2009. július 24., péntek

Napi hírek 2009.07.24.

A mai hírekben szó lesz a Palm újabb pofátlanságáról, az iPhone után támogatásról, két új szabadalomról és a 3GS szörnyű adattitkosításáról.

Fight: Apple-Palm 1-2

Múlt héten az új 8.2.1-es iTunes verzióval az Apple lehetetlenné tette a Palm Pre szinkronizálást. Azonban a Palmnál sem hagyták annyiban a dolgot, és mivel bőven dolgoznak ott volt almások, ezért a tegnap frissített webOS-ben újra lehet Pre-t iTunes-al szinkronizálni.
Én már összeesküvés elméletet gyártok. Még a korábbi esetben elképzelhető volt a Palm programozók kreativitása, de most már komoly kódlopási és/vagy kémkedési problémák merülhetnek fel. Vajon honnan tudta a Palm ilyen rövid idő alatt kikerülni az iTunes védelmét? Mivel Stevie bácsi ezt már nem fogja annyiban hagyni, azt hiszem rövid időn belül választ kaphatunk kérdésünkre.

300 dollár támogatás minden iPhone után

Persze ezt az összeget nem a felhasználók kapják meg közvetlenül, hanem az AT&T ennyit fizet az Apple-nek minden új készülék után. Az elmúlt negyedévben 2.4 millió új iPhone-t aktiváltak, így könnyen kiszámítható, hogy az Apple 720 millió dollárt kaszált ebből. Azért annyira nem kell siratni az AT&T-t, mivel saját bevallásuk szerint is az iPhone felhasználók nagyobb profitot termelnek a cégnek, mint más telefonhasználók. Az új előfizetők több mint fele is iPhone előfizető volt.

Újabb két szabadalom

Az egyikben lehetőség nyílik a szöveges üzenet (SMS) felolvastatására. Az egész abból indul ki, hogy a mobilok képernyőjén csak kicsiben látszik a szöveg, amit a látáskorlátozottak nem tudnak elolvasni.


Másik szabadalom lehetővé tenné az iPhone vagy iPod számítógépről való lekapcsolását egyetlen ujjnyomásra. Ebben az esetben nincs szükség fizikai szétkapcsolásra, hanem egy, a készüléken lévő gomb megnyomásával történne a szétválás. Az esetleges helytelen szétválasztás következtébeni adatvesztés is elkerülhető ily’ módon.



Nem sokat ér a 3GS adatkódolása

Dev Team egyik tagja, NerveGas (Jonathan Zdziarski) szerint a 3GS adattitkosítása elég gyenge, ezért üzleti célra nem ajánlott a használata. Szerinte a kódolás két perces munkával feltörhető és nem kell hozzá más, mint RedSn0w és PurpleRa1n, amelyek egy custom kernelt raknak a készülékre, miután SSH telepítve lett és lemásolta számítógépre a raw disk imaget.
„Az egész olyan, mintha a titkosított üzeneteid mellé tennéd a kódfejtő készletet is.” – mondta NerveGas.
3GS az első készülék, ami használja az adatok titkosítását, de olyan információk, mint hitelkártyaszám vagy TB-azonosító olyan könnyen hozzáférhetőek, mint a 3G-n vagy az első generációs készüléken.
Ezek után (és egyébként sem) ajánlatos bizalmas információt a telefonon tárolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése