2009. július 3., péntek

Napi hírek 2009.07.03.

Mai hírekben szó lesz az SMS-es hackelésről, a túlhevülésről és két új Apple szabadalomról.

SMS sebezhetőség az iPhone-ban

Charlie Miller biztonsági szakértő a SyScan konferencián, Szingapúrban rámutatott egy iPhone sebeshetőségre. Egy SMS küldésével át lehet venni a telefon felett az irányítást. Az SMS-ben lévő szöveg lefuttat egy kódot, amely után GPS-en keresztül meg lehet határozni a készülék helyét, be lehet kapcsolni a mikrofont és beszélgetéseket lehet lehallgatni vagy csatlakoztatni lehet egy dos támadáshoz vagy botnethez.
Miller olyan jó fej volt, hogy először az Apple-nek riportálta a problémát, majd a Black Hat konferencián áll elő a részletekkel. Apple a hónap végére ígérte a javítást, remélhetőleg ez már a 3.1-es szoftververzióban benne lesz.

Vigyázz, jön a nyár!

Ugyan az Apple nem ismerte el közvetlenül a 3GS túlmelegedés következtébeni hátlap- elszíneződését, de a honlapján közzétette, milyen hőmérsékletviszonyok között ajánlatos használni a telefont.
Eszerint az optimális működési hőmérséklet 0-35º C között van, még -20-45º C-t is nagy nehezen elvisel a készülék. Ha a belső hőmérséklet ezeken a sávokon kívül esik, akkor a következő problémák léphetnek fel:
- nem tölt a készülék,
- képernyő elhomályosul,
- gfyengül a vételi jel,
- egy képernyőn figyelmeztet a hűtés szükségességére.


Ezekben az esetekben a lehűlésig ki kell kapcsolni egy rövid időre a készüléket. Néhány olyan tevékenység, amikor ez az eset felléphet:
- lezárt autóban hagyva a készüléket,
- hosszú időre intenzív napsütésben hagyva,
- bizonyos alkalmazásokat hosszú ideig futtatva, mint pl. GPS vagy zenehallgatás közvetlen napsütésben.
Tehát mindenki óvatosan használja a telefonját, mert problémák léphetnek fel működésében.

Parancsok ujjlenyomatra

Az Apple még tavaly beadott egy szabadalmat, amelyben leírja a mobil készülékek ujjlenyomattal történő vezérlését. Vannak olyan életszituációk, amikor nehéz eltalálni a megfelelő gombot pl. motorozás, tornázás. Mint a lenti képen is látható, lehetőség nyílna bizonyos gombokhoz ujjlenyomato(ka)t rendelni, amelyeket a beépített ujjlenyomat-olvasó(ko)n keresztül értelmez a készülék.
Hasznos fejlesztés lenne, arról nincs információnk mikor valósulna meg, ha egyáltalán megvalósul. Én azért nagyobb lehetőséget látok a bekapcsoláskori azonosításban, arra biztosan vevő lennék.


Karaoke az iPhone-ban

Önjelölt énekeseknek is szabadalmaztatott az Apple egy lehetőséget. Nem egyszerűen énekelni lehet, hanem a készülék pozitív vagy negatív formában vissza is jelez az ének minőségéről. Megmutatja a kívánt hangmagasságot, az énekelt hangmagasságot és a különbséget. Azért ha valakit nagyon idegesít a hamis éneklése, ki tudja kapcsolni ezt az opciót :)
Szintén nincs információnk, arról hogy ez melyik verzióban valósulna meg, de jó buli lenne.

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm a gyors olvasni. Ez nagyon informatív.
    Olivia a http://www.ampronix.com/

    VálaszTörlés