2010. május 10., hétfő

Miért drágább az európai iPad, mint az amerikai?


Úgy látszik Steve Jobs a hétvégén paprikás hangulatban volt. Pénteken közzétették az iPad árazását, amit elég sokan túlárazottnak tartottak. Nosza, írtak Jobsnak emaileket. Steve bácsi egyik válaszában kifejtette, hogy a kérdező képezze magát, mert az amerikai meghirdetett árak nem tartalmazzák az ÁFÁ-t, míg az európaiak igen. Másik levélből azt is megtudtuk, hogy az induló európai országok közül azért Németország a legdrágább, mert ott még plusz szerzői jogi adót is kivetettek a számítástechnikai eszközökre.
Nézzük, hogy alakulhat a magyar árazás, vegyük az alap 499 dolláros készüléket. Ehhez hozzájön a vám, szállítási költség, Artisjus-adó, kezelési költség (hogy csak a legfontosabbakat említsem). Vegyük ezt 10 %-nak, így a 499 dollárból 549 dollár lesz. Plusz 25 % ÁFA, már 686 dollárnál járunk. Jelenlegi 210 forintos dollárárfolyammal számolva 144 ezer forintnál tartunk. Ez nincs is olyan messze az európai országok többségében alkalmazott 499 eurótól (140 ezer forint).
Szóval nem olcsó egy ilyen készülék, és akkor még csak az alapmodellel számoltunk. Persze a felhasználói élmény megfizethetetlen :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése