2010. július 27., kedd

Hivatalos: legális a jailbreak


Legalább is az Egyesült Államokban. Library of Congress módosította a Digital Millennium Copyright Act (DMCA), digitális művekre vonatkozó szerzői jogi szabályozást, így már nem törvényellenes nem Apple által jóváhagyott programok telepítése a készülékeken. Másik módosítás szerint szintén legális a telefonban olyan változtatást eszközöli, amely lehetővé teszi a szolgáltatóváltást. Tehát a függetlenítés is lehetséges.
Eljárást az Electronic Frontier Foundation kezdeményezte, közleményben üdvözölte a döntést.
Apple részéről Natalie Kerris szóvivő kommentálta a helyzetet: ”Apple célja az, hogy az iPhone-on nagyszerű élményt biztosítson ügyfeleinek, és tudjuk, hogy a jailbreak komolyan csökkenti ezt az élményt. Ahogy korábban is kiemeltük, a nagytöbbség nem töri fel a telefonját, mivel így elvesztheti a garanciát, továbbá az iPhone instabillá válik, nem működik megfelelően.”
Lehet a kijelentésen vitatkozni, de mit is jelent ez valójában a felhasználóknak?
1, A szabályozás csak az Egyesült Államokra érvényes, Magyarországra nem. Ha valaki feltörte készülékét, akkor elveszítette a garanciát. Nem tudni ez hogyan fog megváltozni, változik-e egyáltalán.
2, Nem jelenti azt, hogy az Apple ezentúl megkönnyíti a jailbreaket és eltávolítja védelmi eszközeit.
3, Továbbá nem jelenti azt sem, hogy tört (kalóz) szoftvereket lehet a telefonra telepíteni.
A tegnapi döntésnek távolba mutató következményei vannak, amelynek hatását csak a későbbiekben láthatjuk.

4 megjegyzés:

 1. Szia ! Van olyan beállítási lehetőség a winterboardon vagy más álltalam nem ismert programon ahol be tudnám állítani ha nem fogadott hívásom vagy sms-em volt az a kijelzőn látszódjon akkor is ha a telefon le van zárva?
  Köszi

  VálaszTörlés
 2. Intelliscreen segít rajtad.

  VálaszTörlés
 3. Jailbreak nélkül nem is tudok netről letöltött játékot felrakni??

  VálaszTörlés
 4. Nem, jailbreak kell hozzá. De az már kalózkodás és illegális.

  VálaszTörlés