2010. szeptember 10., péntek

Mobil Broker: kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén

Magyar pénzügyi intézmények közül először a Random Capital Zrt. hozott ki iPhone-os alkalmazást. Már létezett mobiltelefonos felületük, de most továbbléptek. A cégről annyit kell tudni, hogy két éve alakult feltörekvő brókercég, forgalom alapján a középmezőnyben foglalnak helyet.


A Mobil Broker nevű alkalmazással a Budapesti Értéktőzsdén köthetünk. Indítás után láthatjuk a vezető részvények árfolyamát és előző napi záróárhoz képesti mozgását.


Ez az oldal a Lista fülön testre szabható, bővíthető.


Az árak 15 perces késleltetett adatok, de ha valaki számlát nyit, akkor real time árfolyamokat láthat. Az alkalmazás 3 másodpercenként frissíti az adatokat.
A jobb oldalon lévő haranggal riasztási árfolyamot állíthatunk be. Ebben az esetben átugrik az Értesítések fülre, ahol beállíthatjuk azt az árszintet, aminek elérése esetén push üzenetet akarunk kapni. Itt azonban nem olyan egyszerű a beállítás, mert az árfolyamot görgetni kell. Célszerűbb lenne számmal beírni az értéket. Van egy hiba is, mert pl. a MOL lépésköze 5 Ft, de be lehet állítani nem öttel osztható számot is.


Visszatérve a Főoldalra: egy részvényre kattintva láthatjuk a részleteket, az oldalon elég sok információ van.


Látható az aktuális árfolyam, napon belüli grafikon, az ajánlati könyv 5 szintje, a napi forgalom darabszámban és forintban, napi nyitó, átlag, minimum és maximum árfolyam és a Kötéslistára kattintva a részvény aznapi kötései is. Ha itt továbbmegyünk, akkor a teljes piaci kötéslistát is megtekinthetjük.


Telefont eldöntve a grafikon teljes képernyős lesz.


A Hírek fülön a gazdasági újságok híreit olvashatjuk (vg, portfolio.hu, origo).
De nézzük a lényeget, a kereskedést. Bejelentkezés után be kell menni a kereskedni kívánt papír részletes adataiba és az ajánlati könyvre kell bökni. Ha venni akarok, akkor az eladási oldalra, ha eladni, akkor értelemszerűen a vételi oldalra. Felhozza az ajánlati képernyőt, amin az adatok már kitöltésre kerültek, de persze ezek módosíthatóak.


Egy megerősítő képernyő után az ajánlat bemegy a tőzsdére és ha az ár megfelelő, megkötődik az üzlet. Kötésről visszaigazolást emailen, SMS-ben és az ún. Netboon rendszeren keresztül is kérhetünk.
A cégnél napon belül technikai daytrade keretében tőkeáttétellel lehet shortolni is, azaz az értékpapírokat először eladni és a nap folyamán majd visszavásárolni. Számlaegyenlegek elérhetőségét viszont csak az ajánlati képernyőn találtam. Célszerűbb lenne kirakni a főképernyőre.


Persze az alkalmazással nemcsak részvényekkel lehet üzletelni, hanem minden BÉT termékkel, így határidős instrumentumokkal is, pl. a nagy kedvenc BUX1012-vel is.
Összefoglalva: nagyon jó kis alkalmazás, kereskedésre teljesen alkalmas. Ha az említett kis hibákat javítják, akkor minden spekuláns kedvét kielégítheti. Ingyenesen tölthető le a magyar App Store-ból.

4 megjegyzés:

  1. "Ha venni akarok, akkor az eladási oldalra, ha eladni, akkor értelemszerűen a vételi oldalra." - ez nekem nem annyira értelemszerű.

    VálaszTörlés
  2. Az ajánlati könyvből adódik és az árakból! Venni csak az eladóktól tudsz vásárolni, eladni viszont csak a vevőknek tudsz. Hamar meg lehet sokni.

    Próbáljátok ki a riasztás! Ha valósidejű szolgátatásotok van akkor szuper.
    Én már Random Capital ügyfél vagyok, így azonnal be tudtam lépni.

    Walgoo

    VálaszTörlés
  3. Ami nagyon tetszk a Mobil Broker-ben, hogy ingyenesen is elérhetem végre a tőzsdei árfolyamokat mobiltelefonon, ráadásul folyamatában azaz a kötéslistát is láthatjuk végre!

    Köszönet az iPhone-osok nevétben.

    Tamás

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép alkalmazás, bár még nem vagyok a Mobil Broker kliense, letöltöttem az alkalmazás és tetszik, úgyhogy lehet, hogy hamarosan leszek.

    Ádám

    VálaszTörlés