóváhagyási politikája miatt (általában jogosan), de azt mindenképpen érdemes kiemelni, hogy csak az kerül értékesítésre, amelyiket hivatalosan jóváhagytak. Nem állítom, hogy egy adatlopásos alkalmazás nem csúszik át szűrőn, de nem lehet akármit jóváhagyatni. A nyitott (értsd jóváhagyás nélküli) Android Store-ból való telepítéskor ezzel szemben egy egyszerű üzenet figyelmeztet, ha a telepítés közben az alkalmazás bizonyos műveletet akar elvégezni.
Arról nincs információm, vajon a Google mikor távolítja el boltjából a kérdéses programot.

Olvass tovább!

Kukorica-pattogtatás iPhone-on

Neten találtam a lenti videót, melyben a telefon képernyőjére kukoricaszemeket helyezve lehet azokat pattogtatni. Nagyon szemléletes, de természetesen fake. Elég annyit mondani, hogy a gagfilms készítette :)


Olvass tovább!

Napi hírek 2010.07.29.

Mai hírekben szó lesz a 3G lassulásáról, szivárog a fehér iPhone 4 és hol a legolcsóbb a telefon?

Apple vizsgálja a 3G lassulását

Aki 3G telefonon frissített iOS 4-re, az az egész rendszerben lassulást tapasztalt. A jelenségről jónéhány videó látott napvilágot, az Apple hivatalos fórumán is számtalan bejegyzés tanúskodik a hibáról. Ezért Cupertinoban is kénytelenek voltak lépni, és hivatalosan bejelentették, hogy vizsgálják a problémát. Van aki az iOS 4.1-es rendszer második bétájában már észrevett javulást, de ezt nem tudom megerősíteni.
Pár napja írtam egy gyógymódról, amely sokaknak megoldotta a problémát, bár én nem vettem észre semmi javulást. Igaz, rettentő lassulásom sem volt még.
Szivárgás a fehér iPhone 4-nél?

Állítólag azért csúszik a fehér iPhone 4 értékesítése, mert szivárog. Mármint a képernyő háttérvilágítása átszűrődik a fehér hátlapon, mivel a fehér sokkal jobban átlátszó, mint a fekete. A probléma nem létezne, ha a hátlap nem üvegből, hanem fémből vagy műanyagból lenne, egyszerű tömítés megoldaná a problémát. De az üveg teljesen más eset. Fehér HTC Sprint EVO esetében is volt szivárgás, de ott műanyag a hátlap.
Meg nem nevezett gyártási probléma miatt az Apple évvégéig elhalasztotta a fehér telefon árusítását.


Hol a legolcsóbb az iPhone?

Az olasz setteb.it oldal 17 országban összehasonlította az iPhone 3GS és 4 árait. Kiderült, hogy legolcsóbban Hongkongban lehet telefont vásárolni (406 és 586 euró), legdrágább Olaszország a maga 539 és 779 eurójával. Németország, Japán, USA és Hollandia kimaradt a felmérésből, mert ezekben az országokban csak előfizetéssel lehet iPhone-t vásárolni.
Világutazóknak hasznos a lenti kép (katt a nagyításért).

Olvass tovább!

2010. július 28., szerda

iPhone 2G, 3G, 3GS és 4 összehasonlítása

Mike Hellers közzétett egy összehasonlító videót, melyben a négy iPhone sebességét vetette össze. 2G-n 3.1.3, 3G-n 3.1.2, 3GS-en 4.01 és az iPhone 4-en 4.0 firmware fut.

Olvass tovább!

Megjelent az iOS 4.1 második bétája

Eltelt két hét, így megjelent az iOS 4.1-es verziójának második béta változata. Az új verzió
- javítja a közelségmérő problémáját,
- némiképp változik a Névjegyzék,
- GKvoice “VoIP for Game Kit”: erről még nem tudunk többet.
Mivel fejlesztőknek szánt változat, ezért mezei felhasználókat nem érinti, de aki mégis frissíti telefonját, kockáztatja a jailbreak és függetlenítés lehetőségét! Szóval óvatosan vele.

Olvass tovább!

2010. július 27., kedd

Játékhírek 2010.07.27.

Így készül az NFL 2011

Gameloft közzétett egy videót, melyben bemutatja hogyan rögzítik az NFL 2011 mozgásait. Ígéretes.gPod, az iPhone gamepad

Nem olyan egyszerű érintőképernyőhöz controllert készíteni, azonban a gPod alkotói előálltak egy prototípussal, melynek működését a lenti videón láthatjuk. Kiegészítő a 30 pines csatlakozón keresztül kommunikál a telefonnal, baloldalon van egy D-pad, jobb oldalon négy irányítógomb, Select és Start gombok, tetején pedig két trigger. Egyelőre még csak az első generációs iPhone-nal működik, de tervezik a 3G és a 3GS modell megjelenését is.
Elsősorban a 80-as és 90-es évek retro konzoljátékaira fejlesztették ki, én látok benne fantáziát.
Olvass tovább!

Hivatalos: legális a jailbreak


Legalább is az Egyesült Államokban. Library of Congress módosította a Digital Millennium Copyright Act (DMCA), digitális művekre vonatkozó szerzői jogi szabályozást, így már nem törvényellenes nem Apple által jóváhagyott programok telepítése a készülékeken. Másik módosítás szerint szintén legális a telefonban olyan változtatást eszközöli, amely lehetővé teszi a szolgáltatóváltást. Tehát a függetlenítés is lehetséges.
Eljárást az Electronic Frontier Foundation kezdeményezte, közleményben üdvözölte a döntést.
Apple részéről Natalie Kerris szóvivő kommentálta a helyzetet: ”Apple célja az, hogy az iPhone-on nagyszerű élményt biztosítson ügyfeleinek, és tudjuk, hogy a jailbreak komolyan csökkenti ezt az élményt. Ahogy korábban is kiemeltük, a nagytöbbség nem töri fel a telefonját, mivel így elvesztheti a garanciát, továbbá az iPhone instabillá válik, nem működik megfelelően.”
Lehet a kijelentésen vitatkozni, de mit is jelent ez valójában a felhasználóknak?
1, A szabályozás csak az Egyesült Államokra érvényes, Magyarországra nem. Ha valaki feltörte készülékét, akkor elveszítette a garanciát. Nem tudni ez hogyan fog megváltozni, változik-e egyáltalán.
2, Nem jelenti azt, hogy az Apple ezentúl megkönnyíti a jailbreaket és eltávolítja védelmi eszközeit.
3, Továbbá nem jelenti azt sem, hogy tört (kalóz) szoftvereket lehet a telefonra telepíteni.
A tegnapi döntésnek távolba mutató következményei vannak, amelynek hatását csak a későbbiekben láthatjuk.

Olvass tovább!

2010. július 26., hétfő

Ha iPhone-t lopsz, kapcsold ki a GPS-t!


Horatio Toure San Franciscoban kerékpárjával egy nő mellé hajtott, kikapta kezéből a telefonját és elhajtott vele. Szerencsétlenségére a telefonon egy valós idejű GPS nyomkövető programot teszteltek. Ha rátekintett volna a képernyőre, akkor láthatta volna a térképen saját mozgását.
David Kahn, a Covia Labs vezetője éppen egy bemutatót tartott. Az Alert & Respond nevű alkalmazás lehetővé teszi az eszköz nyomon követését és helyének megjelenítését más eszközön. Kahn odaadta az iPhone-t a kolléganőjének, hogy menjen egy kicsit arrébb, láthassák a mozgást. Egyszer csak azt vette észre laptopján, hogy a kolléganőt mutató jel nagy sebességgel futásnak ered. Nyomban hívták a rendőrséget, a folyamatos jeltovábbítás miatt 10 perc után, fél mérfölddel arrébb elkapták a tolvajt. Dutyiba vágták, nagy értékű lopással és lopott tárgy birtoklásával vádolják.
Balek.

Olvass tovább!

iPhone 3G hírek 2010.07.26.

Mai hírekben szó lesz a 3G gyorsításáról és egy multitasking kapcsolóról.

iPhone 3G gyorsítás

Comex twitteren ajánlotta a modmyi cikkét, mely az iPhone 3G iOS 4 alatti belassulásában segít. Nem kell mást tenni, mint
- multitaskingnél a Beállítások / Általános / Spotlight keresés menüpontban
- ha nincs multitasking, akkor a Beállítások / Általános / Home gomb / Spotlight keresés menüpontban
kikapcsolni azokat a kereséseket, amelyeket nem használsz. Újraindítod a készüléket és voilá! Van egy gyorsabb telefonod!

zToggle: multitasking és háttérkép kapcsoló

iPhone 3G-t használóknak a redsn0w-val kellett beállítani, hogy akarnak-e multitaskinget és háttérképet a telefonjukra. Mostantól nem kell lefuttatni a programot, hanem a Cydiában megtalálják a zToggle nevű alkalmazást és így már egy gombnyomásra állítható a két opció.
A BigBoss repóban található program csak iPhone 3G esetén működik biztonságosan, iPod Touch-on előfordulhatnak hibák.


Olvass tovább!

2010. július 25., vasárnap

BMW minden mennyiségben: BMW TV

Szerte a világon nagy népszerűségnek örvendenek a BMW autói és motorjai. Promóciós céllal elkészítettek a BMW TV iPhone-os változatát.
A program indítása eltart egy darabig, mert a filmek kezdőkockáit videófalon jeleníti meg és ennek betöltése időt vesz igénybe. A cikk írásakor 140 videót lehet megtekinteni, kezdve az oktatóvideóktól egészen a motoros, személyautós és terepjárós klippeken keresztül egészen a Formula 1-ig.
BMW-fanoknak kötelező alkalmazás, ingyenesen tölthető le a magyar App Store-ból.Olvass tovább!

2010. július 24., szombat

Ízi rájder, öcsém!

Mindig szerettem a különleges autós videókat. A Racing Videos nevű alkalmazásban 14 kategóriában – a cikk írásakor - több mint 200 videót tekinthetünk meg, a kínálat folyamatosan bővül. Olyan kategóriák közül választhatunk, mint Formula 1, Nascar, WRC, IndyCar, Monster Truck, Dragster stb. A videók is sokrétűek: vannak oktató, ismeretterjesztő filmek, de nézhetünk izgalmas versenyjeleneteket is, és persze az ütközések sem hiányozhatnak.
Az alkalmazás ingyen tölthető le a magyar App Store-ból.


Olvass tovább!

2010. július 23., péntek

Masszázs by iPhone

Human Touch nevű wellness cég megalkotta azt a masszázsszéket, melyet Bluetooth-on keresztül egy iPhone vezérel. A hozzávaló alkalmazás még készül, de 16 különböző program lesz beállítható, többek között a Morning Wake up (Reggeli felkelés), Surrender (Önátadás), Rejuvenate (Fiatalodás), Sleep (Alvás) és az Espresso Shots (Megkönnyebbülés 5 perc alatt). A program lehetővé tesz wellness tanácsadóhoz való közvetlen kapcsolatot is.
Az alkalmazás valamikor az ősszel jelenik meg, ingyenesen lesz letölthető, a szék árára nem találtam semmi adatot :(

Olvass tovább!

2010. július 22., csütörtök

Még a nyáron megjelenik a Reckless Racing

Több alkalommal írtam a Deliverace nevű autós játékról (itt, ott , amott). Azóta nevet váltott (Reckless Racing lett) és felkarolta az EA Mobile. Közlésük szerint kiváló grafikával (ilyet még nem láttak handheld készüléken) és irányítással (csúsztatások, farolások), multiplayerrel, online ranglistával és szellemautós versennyel jön ki a játék.
A lenti képek iPhone-on készültek, de szerintem csak a 4-en néznek ki ilyen jól. Megjelenés még a nyáron, iPad-en is lehet majd játszani.
Olvass tovább!

2010. július 21., szerda

Leárazott Gameloft és Capcom játékok


Gameloft és a Capcom is olcsósította néhány játékát.

Gameloft:
- Modern Combat: Sandstorm, $4.99 → 99¢
- Dungeon Hunter, $4.99 → 99¢
- Skater Nation, $4.99 → 99¢

Capcom:
- 1942: First Strike, $2.99 → 99¢
- Mega Man II, $2.99 → 99¢
- Dark Void Zero, $2.99 → 99¢
- Are You Smarter Than A 5th Grader? 2010, $1.99 → 99¢
- Who Wants To Be A Millionaire 2010, $1.99 → 99¢

Nem tudni meddig tart az akció. Aki vásárolni akar, igyekezzen.

Olvass tovább!

Napi hírek 2010.07.21.

Mai hírekben szó lesz az új Spiritről, az iAdKillerről, és az Apple újabb rekorddöntő eredményéről.

Bármikor jöhet a 4.x Spirit jailbreak

Comex twitteren közölte, hogy nem vár az iOS 4.1-es verziójának megjelenésére, hanem még a megjelenés előtt kiadja a Spirit jailbreaket, amely képes feltörni a 4.0 és 4.0.1 firmware-eket. Miután ez kijön, lehetőség lesz az ultrasn0w legújabb változatával az iPhone 4 függetlenítése is.
Aki a későbbiekben downgradelni akar (vissza akar állni egy korábbi firmware verzióra), annak érdemes lementeni az SHSH információt. Itt egy leírás a mentésről.
Szóval nemsokára jön a Spirit.


Ha nem akarsz iAd-et látni

Mivel mindenre van alkalmazás (There’s an app for that), ezért aki nem akarja az Apple legújabb hirdetési üdvöskéjét látni, az kiiktathatja az iAdKiller nevű Cydiás alkalmazással. A program a macosmovil repóból érhető el (http://apt.macosmovil.com/). Telepítés után újra kell indítani a készüléket és lemaradsz a legújabb Nissan-reklámról. Az iAdKiller csak iOS 4.x alatti firmware-en működik.


Újabb rekorddöntő Apple-eredmény

Ez már egy kicsit unalmas. Az Apple pénzügyi eredménye újra rekordot döntött. A harmadik pénzügyi negyedévben a cég 15.7 milliárd dollár bevételt ért el, nyeresége 3.25 milliárd dollár. Az egy évvel ezelőtti negyedévben ez 9.73 milliárd és 1.83 milliárd dollár volt. A cég 45.8 milliárd dollár (!) készpénzzel rendelkezik. A bevétel 52 százaléka külföldről származott.
A számok meghaladtak az egyébként is magas elemzői várakozásokat. Így a tőzsdei kereskedés zárása után nyilvánosságra hozott számok következtében a tőzsdén kívüli kereskedelemben 4 %-ot emelkedett a részvény árfolyama.
Az Apple 3.47 millió Mac-et (+33 %), 8.4 millió iPhone-t (+61 %), 9.41 millió iPod-ot (-8 %) és 3.27 millió iPad-et értékesített.
„Ez egy elképesztő negyedév volt, ami minden várakozásunkat meghaladta. Ebben az időszakban volt minden idők legjobb Apple-termékindítása, az iPhone 4.” – mondta Steve Jobs vezérigazgató, Isten után az első. „iPad-nak remek indulása volt, egyre több ember vásárol Mac-et, és további új és nagyszerű termékeket fogunk az év során bemutatni.”
A tegnapi telekonferencián még a következőket tudhattuk meg:
- Észak-Karolinába tervezett szerverközpontot az évvégéig befejezik. Szerintem ezután jön az iTunes Cloud,
- iPhone 4-hez ingyen adott tok 175 millió dollárjába kerül a cégnek.
Ámen.

Olvass tovább!

2010. július 20., kedd

Napi hírek 2010.07.20.

Mai hírekben szó lesz az új iTunes-ról és az iBooksról, már 3G esetén is érdemes lementeni az SHSH információt, megismerhetjük az Apple-AT&T pengeváltásokat és egy vicces videót az antenna-problémáról.

Frissült az iTunes és az iBooks

Apple tegnap újabb iTunes verziót bocsátott útjára, ezúttal a 9.2.1-et. Általában hibajavításokat tartalmaz:
- drag-and-drop javítása,
- első szinkronizálásnál fellépő hiba,
- iOS 4 frissítésnél kódolt back-up esetén fellépő hiba,
- egyéb stabilitási és megjelenítési hibák.
Egyúttal az iBooks alkalmazás is frissült:
- dupla kattintással nagyítás,
- pdf olvasásnál performancia javítás,
- könyvletöltésnél fellépő hiba javítása,
- egyéb stabilitási és megjelenítési javítások.
MuscleNerd közlése szerint jailbreak szempontjából a már tört készülékekre biztonságos ez a verzió. Viszont aki a friss Spirittel akar majd jailbreakelni, az maradjon távol ettől a verziótól.


SHSH információ lementése már 3G-n is

MuscleNerd Dev Team tag közlése szerint az Apple már a régebbi készülékeken is (iPhone 3G, iPod Touch 2G) elkezdte a 3GS-nél ismert SHSH információ (továbbiakban blob) ellenőrzését iOS 4 firmware alatt. Ha egy restore-nál az iTunes nem kapja meg a szükséges blob-információt, mert már nem írja alá a kívánt verziójú firmware-t, akkor a restore/downgrade nem lehetséges. Azonban a redsn0w-val és a PwnageToollal kikerülhető ez az ellenőrzés.
Amennyiben a Cydiában elmentésre kerül a blob, akkor lehetőség nyílik 4.x firmwaren is restore-t végezni redsn0w és a PwnageTool nélkül is. Mivel 3.x firmware esetén nincs ez az ellenőrzés, ezért az visszaállítható.
Tehát aki biztonságra vágyik, a Cydiában nyomjon rá a „Make my life easier” gombra és elmentődik a blob.


Apple-AT&T pengeváltások

Wired magazin érdekes sztorival állt elő: részletezik az AT&T és az Apple kapcsolatát. Az AT&T az iPhone 2007-es megjelenése óta exkluzivitást élvez az Egyesült Államokban, azonban már a kezdetektől fogva attól hangos a sajtó, hogy elég gyenge hálózatuk van, Bizonyos helyeken gyakran megszakad a hívás és nem képesek lekezelni az adatforgalmat sem.
Az írás a következőket emeli ki:
- már 2007-ben rájöttek, hogy a megnövekedett adatforgalmat nem képesek lekövetni, ezért azt kérték az Apple-től, hogy korlátozza az iPhone ebbéli kapacitását. Probléma abból fakad, hogy az iPhone-ban Infenion chipet használtak, ami Európában kiválóan működik, azonban az USÁ-ban az adótornyok ritkábban vannak elhelyezve, így hívásszakadás lép fel. Azonban Cupertinoban ragaszkodottak a már elért felhasználói gyakorlathoz és nem akartak módosítani. Szerintük ez az AT&T problémája, oldják meg maguk.
- De la Vega AT&T főnök még a megállapodás előtt kihirdette az internetmegosztást (tetheringet), Jobs elfehéredett. Öt percen keresztül körözött a szobájában, szidta a hülye AT&T-t, milyen frusztráló is velük üzletelni. Miután lenyugodott, azt mondta hogy felhívja De la Vegát és kiabálni fog vele.
- Tethering ügyében az Apple azt akarta, hogy az előfizetés része legyen, míg az AT&T külön díjat akart rá felszámolni. AT&T nyert, most 20 dollárért van internetmegosztás.
- Az Apple már régóta át akart váltani Verizonra (másik mobilszolgáltató), azonban a váltás túl költséges lett volna, mivel az eltérő chip miatt a telefon tervezését az alapoktól újra kellett volna kezdeni. Ezért kezdett az Apple tárgyalásokba a Qualcommal, aki univerzális chipet tud gyártani.
- Legviccesebb a következő epizód volt: egy AT&T vezető azt mondta Jobs egyik helyettesének, hogy ha (Jobs) az igazgatóságuk elé megy, akkor vegyen fel egy öltönyt. Mire a helyettes azt mondta: „Mi az Apple vagyunk. Mi nem hordunk öltönyt. Még öltönyünk sincs.”
A hivatalos kommunikáció ezekkel szöges ellentétben van. Az Apple minden fórumon kihangsúlyozta, hogy meg vannak elégedve az AT&T-vel, nincs vele problémája. Aki további részletekre kíváncsi, olvassa el a linkelt cikket (jó hosszú olvasmány)Vicces videó az antenna-problémáról

Korábban már bemutattam egy videót, mely az iPhone 4-et és az Apple-t figurázza ki. Most ugyanattól a csapattól itt egy újabb videó, mely az antenna-problémára fókuszál. Ez is jól sikerült :)


Olvass tovább!

2010. július 19., hétfő

iXpenseIt promókód sorsolás

Ma este megtörtént a iXpenseIt promókódjainak sorsolása. Nyertesek:
1, laptopvj
2, daralan04
3, csigger
4, verkutya
5, Szolke
Gratulálok a nyerteseknek, holnapi nap folyamán felveszem velük a kapcsolatot. Köszönöm mindenkinek a részvételt!


Olvass tovább!

Napi hírek 2010.07.19.

Mai hírekben szó lesz a Nokia és a RIM válaszáról, az Invisible Shield oldalvédelemről és egy vicces videóról.

Nokia és a RIM válaszolt

A pénteki sajtótájékoztatón Jobs videókkal prezentálta, hogy nem csak az iPhone 4 esetében van térerővesztés, hanem a BlackBerry, HTC és Samsung telefonoknál is. A videókat kirakták az erre a célra létrehozott honlapra is. Persze ezt az említett cégek nem hagyták annyiban, reagáltak a támadásra.
Először a Nokia adott ki sajtóközleményt. Leírták, hogy ők alkalmaztak először belső antennát, náluk az antenna elhelyezése megelőzi a designt, különben is sok ezer munkaórát öltek bele a tervezésbe.
A BlackBerry-t gyártó RIM-nél sem mentek el szó nélkül az eset mellett. Az Apple szándéka, hogy hibás design miatt másokat is belekeverjen az ügybe, teljesen elfogadhatatlan. RIM a világ vezető antennaszakértője (ilyet már hallottunk a Nokiánál is, szerk. megjegyzése), eddig mindig elkerülték az olyan designt, amely hívásmegszakadáshoz vezethet. Ráadásul a BlackBerry-t használóknak még tokra sincs szükségük telefonáláshoz.
Mindezek igazak lehetnek, de a videók mást bizonyítottak. Tartok tőle, hogy körülbelül olyan arányban fordul elő más gyártóknál a probléma, mint iPhone 4 esetében.


Invisible Shield a telefon oldalára

Aki követi cikkeimet, tudja hogy jó minőségű terméknek tartom az Invisible Shieldet. A gyártó újra gyorsan lépett, mert lehet az iPhone 4-hez külön oldalvédelmet is rendelni, így kiküszöbölendő a térerővesztés problémáját. Maga az oldalvédelem 10 dollárba kerül, míg a teljes védelemért 25 dollárt kell fizetni.


All for iPhone 4

Neten megjelent egy videó, melyben Steve Jobs az iPhone 4-et védi. Azt hiszem még fordításra sincs szükség :)


Olvass tovább!

2010. július 18., vasárnap

iXpenseIt: a legjobb költségnyilvántartó program

Az iXpenseIt (Expense + Income = Cashflow with Budget) névre hallgató alkalmazás (röviden csak iXpenseIt) hónapok óta a Pénzügy kategória Top 10 alkalmazása között található.


Mivel régóta kerestem a családi költségvetés nyilvántartására egy programot, ez adta az ötletet a kipróbáláshoz. El kell mondanom, egyáltalán nem csalódtam, elsőrangú program. Nagyon felhasználóbarát alkalmazás, kezelése pofonegyszerű. Számtalan beállítási lehetőség van, de az alapértelmezettek megfelelőek. Be kell írni a havi bevétel összegét, és már lehet a költségeket rögzíteni. Számtalan előre definiált kategória és alkategória van, de ezek természetesen bővíthetőek.Külön lehet vezetni a készpénzes, betéti bankkártyás (debit) és hitelkártyás fizetéseket is, így a hitelkártyáról történő vásárlások esetén jól látható a költés, mennyit is kell a következő hónap 15. napjáig visszafizetni.
Ha valaki ragaszkodik hozzá, akkor a kiadáshoz fényképként még számlamásolatot is hozzáadhat.


A program természetesen több devizás, tehát az adriai nyaralás alatti költségeket is be lehet rögzíteni, csak egy átváltási árfolyamot kell beírni.


Lehetőség nyílik havi ismétlődő költségeket is beírni, pl. hiteltörlesztés.
Az alkalmazásban számtalan riportolási lehetőség van. A napi költési átlag és még elkölthető pénzen túl, ki lehet különböző időszakokra, akár kategóriánként is az adatokat nyerni, amiket különböző módon, sorosan vagy diagrammokban (oszlop, kör) lehet megtekinteni. De a csv és html export is magától értetődő.


Aki attól fél, hogy az APEH kezébe kerül az alkalmazás, mert fekete jövedelmét tüntette fel, jelszóval is védheti a programot.
A program természetesen fel van készítve az iOS 4-re (multitasking) és az iPhone 4 Retina Display megjelenítésre is.
Ezeken kívül számtalan tulajdonsággal rendelkezik az alkalmazás, 3.99 euróba kerül, de van egy Lite változata is, amiben maximum 100 tételt lehet rögzíteni. Mivel szerény személyem követte el az alkalmazás magyarítását, kaptam ÖT redeem kódot, amelyet kisorsolok köztetek. A nyereményjátékban való részvételhez nem kell más, minthogy erről a cikkről szóló twitter üzenetet retweeteld! (Twitteren a www.twitter.com/jimny21 címen tudsz követni) Lezárás július 18-án este 24 órakor, sorsolás egy-két napon belül. Szóval tweetre fel! (Promokódok az amerikai store-ban használhatók fel, mindenki csak egyszer vehet részt a játékban. A magyar nyelv kihasználásához magyar nyelvre kell állítani a telefont.)


Olvass tovább!

Belépés az Apple szupertitkos antenna-laboratóriumába

A pénteki sajtótájékoztató után néhány kiválasztottnak megadatott, hogy bemenjen az Apple szupertitkos antenna-laboratóriumába. Apple a laboratóriumot „feketének” hívja, mert ez egy olyan titkos hely, ahová csak kiválasztott dolgozók léphetnek be, 40 mérnök dolgozik itt.
„Ez a legjobb laboratórium a világon, ahol rádiófrekvenciás vizsgálatokat végeznek.” – mondta Phil Schiller alelnök. „Az általunk létrehozott designt nem lehet enélkül elkészíteni.”
Wired magazin szerint az összes tesztelő helység kék piramisokkal vannak beépítve, amelyek elnyelik a rádiófrekvenciás hullámokat. Egy robotkar a helység közepén 360 fokban forgatja a tesztelendő készüléket, míg az elemző szoftver (Win XP-n fut :) méri a készülék aktivitását. Egy másik teszthelységben az emelt széken egy tesztelő 30 percig fogja a telefont és mérik a készülék emberi testre gyakorolt hatását.
Apple külső méréseket is végez. Megtekinthették azt a kisteherautót, amely tele volt pakolva műszerekkel.
Az egész bemutató azt a célt szolgálta, hogy bizonyítsák eltökéltségüket az ilyen irányú fejlesztés ügyében. Remélhetőleg szeptember 30-ig valami komolyat kitalálnak a bal alsó sarok problémájára.


Olvass tovább!

Két könnyed videó

iOS 4 iPhone 3G-n

A lenti videó bemutatja az iOS 4 rendszert iPhone 3G-n. Én azért ekkora mértékű lassulást nem tapasztaltam.Whoopi Goldberg a gyilkos

Whoopi Goldberg nagy iPhone-rajongó, de valahogy a 4-es nem jött be neki. Éppen telefoninterjút adott, amikor is elment a térerő. Ezen úgy felhúzta magát, hogy kiszállt a kocsiból és földhöz vágta a telefont. Egy gumitokkal jobban járt volna...

Olvass tovább!

2010. július 16., péntek

Napi hírek 2010.07.16.

Mai hírekben szó lesz az új iPad firmware-ről, a Firefox Home-ról és a Palm felvásárlásáról.

Megjelent iPad-re a 3.2.1-es firmware

Tegnapi cikkemben írtam az iPad-re való 3.2.1-es firmware megjelenéséről. A verzió ezeket az javításokat tartalmazza:
- wifi kapcsolat javítása,
- emailben egy oldalas pdf csatolmány esetén nem működött a másolás-beillesztés,
- videólejátszásnál lefagyott a film,
- video-out javítása VGA Adapterhez való csatlakozáskor,
- Bing hozzáadása a keresőkhöz.
Befoltozták a Spirit jailbreak által használt rést is, így az nem működik ezzel a verzióval.


Megjelent a Firefox Home

NapiiPhoneApp hívta fel a figyelmemet a Firefox Home megjelenésére. Az alkalmazással sajnos nem egy teljes értékű böngészőt kapunk, hanem csak egy hozzáférést az asztali gépen nyitva hagyott Firefoxhoz.
Egy Firefox szinkronizálási számla (sync account) létrehozása után láthatjuk az asztali gépen létrehozott könyvjelzőket, előzményeket, nyitott füleket. Intelligens keresővel elég a keresett oldal első pár betűjét begépeli, és máris szűkít a szóba jöhető megoldásokra.
Az alkalmazás egyelőre nem érhető el a magyar App Store-ból, csak az amerikaiból. Ingyen letölthető, de minimum 17 évesnek kell lenni. Nem tudom miért kellett ezt a korlátozást beletenni.

Apple meg akarta venni a Palmot

Belső forrás szerint az Apple komolyan gondolkodott a Palm megvételén, azonban a HP egy mindent űberelő 1.2 milliárd dolláros ajánlattal nyert. Az almások a HP-vel ellentétben tovább akarták folytatni a cég tevékenységét. Elsősorban a Palm komoly szabadalmai érdekelték (több mint 450 bejegyzett szabadalom és több mint 400 alkalmazás). Ezen túl komoly versenytársat akartak állítani a BlackBerry-gyártó RIM-nek a valódi billentyűzettel rendelkező okostelefonok piacán.
RIM is versenyben volt, nagy összegű ajánlatot tett, amit a HP felülmúlt. Google is kifejezte érdeklődését a Palm iránt, de csak azért mert az Apple-t is érdekelheti a cég. Azonban a Google nem tudott konkrétumot az Apple-ről, így be sem nyújtott ajánlatot. A Nokia sehol sem volt, nem érdekelte a Palm.
Ha sikerült volna a vétel, lehet hogy nem iPhone-ról, hanem PalmPhone-ról beszélnénk?

Olvass tovább!

iPhone 4 fejlemények

Jobs tudott az antennaproblémáról

Állítólag még az iPhone 4 korai tervezési szakaszában Ruben Caballero vezető antennamérnök figyelmeztette Steve Jobsot, hogy az antenna-elhelyezés nem szerencsés, megszakadó hívásokhoz vezethet. Azonban Jobs annyira beleszeretett az új designba, hogy nem foglalkozott a figyelmeztetéssel. Nem sokkal a június 24-i indulás előtt egy mobilszolgáltató is figyelmeztette a céget a problémára.

Hardveres javítás lesz

Ugyanakkor egy wall streeti elemző szerint az Apple belső hibajavítással oldja meg a problémát. Eddig külső gumiköpenyt javasoltak (bumpert), most egy gumi hézagpótlót építenek belülre, így javítva a térerőn. Az elemző ezt az infót távol-keleti beszállítóktól hallotta. Emiatt a gyártás is lelassult, így három hétre nőtt a telefonra történő várakozási idő. Az Apple így megspórolja a költséges visszahívást és újratervezést. Jómagam is írtam a titkos visszahívásról, elképzelhető, hogy ez van a háttérben.


Inkább szoftveres javításra van szükség

Más szakértő szerint viszont nem olyan egyszerű a dolog. A probléma a bonyolult kommunikációs szoftver és az antenna közötti kapcsolatban keresendő. Az eset már régóta fennáll, de csak az iPhone 4 esetében került reflektorfénybe. Az összes mobiltelefont érinti ez, de egy jól megírt szoftver kompenzálja ezt a problémát. Egy szoftverfrissítés megoldást hozhat, de itt nem a térerőt jelző pálcikák módosítására gondolt.

Szenátor levelét megírta

Tegnap Charles Schumer szenátor nyílt levélben fogalmazta meg aggodalmait. Az Apple problémakezelését elégtelennek tartja és arra kéri a céget, hogy nyitott módon kezelje az esetet. A vásárlók nem kapnak elég információt, a cégnek világosan meg kell fogalmazni a valódi okot és ingyen javítani a problémát.


Remélem ma este mindenki választ kap kérdésére. Az Apple magyar idő szerint este hét órakor tőle szokatlan módon sajtótájékoztatót tart az ügyben. Amennyiben netközelben leszek, beszámolok a fejleményekről.

Olvass tovább!

2010. július 15., csütörtök

Megjelent az iOS 4.0.1 firmware

Sűrű napokat élünk. Tegnap kijött az iOS 4.1-es változatának bétája, ma pedig kiadták az iOS 4.0.1-es (végső) változatát. Ismert javítás a térerőt jelző sávok módosítása (már az iOS 4.1-es bétájában is benne van). Az új verzióval megszűnt az iOS 4 Apple általi aláírása, tehát 3GS és iPhone 4 készülékeken csak az tud arra a verzióra visszamenni, aki elmentette az SHSH információt.
A verzióban javították a Spirit jailbreak által talált hibát, azonban baseband frissítés nem történt, de MuscleNerd szerint így is módosítani kell a jailbreak eszközöket. Aki jailbreakelni, függetleníteni akar, maradjon távol a hivatalos verziótól!
Egyébként megjelent a 3.2.1-es firmware iPad-re.

Olvass tovább!

Napi hírek 2010.07.15.

Mai hírekben szó lesz az iOS 4.1 újdonságairól és a pénteki sajtótájékoztatóról.

Megjelent az iOS 4.1 firmware béta változata

Apple tegnap megjelentette az iOS 4.1 firmware fejlesztőknek szánt béta változatát.


Verzió a következő újdonságokat tartalmazza:
- javítottak a térerő megjelenítésén, az első 3 pálcika magasabb lett. Az iPhone 4 esetében legfőbb problémának tartott térerővesztés nem múlt el, viszont nem csökken egy pálcika alá a kijelzés.


- teljes AVRCP bluetooth támogatás: lehetővé teszi bluetooth fejhallgatóknak és beépített autós kezelőszerveknek, hogy a telefon összes audio funkcióját vezérelje. Eddig az iPod alkalmazáson keresztül lehetett csak vezérelni a zenét.


- szülői felügyelet a FaceTime videóhívó alkalmazásban és a Game Centerben. FaceTime esetén a Névjegyzékből eltűnik ez a lehetőség, míg Game Centerben nem lehet multiplayert játszani.


- módosult a baseband 01.59.00-ról 02.07.01-re. Tehát, aki függetleníteni akar, az maradjon távol az iOS 4.1-es verziójától. 3GS felhasználók minél előbb mentsék le SHSH információjukat.
- Camera Switch és a Flash gombok fekvő módban áthelyezésre kerültek,
- helyesírás-ellenőrzés a Beállításokban kikapcsolható,
- Phone alkalmazásban a Kedvenceknél már a FaceTime is hozzáadható,
- Javult a közelségmérős probléma, már kikapcsol fejhez illesztett hívás esetén.
A végleges verzió megjelenési dátuma még nem ismert. Aki jailbreakelni akar, egyelőre maradjon távol a hivatalos verziótól.

Pénteken iPhone 4 sajtótájékoztató

Apple szintén tegnap jelentette be, hogy pénteken helyi idő szerint délelőtt 10 órakor (magyar idő szerint este 7 órától) sajtótájékoztatót tartanak iPhone 4 ügyében. Részleteket nem közöltek, de minden bizonnyal a térerővesztés problémája lesz napirenden. Az amerikai fogyasztóvédelmi szervezet, a Consumer Reports éppen a fenti probléma miatt nem javasolta vételre az új telefont. Megindultak a találgatások a komplett visszahívásról is. Ezt azért nem tartom valószínűnek, de nagyon várom a sajtótájékoztatót.

Olvass tovább!

2010. július 14., szerda

Toy Story 3 iPad-en rajzolva

Múlt héten láthattátok Beyonce iPad-en rajzolt arcát, most ugyanattól az alkotótól itt egy Toy Story 3 kép.


Olvass tovább!

Napi hírek 2010.07.14.

Mai hírekben szó lesz az iPhone 4 titkos cseréjéről és az új készülék függetlenítéséről.

Apple titokban kicseréli az iPhone 4-et?

Gizmodo újabb érdekes dologgal állt elő. Egy olvasója a következőkről számolt be:
Több problémája is volt a telefonnal. Nála is fellépett a térerővesztés, a közelségmérő nem kapcsolt ki telefonálás közben. Ezen kívül még néhány más szoftveres problémája is volt, bevitte a new yorki Fifth Avenue-n lévő Apple Store-ba. Ott megvizsgálták és megállapították, hogy a szoftveresen (!) hibás és ezért nem működtek bizonyos alkatrészek. Kapott egy új készüléket.
Jobban megvizsgálva a telefont, észrevette, hogy különbözik az előzőtől. A hátlap nem annyira fekete, már nem látja szabad szemmel a közelségmérőt sem, sőt a fém keret sem annyira fémes és a színe is mattabb. A térerővesztést sem tudta produkálni.
Úgy gondolja, hogy az Apple a térerőproblémára hivatkozva nem cseréli ki a telefont, de minden másra igen. Egy másik egyénnél a Home gombot többször kellett megnyomni, hogy felébredjen a telefon. Ez mindössze egyszer történt. Az Apple-szakember lefuttatott egy diagnosztikát, minden rendben volt. A telefont azonban kicserélték.
Érdemes megjegyezni, hogy mindez csak egy esetben történt, tehát messzemenő következtetéseket nem lehet levonni. Ugyanakkor a hivatalos visszahívás mintegy másfél milliárd dollárjába kerülne a cégnek. Ez az összeg úgy jött ki, hogy a 6 millió darabot beszorozták 250 dollárral. Ugyanakkor ha ingyen gumikeretet adnának hozzá, az mindössze 1 dollár telefononként, így ez a művelet sokkal olcsóbb lenne. Persze a visszahívás nem csak anyagi, hanem ennél nagyobb erkölcsi kárral is járna, így nem tartom valószínűnek ezt a megoldást.iPhone 4 függetlenítő videó

Tegnap retweeteltem @planetbeing üzenetét, melyben bejelentette az iPhone 4 függetlenítését. Azóta egy videót is kiadott róla, de elmondása szerint az eljárás megjelentetése még odébb van, mert egyszerűsíteni kell a kódot, így is 5 percig tart a futása. Szörnyű hosszú idő :)


Olvass tovább!

2010. július 13., kedd

Geohot kiszáll

Úgy néz ki Geohot abbahagyta. Twitteren az alábbiakat közölte:
"Kérem kövessétek jó barátomat, @mikecohenn-t a további jailbreak ügyében."
"Én csak buliból csináltam, de néhányan túl komolyan vették. Ez csak egy telefon és már nem buli számomra."
"Nem "iPhone hacker" vagyok. Ez egy olyan dolog volt, amit alkalomszerűen csináltam amikor unatkoztam. Komolyan, sokan többet foglalkoztok vele, mint én."
"Jó buli volt és sokat tanultam belőle. Talán majd a közeli napokban egy hivatalosabb búcsú is lesz."


A hivatkozott Mike Cohenről nem tudunk semmit, de az elmúlt pár órában drasztikusan megnőtt követőinek száma.
Sajnálom, hogy Geohot kiszáll, a blogját is zártkörűvé tette. Azt még nem lehet tudni, hogy véglegesen vagy csak ideiglenesen. Komoly szereplője volt a scene-nek, ő volt az aki mindössze 17 évesen először törte fel az iPhone-t. Sokan bírálták nagy egója miatt, de azt el kell ismerni, hogy maradandót alkotott és mindezt teljesen ingyen. Hiányát jelen ismeretek szerint csak a Dev Team tudja pótolni.
Ehhez kapcsolódó hír, hogy MuscleNerd szerint Planetbeing olyat talált ki, amely kicselezi az iPhone 4 basebandjében lévő anti-ultrasn0w ellenőrzést. Lehet, hogy közel van az iPhone 4 függetlenítése?

Olvass tovább!