2009. július 2., csütörtök

Gyengébb a 3GS 3G-s hálózati vétele?

Érdekes írás jelent meg a MacWorld-ben a 3GS 3G-s hálózati vételéről.
Amint a cikkíró megkapta a 3GS-t, szinte azonnal tapasztalta, hogy a telefon többet van EDGE hálózaton, mint 3G-n, nem úgy mint korábbi 3G-s készüléke. Mivel a régi telefon a felesége használatában van, letesztelte őket. Mindkettőn kikapcsolta a wifit és azt tapasztalta, hogy számtalan esetben a 3GS EDGE-n volt, míg a 3G a 3G hálózaton. Azokban az esetekben is előfordult, amikor a két készülék egymás mellett feküdt. Fordítottja soha sem történt meg. Utánanézett az interneten és mások is tapasztalták ezt a jelenséget.
Nosza, felhívta az Apple Support-ot. Ott elmondták neki, hogy ez teljesen normális, nincs vele semmi probléma. Ugyanis a 3GS-ben lévő szoftver status bar kijelzése pontosabb, mint a sima 3G-ben lévő szoftveré. Amíg a 3G telefon 3G hálózatot mutat, lehet hogy már EDGE-n van. Más szóval a két készülék ugyanazon a hálózaton van, de eltérőt mutat. A probléma leginkább akkor jelentkezik, ha a 3G hálózat szélén vagy. Ilyenkor kapcsolgat ide-oda.
A problémával kapcsolatban felmerül néhány kérdés:
1, Miért kapcsolgat a 3GS, amikor a 3G-s szignál erős? Az Apple Support szerint a megnövekedett forgalom miatt csökken az elérhető sebesség, ezért kapcsol EDGE-re.
2, Másrészről az Apple állítása szerint - de ezt a cikkíró nem tudta megerősíteni – a hálózat a frissen csatlakozottaknak elsőbbséget ad. Ez azt jelenti, hogy a megnövekedett forgalom miatt a legrégebben csatlakozottakat rakja át EDGE-re. Ennek kiküszöbölésére annyit kell tenned, hogy a Settings -> General -> Network menüpontban kikapcsolod a 3G-t, vársz pár másodpercet és visszakapcsolod. Viszont ez a művelet a cikkírónak nem mindig járt sikerrel.
Arról nincs információnk, hogy a 3.1-es firmware-ben javították-e ezt a problémát.
Addig is jöjjön egy ujjgyakorlat a jelerősség megállapítására. A Tárcsázóba írd be a *3001#12345#* karakterkombinációt, majd nyomd meg a Call gombot, mintha hívást kezdeményeznél. Erre feljön a Field Test Mode. A jelerősség numerikusan megjelenik a bal felső sarokban, a térerő helyén. Látsz egy negatív számot, amely ha minél nagyobb, annál erősebb a 3G-s jel. Tehát a -50 jobb, mint a -100. Az ideális jelerősség -50 körül van. Nekem -100-as értéknél a letöltés 2500 kbps, a feltöltés 192 kbps volt.
Érdekes bug, azért az Apple odafigyelhetett volna jobban a sima 3G-s firmware-re.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése