2009. július 26., vasárnap

Napi hírek 2009.07.26.

Mai hírekben szó lesz a Palm újabb akciójáról és a kitágult valóságról.

Na most már elég lesz!

Eredetileg a Pret azért lehetett az iTunes-al szinkronizálni, mert a Pre a Device id alapján elhitette a programmal, hogy ő egy iPod. Ennek következtében frissült az iTunes és a 8.2.1-es verzió már figyelembe vette a Vendor id-t is, tehát a készüléket az Apple-nek kellett készítenie. Azonban a másik oldalon sem pihentek a Pre 1.1-es rendszerében már elhitették, hogy a Pre-t az Apple gyártotta (hahaha, ez nagyon vicces :), így minden ment tovább mint korában. Ez a lépés azonban már az USB Implementers Forum szabályai ellen van.
Nos, a Palmnak nem volt elég ennyi, mert figyelemelterelésként panaszt nyújtott be az Apple ellen a fent nevezett Forumnál, sérelmezve hogy az Apple csúnya módon letiltotta a Pre USB Device-id-ját.
„Hiszünk a nyitottságban és az átjárhatóságban, így a felhasználók választhatják meg a tartalmat a készüléktől függetlenül.” – mondta a Palm szóvívője.
Szerintem inkább egy iTunes-hoz hasonló szoftvert kellene készítniük. Ja, hogy ez sokáig tart és még fel is kell futtatni? Na kérem, az Apple sem egyik napról a másikra küzdötte fel magát oda ahol van, hanem sok kis lépéssel jutott fel a csúcsra, ráadásul nem más hátán…
Lehet, hogy alkalmatlanok ilyen szoftvert készíteni?



Jön a kitágult valóság

A 3.1-es szoftververzióban az Apple lehetővé teszi új API-k használatát, amellyel a kitágult valóság (augmented reality) is valóra válik.
De mi is ez? Egy adott alkalmazás egyszerre használja a készülék kameráját, digitális iránytűjét és a GPS-t, így a kinyert információk alapján kitágul a körülöttünk lévő világ.
Az Acrossair nevű fejlesztő cég vezetőjének az Apple egyik illetékese elmondta, hogy a 3.1-es verzióban fogják alkalmazását engedélyezni, amely valamikor szeptemberben lehet. Az alkalmazással, mint a lenti videó is mutatja, a new yorki metró állomásairól kaphatunk információt.
A kitágult valóság jónéhány programozó fantáziáját megmozgathatja, azért szép számmal várhatóak olyan alkalmazások, amelyek ezt a funkciót használják.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése