2010. május 23., vasárnap

Konvertáljunk! 2. rész

Előző konvertálós cikkem után újabb konvertálókat ajánlottatok, így kipróbáltam őket.
A konvertálandó film ugyanaz a Knight Rider epizód volt, mint korában (349 MB, 42 perc). Azóta azonban felújítottam a gépemet (2 magos 2.4 GHz Celeron, 1 GB RAM), így a konvertálási idők nem hasonlíthatóak azokkal össze, csak ezen a részen belüliekkel összevetendőek.
Lássuk az eredményeket.

Felirat nélküli konvertálók

Handbrake

Nem nagyon lehet magyarázatot találni arra, hogy egy francia konvertáló programot miért Handbrake-nek neveztek el, de tekintsünk el ettől az apróságtól.
Először ki kell választanunk a forrásfájlt, majd a jobb oldali menüben kattintsunk az iPhone & iPod Touch sorra. Beépítésre került kedvenc telefonunk profilja, így megkönnyítették a paraméterek megadását.
Alapesetben nem kell állítani semmit, jó ahogy defaultként szerepel. Szofisztikált felhasználók a képernyő alsó felében akár meghatározhatjuk a konvertált fájl méretét, bitrátát, hangminőséget is. Feliratot sajnos nem tudtam hozzáadni, pedig az .srt fájl ugyanolyan néven szerepelt a könyvtárban.
Start gombra indul a konvertálás. Feljön egy parancssoros ablak, ahol láthatjuk a konvertált százalékot, konvertálásból hátralévő időt.
Konvertálási idő 22 perc volt, a fájl 218 MB lett. Kép – és hangminőség jó. A program ingyenesen letölthető a http://handbrake.fr/ oldalról. (Katt a képre a nagyításért)


iPodME

Könnyen kezelhető programok közé tartozik az iPodME: telepíteni sem kell, egyszerűen az exe fájlt kell futtatni.
Hozzá kell adni a konvertálandó filmet, Profile-ban Fast és Quality-re esett a választásom és a More options gombbal kiválaszthatjuk a célfájl helyét.
Convert gombra elindul az átalakítás, figyelemmel kísérhetjük a készültségi fokot és a hátralévő időt.
Mindössze 10 percig tartott a konverzió, a film 257 MB lett. Hang - és a képminőség is kiváló. A program ingyenesen letölthető a fejlesztő honlapjáról.


Free Studio Manager

Ez a program tulajdonképpen egy programcsomag rengeteg konvertálóval. Lehet DVD, PSP és még számtalan formátumba konvertálni, természetesen iPhone-os része is van.
Indítás után ki kell választani az input fájlt, meg lehet adni az output fájl helyét és nevét, valamint háromféle minőségből lehet választani (High, Standard, Economy). Ha akarom a filmet a konverzió végén beteszi az iTunes-ba is.
A konverzió 22 percig tartott, az output fájl elég nagy, 432 MB lett. A hang és a kép is jó minőségű.
A program ingyenesen tölthető le.


Allok Video to iPod Converter

Egyszerűen kezelhető program az Allok Video to iPod Converter. Be kell tallózni a filmet, kiválasztani az output formátumot (iPhone-ból nyolcféle van), majd a Convert gombra kattintva elindul az átalakítás. Konverzió közben azt is láthatjuk, hogy még mennyi idő van hátra.
Az átalakított film 173 MB lett, a konverzió nyolc percig tartott. A hang jó, a kép egy kicsit hosszúkás.
A program 29 dollárba kerül, de van egy shareware verziója is, azonban az csak 5 percet tud konvertálni és vízjelet rak a filmbe.


MediaShow Espresso

Számos formátumot tud a MediaShow Espresso nevű program konvertálni. Természetesen létezik külön iPhone-os konténer is, amit a MobilePhone gomb megnyomásával hozhatunk elő. Ki kell választani a konvertálandó filmet és már indulhat is az átalakítás.
Nálam a folyamat 25 percig tartott, a film elég nagy, 637 MB lett. Telefonon jó minőségben élvezhető, a kép és a hang is megfelelő.
A program 39.95 dollárért vásárolható meg. Van iPad-es patch is hozzá, de ez a mostani teszt szempontjából lényegtelen.


Összefoglaló táblázatok, pontozásnál 1 a legrosszabb, 5 a legjobb érdemjegy. (Amelyik programnál a konvertálási idő extra jó volt, az 6 pontot kapott)


Feliratos konvertálók

Xvid4PSP

Bár a nevében PSP szerepel, a program tud iPhone-ra is filmeket konvertálni.
Beállításokkal nem kell sokat vesződni, a bal oldali menüsorban ki kell választani a konvertálandó formátumot (értelemszerűen az iPhone-t) és aki esetleg nem boldogulna az angollal, az magyar nyelvre is átválthat.
Először meg kell nyitni a konvertálandó filmet, majd feliratot is lehet hozzáadni. Konvertálás gombra elindul az átalakítás, konverzió közben láthatjuk hány százaléknál tart és még mennyi idő van hátra.
Az elkészült film 212 MB lett, 29 percig tartott a konverzió. Hang és a kép kiváló, felirat olvasható.
A program ingyenesen tölthető le.


FormatFactory

Számtalan beállítási lehetőséggel rendelkezik a FormatFactory nevű konvertáló program. Természetesen van külön iPhone-os profil is, amit alapértelmezettként is beállíthatunk. Ha a Windows magyar nyelvre van állítva, akkor automatikusan felismeri azt és magyarul szól hozzánk, de ellenkező esetben ki is választhatjuk a nyelvet. Ha a film mellett van egy ugyanolyan nevű feliratfájl, akkor azt automatikusan hozzáadja és ráégeti.
Konvertálás közben láthatjuk az eltelt időt és a kész százalékot is. Talán egyetlen hátránya a programnak, hogy a konvertálásból hátralévő becsült idő nincs feltüntetve sehol. A konverzió 12 percig tartott, a film 268 MB lett. Minőségileg kiváló, a felirat is nagy és jól olvasható.
A program ingyenesen letölthető a fejlesztő honlapjáról.




Következő részben Mac-es konvertálókat akarok tesztelni, ezért a kommentbe írjátok meg milyen programokat szeretnétek látni.

9 megjegyzés:

  1. Hello ! Engem az érdekelne hogy melyik program volt amiben a kép a legjobb volt illetve nem volt akadás a videoban ? En most Xilisoft video converterrel szoktam filmeket átkonvertalni. Meg vagyok vele elégedve, nem rossz csak kérdezem hogy van-e jobb ami a legjobb élményt nyújtotta.

    VálaszTörlés
  2. szia, ugyanezekkel a programokkal iPadra is tudok konvertálni szted?

    VálaszTörlés
  3. Tian10: a táblázatokban vannak "Kép" sorok, azok mutatják a kép minőségét. Akadás egyikben sem volt.

    Névtelen: a felbontás miatt még csak most kezdik kiegészíteni iPad-del a konvertálókat. Ez a cikk elég sokáig készült, csak az utóbbi időben figyeltem erre. Egy helyen találtam (MediaShow Espresso), azt meg is írtam.

    VálaszTörlés
  4. Koszonom a gyors választ, figyelmetlenul olvastam a cikket......udv csuszi

    VálaszTörlés
  5. szia, most próbálok ipadra konvertálni, de nem találom a legördülő lehetőségek közt. Csak ipod és iphone van. Hol taláűlom az iPadra való konvertálás lehetőségét? kösz csuszi

    VálaszTörlés
  6. MediaShow Espressora gondolsz? Külön patchet kell telepíteni.

    VálaszTörlés
  7. igen
    Honnan tudom ezt telepiteni? tudsz esetleg egy linket küldeni?

    VálaszTörlés
  8. Itt a jobb oldalon van egy kék mező, amelyben írnak a patchről. Viszont ahogy nézem, az 5.5-ös verzióban már alapból benne van az iPad.

    http://www.cyberlink.com/products/mediashow-espresso/overview_en_US.html

    VálaszTörlés