2009. április 21., kedd

Jövőre eltűnik a Palm?

Ez a blog leginkább az iPhone-al foglalkozik, de nem mehetünk el szó nélkül a legnagyobb kihívónak tekintett Palm mellett sem. A 24/7 Wall Street összeállította azon cégek listáját, amelyek a gazdasági válság miatt a közeljövőben eltűnhetnek a színről.
A lista tizedik helyét a Palm foglalja el. Legutóbbi piackutatási adatok szerint a Pret nem az iPhone és nem a Blackberry felhasználók fogják vásárolni, átcsábítás minimális lesz. Palmnak ebben a válságos időkben igen nehéz lesz az okostelefonok piacán komoly részesedést elérnie. Ráadásul a készüléket az USA-ban csak a Sprint fogja árulni. Róluk tudni kell, hogy csak a harmadik mobilszolgáltató az országban, folyamatosan előfizetőket veszít és nem GSM, hanem ún. 3G EVDO Rev A rendszeren szolgáltat.
Palm előző negyedévi eredményei katasztrofálisak lettek, messze alulmúlva az elemzői várakozásokat. Csak 482 ezer készüléket adtak el, 42 %-al kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt, minden potenciális vásárló a Pret várta, veszteségük 95 millió dollár volt. Üzletpolitikailag nem volt szerencsés húzás az indulás előtt ennyivel bejelenteni a készüléket. Az Apple ilyen szempontból jól csinálja, mert csak utalásokat tesz az új készülékre, semmi konkrétumot nem lehet még tudni.
Összefoglalásképpen az újság leírta, hogy a Palmnak a Pre az utolsó esélye, de ebben a gazdasági környezetben még szerény részesedés megszerzésére sincs esélye a két versenytárs (Apple és RIM) mellett, jövőre eltűnnek a piacról.
Kívülállóként hozzátenném, hogy nem örülnék a Palm megszűnésének. iPhone tulajdonosként nyílván nem kívánok nekik sikereket, de megmaradásuk a verseny és a fejlesztések szempontjából ösztönző lehet az Apple-nek, mint azt a 3.0 FW újdonságaiban is láthattuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése