2010. szeptember 2., csütörtök

Mi is történt a tegnapi bemutatón?

A tegnapi bemutató elég sok dolgot érintett. Nézzük sorban őket.

1, Jobs részletesen beszélt az iOS operációs rendszer két verziójáról is. A jövő héten megjelenő iOS 4.1-es verzióban
- javítják a közelségmérő és a bluetooth problémáját, továbbá a 3G lassulását,
- HDR (High Dynamic Range) képet lehet készíteni. A készülék egyszerre három fényképet készít: egy alulexponáltat, egy túlexponáltat és egy normált. Ezekből rakja össze a végső képet. A hátsó kép régi módon, az első pedig HDR technológiával készült. Jól látható a különbség.


- HD videó feltöltése wifin keresztül,
- Game Center indulása: az XBox Live-hoz hasonlít,
- TV műsorok kölcsönzése iTunes-ból.
Fejlesztőknek már elérhető az ún. Gold Master (GM) verzió. Nem mezei felhasználóknak készült, ezért tanácsos távol maradni tőle. Főleg a jailbreakesek és függetlenítők felejtsék el, mert egyrészről még nincs rá törés, másrészről frissült a baseband, tehát nem lehet függetleníteni.


2, Jobs megemlítette a 4.2-es rendszert is, mely novembertől lesz elérhető és elsősorban az iPad-re koncentrál. iPad megkapja mindazokat a fejlesztéseket, amelyek az iOS 4-ben már iPhone-on szerepelnek: multitasking, Game Center, HDR fotók, vezeték nélküli nyomtatás, stb.

3, Beszéljünk egy kicsit a Game Centerről. Azon túl hogy egy közösségi központtá kíván válni, tegnap Epic Games demonstrálta a Project Sword nevű játékát (névre több változatot is olvastam, nem biztos, hogy ez lesz a végleges). Én ugyan nem vagyok oda a fantasy verekedős játékokért, de a grafika teljesen lenyűgözött. Nagyon részletes 3D-s kidolgozás, nagyszerű kameramozgások találhatóak a játékban. Nem gondoltam volna, hogy mobiltelefonon ilyen részletezettségű grafikát kapok. A játék az Unreal Engine 3 motorjára épül, valamikor karácsony előtt jelenik meg, de a fejlesztő már kidobta az ingyenesen Epic Citadel demót, amely a magyar App Store-ból is letölthető (iPhone 3GS vagy 4 telefon kell hozzá). Ebben a verzióban csak mászkálhatunk az utcán és gyönyörködhetünk a grafikában. Jöjjön néhány retina display képernyőkép, kattints a képre a nagyításért.




4, Már elérhető az iTunes legújabb verziója, a 10-es. Az új ikon mellett legfőbb újítás a Ping nevezetű zenealapú közösségi rendszer. Twitterhez hasonlóan követni lehet kedvenceinket, megnézhetjük barátaink mit hallgatnak, töltenek le, véleményeket írhatunk az adott dalról, koncertprogramot tekinthetünk meg. Én nem hiszem hogy valaha is használni fogom, jelenleg a magyar Store-ból sem érhető el, csak az amerikaiból. Egyébként az iTunes 10 jailbreakeseknek nem veszélyes, nyugodtan frissíthetik a programot.


5, Jön a következő generációs iPod Touch. Megkapta az iPhone 4 A4 chipjét, retina display képernyőjét, előlapi és hátlapi kamerát, FaceTime alkalmazást, HD videórögzítést, giroszkópot, Game Centert és természetesen a 4.1-es operációs rendszert.


6, Új Apple TV. Végül is nem iTV lett, maradt az elnevezés, de a készülék teljesen megújult. Méretben negyed lett az előzőnek, a most már szokásosnak mondható A4 chipet kapta meg. Streamelhetőek lesznek HD filmek, sorozatok, Netflix és YouTube tartalom is. Van HDMI, wifi és ethernet csatlakozási lehetőség és az ára mindössze 99 dollár. Magyarországon még nem elérhető.


Ezeken kívül még bemutatták az új iPod shuffle-t és az új iPod nanot is.

Konklúzió: ezek nagyszerű dolgok, de éppen arról nem hallottam ami engem a legjobban érdekelt volna: az iPhone 4 és az iPad magyarországi premierje. Tudom hogy kis ország vagyunk, de legalább a következő körös értékesítést bejelenthették volna…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése