2009. április 14., kedd

Napi hírek 2009.04.14.

Mai hírekben szó lesz az EU mobil VOIP érdekében történt fellépéséről, az új készülékek számháborújáról és a Palm Pre indulásáról.

Európai Bizottság fellép a mobil VOIP-ért

A legtöbb európai mobil távközlési cég maga dönti el, hogy engedélyezi-e hálózatában a VOIP programok használatát. A német T-mobile abszolút letiltotta, és ez az EU Távközlési biztosában, Viviane Redingben kiverte a biztosítékot. Elmondása szerint fel kell lépni az ilyen piaci erőfölénnyel szemben, és szabad utat kell adni az innovatív szolgáltatásoknak. Már el is készített egy tervezetet, amely szabad utat nyitna a mobiltelefonoknak. Reding trösztellenes vádakkal is illette a T-mobilet a korlátozás miatt.
Reméljük az esetleges határozat következtében törvényes keretek között lesz a VOIP használható, és az egész hercehurcából a fogyasztók kerülnek ki győztesen.


Már három új telefonnál tartunk

Úgy látszik, ahogy közeledik a júniusi WWDC időpontja, az internetes újságok egymásra licitálnak a bemutatandó új modellek számában. Most éppen háromnál tartunk. Egy kínai lap szerint lesz egy 2.75G (EDGE) verzió, egy módosított 3G verzió és egy Kínának szánt modell (CDMA).
Személy szerint az EDGE-s modellt valószínűtlennek tartom. Szerényebb anyagi lehetőségekkel megáldott embereknek bizonyára jól jönne a készülék, de az Apple még sohasem lépett vissza a termékskálán. Ennyi erővel az eBayen is meg lehet vásárolni a készüléket.
Mindenesetre júniusban kiderül az igazság.


Májusban jöhet a Palm Pre

A Phone News szerint az amerikai mobil távközlési cég, a Sprint saját üzletinek kiadott belső feljegyzésében minden ügyfeles dolgozónak májusra szabadság tilalmat léptetett életbe, mivel ekkorra tehető a Palm Pre indulása. Az ügyintézők oktatását már el is kezdték.
Két tervezett indulási időpont van. Az egyik változat szerint az üzletek április végén, május elején kapják meg a készülékeket és május 17-el indulhat az értékesítés. Második esetben, ha a kívántnál csak kevesebb darabszámot szállítanak le, akkor az indulás június 29-re tolódna ki, mivel teljesen ki akarják elégíteni az igényeket.
Júniusi indulás összecsúszna az új iPhone bemutatkozásával. Tavaly a 3G-t június 9-én jelentették be és július 11-én indult a forgalmazás. Palm szempontjából üzletpolitikailag jobb lenne a májusi indulás, de meglátjuk addigra tudnak-e eleget gyártani belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése