2011. január 9., vasárnap

Napi hírek 2011.01.09.

Mai hírekben szó lesz a VLC-ről, Jobs humorérzékéről, a pénzesőről és a Verizonos iPhone-ról.

VLC törölve

Tegnap már twitteren jeleztem, hogy az Apple törölte az App Store-ból a VLC médialejátszót.
Az asztali változatot készítő egyik fejlesztő megkereste az almásokat, mivel a programot maximum 5 gépre lehet telepíteni, míg a VLC kódja ún. GNU licenszen alapul, amelynél nincs ez a korlátozás.
Rémi Denis-Courmon fejlesztő elmondta, hogy „nem sajnálja az iKészülék tulajdonosokat vagy az alkalmazás fejlesztőit, akik rengeteg időt vesztegettek el. Ez a végkifejlet nem lehet senki számára meglepetés.”
Anyád. Nem értem miért keménykedik, amikor a program ingyenes volt, aki akarta feltelepítette, aki nem akarta, nem telepítette fel készülékére. Mivel más cég készítette el az iPhone-os változatot és más az asztalit, minden bizonnyal szakmai féltékenység van az egész mögött. De miért a felhasználóknak kell miatta szívni?
Azonban, aki nem töltötte le időben a programot, nem maradt le róla. Ugyanis már felrakták a Cydiába, ZodTTD repóból ingyen elérhető.

Jobs: értem a viccet, de nem szeretem

Steve Jobs nincs fent a twitteren (legalább is nem nyilvánosan), így lehetőség nyílt ún. parody account létrehozására. A @ceostevejobs számlának, több mint 370 ezer követője van. Tulaja vicces, szarkasztikus üzeneteket szokott küldeni, jókat lehet rajta derülni. Például:
„The iPad 2 will blow you away. Literally. It has a shotgun built in.” iPad 2-től elszáll az agyad. Szó szerint. Ugyanis egy vadászpuskát építünk bele.
Az újabb ébresztési probléma után: "All mobile phones have alarm problems. Press conference Tuesday." Minden mobilnak van ébresztési problémája. Sajtótájékoztató kedden.
Azonban nem mindenki érti a poént. Apple jogi részlege szerint a felhasználó megsértette a Twitter parody accountra vonatkozó rendelkezését, a név nem tartalmazza a „not”, „fake” vagy „fan” szavak valamelyikét. Ezért meg kell változtatni a nevet, de tulaja szerint ezután az már nem lesz poénos.
Mivel korában a cég seperc alatt letiltotta a Steve Jobs figurák Ebay-es árusítását, itt is gyors lépés várható.


Pénzosztás az Apple-nél

Apple nyilvánosságra hozta a vezetők éves keresetét. Listát Steve Jobs vezeti évi 1 dolláros fizetéssel. Persze nem fog éhen halni, cégbeli részesedése 1.8 milliárd dollárt ér. Jobs még felvett 248 ezer dollárt repülései költségére. A JobsMobile-t még a múlt században kapta, ez egy 90 millió dollár értékű Gulfstream V repülőgép.
Mivel a cégnek is jól ment (14 milliárd dollár nyereség), ezért a közvetlen vezetők sem jártak rosszul. Timothy Cook operációs vezető 800 ezer dolláros fizetést, 5 millió dollár jutalmat és 52.3 millió dollár értékű részvényt kapott. Ebben az összegben benne van 40 001 dollár szabadságmegváltás is. Cook munka-alkoholista.


Verizonos iPhone: 2011.01.11. 11 óra

Verizon egy céges bemutatóra küldött ki sajtómeghívókat. Az eseményt 2011. január 11-én 11 órakor tartják (new yorki idő). Maga az esemény tárgya nem szerepel a meghívón, de biztosra vehető az iPhone bemutatása. Már csak azért is, mert az iPhone 4-et kiszivárogtató és ezáltal Apple-lel összetűzésbe keveredő Gizmodo nem kapott meghívót...
A bemutatón állítólag Steve Jobs is részt vesz. Ezzel a másik nagy amerikai szolgáltató is megkapja a telefont, így a szabad verseny hazájában is elindulhat a szabad verseny :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése