2010. július 10., szombat

Larry Page: Jobs meghamisítja a múltat

Larry Page, a Google társalapítója szerint Steve Jobs „újraírja a történelmet” azzal, hogy szerinte a keresőóriás felelős a két cég közötti kapcsolat megromlásáért.
„Elég régóra dolgoztunk az Androidon, azzal a szándékkal, hogy egy internetképes telefont hozzunk létre, mivel ilyen nem létezett a piacon. Úgy gondolom, hogy olyan színben feltüntetni minket, mint aki az iPhone sikere miatt lépett be a piacra, nem valós.”
A két cég az utóbbi időben számos területen versenytárs lett: mobil operációs rendszerek, mobiltelefonok, mobil hirdető piac, Apple TV-Google TV, desktop operációs rendszer.
Jobs januárban még a dolgozói előtt olyan kijelentést tette, hogy „Mi nem léptünk be a keresőpiacra. Ők beléptek a telefonbizniszbe. Ne feledd el, hogy a Google meg akarja ölni az iPhone-t. Nem hagyjuk.”
Ugyanakkor Eric Schmidt Google vezérigazgató szerint a piac elég nagy, hogy mindkét cég elférjen rajta.
Na, akkor nézzük a számokat, ezek nem hazudnak.
2005 nyara: Google megveszi az Android nevű céget, amely mobil operációs rendszert fejleszt.
2006 nyara: Schmidtet beválasztják az Apple igazgatótanácsába.
2007. január: bemutatják az iPhone-t. Schmidt a színpadon parolázik.
2007. november: bejelentik az Open Handset Alliance megalakulását és az Android, mint mobilplatform megjelenését.
2008. szeptember: megjelenik az első androidos telefon a T-Mobile-os G1.
2009. augusztus: mivel a Google elég sok termékben az Apple versenytársa lett, Schmidt lemond Apple igazgatótanácsi tagságáról.
Tehát a Google másfél évvel az iPhone bemutatása előtt vette meg az Android fejlesztőcégét. Nyilván nem másfél év alatt fejlesztették ki az iPhone-t, tehát olyan kijelentés tenni, hogy már az iPhone előtt régen ezen dolgoztak, egyszerűen hülyeség. Az iPhone sikere után rákapcsoltak, nem akartak kimaradni a bizniszből. Ha Schmidt szerepét nézzük, akkor nemes egyszerűséggel ipari kémkedésről beszélhetünk. Bent ült az igazgatótanácsban, az Apple nyitott könyv lett számára, amelyet az Android és a megjelenő desktop Chrome OS esetében ki is használtak. Jobs már melengetett a keblén egy kígyót (Gates), akkor nagyon megjárta. Remélem most nem sül el hasonlóan a dolog.
Jöjjön egy videó (thanks to Developer), amely bemutatja a Google-t. Anno ártatlannak tűnő keresőnek indult. Aztán beindult a business és egyre több irányban terjeszkedett a cég, néha furcsának tűnő felvásárlásokat is eszközölt, amelyek értelmetlennek tűntek. Kisemberként nem láthattunk bele a koncepcióba, de azért egyre világosabb lett a kép. A Nagy Testvér figyel. Ha hagyod. Célszerű minél kevésbé elköteleződni, mert visszaélhetnek az információkkal.
Mi is a mottó? Valami „Don’t be evil.” Már részben az.



Nem, nem vagyok paranoiás. Én is rengeteg Google-terméket használok, de ez a fű alatt lopózás felhasználói szempontból nem vezet jóra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése