2009. július 30., csütörtök

Napi hírek 2009.07.30.

Mai hírekben szó lesz az iPhone hackeléséről, AppStore-os keresésről, egy új fényképről, a Cydia Store-ról és az iPhone nyereségességéről.

Hackelés SMS-ben

Két biztonsági szakember (Collin Mulliner és Charlie Miller) mai napon, a Las Vegasi Black Hat konferencián hozza nyilvánosságra azt a bugot, amellyel teljesen át lehet venni egy iPhone feletti irányítást.
A bug a telefon SMS kezelő részében van. Több SMS küldésével hackerek ellenőrzés alá vonhatják a telefon több funkcióját, így pl. tárcsázhatnak, internetezhetnek, bekapcsolhatják a kamerát vagy a mikrofont és más telefonokat is megtámadhatnak.
„Ez egy nagyon komoly probléma. Egyetlen dolog amit tehetsz, az az hogy kikapcsolod a telefont.” – mondta Miller. „Valaki a világ másik felén nagyon hamar átveheti az irányítást a telefon felett.”
Miller és Mulliner egy hónapja jelezte az Apple felé a problémát, de a cég még nem bocsátott ki javítópatchet.
Azért elég valószínűtlen, hogy egy ilyen SMS-t kapsz (csak egy négyzet karakter van benne), de jobb félni, mint megijedni.

AppStore: keresés kulcsszavak által

Mivel már 65 ezer alkalmazás található az AppStore-ban és kezd elég átláthatatlan lenni, így a cégnek is lépnie kellett. Arra kéri a fejlesztőket, hogy alkalmazásaikhoz rendeljenek kulcsszavakat, így a felhasználóknak könnyebb lesz megtalálni a keresett alkalmazást.
Úgy gondolom ez jó lépés volt az Apple részéről, már mindenképpen szükség volt erre.


Első kép Jobsról

Egy celebekkel foglalkozó újság titokban készített Steve Jobsról egy fényképet, amint elhagyja a cég cupertinoi székházát (képen lévő másik személy Jonathan Ive, a cég fődesignere).
Hát, mit mondjak? Ugyan a kép nem a legjobb minőségű (iPhone-nal készítették :), de szegény Jobs nem néz ki túl jól, látszik hogy további gyógyulásra van szüksége. Reméljük hiba a képben van.


Jól fut a Cydia Store szekere

„Március 7-i indulás óta 210 ezer dollár bevételt realizált a Cydia Store.” – mondta Jay Freeman, alias saurik, a Store tulaja. Persze nem ennyi a nyeresége, mivel az összeg jelentős részét a fejlesztők kapják meg és azért vannak költségei is.
Cydia Store-ba azok az alkalmazások kerülnek be, amelyek nem mennek át az Apple szűrőjén, de a fejlesztő nem akarja kidobni az alkalmazást, inkább az alternatív terjesztést választja. Bár az Apple SDK tiltja az alkalmazások AppStore-on kívüli terjesztését, de a cég sajátos jóváhagyási, kirúgási elvei miatt a Cydia Store alkalmazásainak száma növekedni fog. A két napja kirúgott GV Mobile fejlesztője már tegnap felrakta a Cydia Store-ba alkalmazását terjesztésre.
Magának a Cydiának a látogatói népszerűsége is egyre nő. Az elmúlt két hónapban 4 millió egyedi felhasználó csatlakozott fel a Cydiára, az elmúlt hónapban ez a szám 3 millió volt, az elmúlt héten pedig 1.5 millió.


Szépen termel az iPhone az Apple-nek

Egy elemzés szerint az Apple csaknem 60 % nyereséget ér el minden egyes iPhone eladásával. A mobilszolgáltatóktól kapott támogatással együtt elég szép nyereséget termel a cégnek, ez lehetővé teszi, hogy más termékek árait csökkentsék (pl. MacBook Pro sorozat), úgy hogy a cég nyereségessége ezt ne érezze meg.
A néhány hónapja még 80 dollár körül mozgó részvényárfolyam elérte a 160 dollárt, az elemző már 184 dolláros célárat határozott meg a részvényre. Az emelkedést alátámaszthatja a nemsokára megjelenő Snow Leopard, az új iPodok és asztali Mac-ek sorozata.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése