2009. november 9., hétfő

Napi hírek 2009.11.09.

Mai hírekben szó lesz egy féregről, a windowsos custom firmware készítésről és az iDashboardról.

Fertőz az első féreg

Megjelent iPhone-ra az első worm, az Ikee névre hallgató féreg. Azok a feltört (jailbreakelt) készülékek lehetnek veszélyben, amelyeknél nem változtatták meg az alapértelmezett SSH belépési jelszót (erről már írtam a múlt héten). A féreg egyelőre nem csinál mást, mint lecseréli a beállított háttérképet egy Rick Astley képre, kikapcsolja az SSH-t és keres más telefonokat hogy megfertőzzön. A féreg egyelőre csak Ausztráliában terjed, de nincs kizárva más kontinensre való átterjedése. Főleg az jelenthet veszélyt, hogy kikerült a forráskód és így egy rosszindulatú programozó átírva más adatokat is kinyerhet a készülékből.
Magát a férget Ashley Towns 21 éves munkanélküli ausztrál programozó készítette. Ez sem tud más csinálni a szabadidejében? Készítettek vele egy IRC chat-intejút, amit itt olvashatsz. Elmondása szerint nem akart rosszat, csak buliból csinálta, kíváncsi volt meddig terjedhet el. Már egyáltalán nem mókás, mert saját telefonja legalább 100 másikat fertőzött meg.
Ha nem akarod elkapni a férget, akkor így tudod megváltoztatni az SSH jelszavadat.



Sn0wbreeze-videó

ih8sn0w kiadott egy videót, mely a Sn0wbreeze működését mutatja be. Annyit kell róla tudni, hogy ez tulajdonképpen a windowsos PwnageTool, 3.1.2-es custom firmwaret készít 2G, 3G és 3GS-en készülékekre. Kiadási dátum még nem ismert.



Itt az iDashboard

Wyndwarrior kiadta az iDashboard 1.0-ás verzióját. Ez a hasznos alkalmazás a Mac OS X-hez hasonlóan a főképernyőre rak ki widgeteket (van ennek a szónak magyar megfelelője?), mint pl. a világóra, naptár, számológép, stb. Ha ez nem elég, a későbbiekben Cydiából letölthetünk más csomagokat is.
Az alkalmazás a Cydiában megtalálható, de winterboard kell hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése