2009. június 21., vasárnap

Itt az első, hivatalos, Európának szánt GPS alkalmazás

Az Apple a 3.0-ás verzió megjelentetéséhez kötötte a valódi (turn-by-turn) navigáció megjelentetését. Korábbi cikkemben már írtam a Navigonról, tegnapi napon kijött a MobileNavigator Europe nevű alkalmazás.
A program Navteq térképeket használ, a navigációhoz nincs szükség aktív internet kapcsolatra. Az alkalmazás néhány jellemzője:
- álló és fekvő módban is használható,
- hangutasítások,
- sávinformáció tábla-megjelenítéssel,
- hang és képi figyelmeztetés sebességtúllépésnél,
- nappali és éjszakai mód,
- a telefon címjegyzékében való kontaktokhoz közvetlen hozzáférés,
- bejövő hívás után automatikus folytatás,
- 2D-s és 3D-s térképek (madártávlat),
- POI-k,
- hazanavigálás egy klikkelésre,

Térképek: Albánia, Andorra, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Fehéroroszország, Finnország, Franciaország, Gibraltár, Görögország, Hollandia Írország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Macedónia, Magyarország, Monaco, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, San Marino, Spanyolország, Svédország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Vatikán.

Nyelvek: angol, francia, spanyol, német, olasz, svéd, dán, norvég, finn, holland. További nyelvek a következő frissítéskor lesznek elérhetőek.

Az ára elég borsos, 74.99 euróba kerül, ami ráadásul akciós, július 1-től többet kell érte fizetni. Ezek után bele sem merek gondolni, hogy az iGO mennyibe fog kerülni…





8 megjegyzés:

  1. Hol lehet azt beállítani, hogy mutassa, hogy x városból x utcából y városba y utcába szeretnék eljutni?
    Pl: kaposvár Irányi Dániel utcából Pécsre a Mártírok utcába.

    Remélem van ilyen lehetőség!

    VálaszTörlés
  2. Borsos az ára??
    Kedves cikkíró, mutass már nekem teljes EU-s navigációt ennél jóval olcsóbban! :)

    VálaszTörlés
  3. Névtelen 2:
    Szerintem is borsos az ára.
    Csak ezért fizetni kb 20ezer forintot (és most kedvezményesen lehet hozzájutni) nekem is , és még nagyon sok embernek is sok.
    Azért kerül ilyen sokba, mert teljes európa benne van? Akkor adják el 1euróért a programot, és országonként, tartományonként adják el a térképet.
    Így sokkal többen vennék meg, jutnának hozzá legálisan.
    Nem?

    Üdv!
    Névtelen 1- avagy Igali

    VálaszTörlés
  4. Igali: Ma éjszaka rakom fel, akkor tudok kérdésedre válaszolni.

    Névtelen 2: egyetértek Igalival. Az lett volna korrekt, ha az alapprogramból én magam vásárolhattam volna meg a térképeket. Kinek kell Fehéroroszország és Észtország? Ráadásul nem 1.6 GB-ot kellett volna letölteni, hanem csak 100-200 MB-ot.

    VálaszTörlés
  5. He-he :D
    Látom nem csak én gondolom így, a borsos ár, és sok hely dolgot.
    Egyébként már van kisebb változat, az magyar menüs, és csak 110mega(mert csak Magyarország van benne), de az csak jailbreakelt készülékeken müxik.
    Ha Jimmy engedi kiteszem a linket(persze amíg az illető is fent hadja a tárhelyén).

    Remélem sikerül rájönnöd Jimmy, hogy hogyan lehet, mert akkor lenne teljes, szuper a program!
    Amúgy már el is felejtettem, neked milyen készüléked is van? (Nekem iPod Touch 2G- szal no GPS, offlineban használom.)

    Igali

    VálaszTörlés
  6. Ahogy rövid öt perces áttekintés alapján láttam, először csak a célt lehet megadni, majd bejelölhetsz köztes célt is. Így meg tudsz adni indulást-érkezést.

    Ma váltottam át 3G-re :)

    VálaszTörlés
  7. Jimny, névtelen 3:
    a kérdés még mindig áll -> mutassatok olcsóbb navit EU-ra; mutassatok olyan navit, amely esetében országonként lehet vásárolni térképi állományokat. ;)

    Félreértés ne essék: én se fosom a pénzt. :))
    De a realitás az sajnos az, hogy attól, hogy nem mondhatjuk egyik cégnek se, hogy adják nekünk olcsóbban a navigációt, csak mert iPhone-unk van és hozzászoktunk a 0,79 meg a 2,99 jellegű árcédulákhoz az AppStore-ban. ;)

    ---

    Lényeg a lényegben:
    akkor lehetne borsos árúnak tartani ezt a progit, ha bármiféle esélyed lenne máshol / más telefonra, pda-ra olcsóbban venni hivatalos navigációt. De sajnos ez nem így van. :(

    Üdv!

    VálaszTörlés
  8. Ha még néhány ezer forintot hozzáraksz, kapsz egy iGO alapú PNA-t. Az árban már a készülék is benne van.
    Látszik, hogy a cég kihasználta az elsőséget. Ha igazi verseny lenne, akkor megveszed az alapprogramot és az alkalmazáson belül lehet megvásárolni a neked szükséges néhány térképet.
    Cég szempontjából persze érthető, de ha megnézed hányan ugrottak rá torrenten az első napon, biztos vagyok benne, hogy abból elég szép számmal megvásárolták volna az általam leírt verziót és a cég is jobban járhatott volna.

    VálaszTörlés